Нідерланди депортують двох російських свідків у справі MH17 — ЗМІ

Нідерланди депортують двох російських свідків у справі MH17 — ЗМІ

Укрінформ
Міграційна служба Нідерландів відмовила у наданні статусу біженців двом росіянам, котрі є свідками у справі літака рейсу MH17 Малайзійських авіаліній, збитого військовими РФ над Донеччиною 17 липня 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NL Times

Російському подружжю, яке попросило притулку у Нідерландах у зв'язку з володінням інформацією про збиття літака рейсу MH17 Malaysia Airlines, було відмовлено імміграційною службою в їх проханні.

Наразі вони нелегально перебувають у Нідерландах, їм загрожує депортація до РФ.

Подружжя втекло з РФ 2016 року після того, як їх почали переслідувати люди, які, на їх думку, працювали на ФСБ.

Читайте також: Росія має забезпечити, щоб винні у катастрофі МН17 постали перед правосуддям – США

Як зазначається, у день катастрофи літака 17 липня 2014 жінка приїхала в офіс до свого партнера. Там вона випадково почула телефонну розмову директора компанії та одного з причетних до катастрофи MH17, що знаходився на сході України.

З контексту розмови можна було зробити висновок: співрозмовники радіють, що їм вдалося збити великий літак за допомогою ракетного комплексу «Бук».

Пізніше жінка дізналася, що фірма її коханця працює як прикриття для російських військових на території України. Приблизно тоді ж у чоловіка з подружжя виникли проблеми з фірмою, яка не платила йому гроші. Тоді чоловік заявив про те, що йому відомо, намагаючись забрати гроші, заборговані йому директором компанії.

Читайте також: Справа MH17: глави МЗС країн слідчої групи виступили зі спільною заявою

Потім подружжя стало предметом переслідування, яке призвело до їх втечі з РФ до Нідерландів. Там вони попросили про надання притулку, сказавши, що на них полює ФСБ, але не згадуючи про те, що вони знали про збиття літака MH17.

Міграційна служба країни (IND) вважає, що росіяни мали розповісти про катастрофу MH17 відразу після прибуття до Нідерландів. На цій підставі їм відмовили у наданні притулку.

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк заявив, що РФ має визнати власну відповідальність за збиття авіарейсу МН17 у небі над Донеччиною у липні 2014 року.

Як відомо, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама до міста Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, усі вони загинули.

Читайте також: Як Росія плуталась у версіях: 5 цинічних фейків про збиття MH17

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубінський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Читайте також: Суд у справі МН17 відправив аудіозаписи з Пулатовим на аналіз - дедлайн 1 листопада

У березні цього року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над окупованою частиною України. Водночас Москва продовжує заперечувати свою причетність до цього військового злочину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-