Росія має забезпечити, щоб винні у катастрофі МН17 постали перед правосуддям – США

Росія має забезпечити, щоб винні у катастрофі МН17 постали перед правосуддям – США

Укрінформ
Росія повинна забезпечити, щоб особи, які зараз перебувають у Росії або на підконтрольних їй територіях і яких обвинувачують у збитті рейсу МН17, були притягнуті до відповідальності.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради цієї організації у четвер, 22 липня.

"Ми також закликаємо Росію визнати свою роль і повною мірою співпрацювати зі слідством. Росія повинна забезпечити, щоб особи, які зараз перебувають у Росії або на підконтрольних їй територіях, постали перед правосуддям. Росії та її маріонеткам не уникнути того факту, що причиною катастрофи MH17 стала російська зенітна ракета "БУК", запущена зі Сходу України", - заявила американська дипломатка.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликала знову РФ визнати відповідальність за катастрофу МН17

Вона додала, що відмова Росії співпрацювати з міжнародними зусиллями, включаючи зусилля Австралії та Нідерландів, задля притягнення винних у збитті рейсу МН17 до відповідальності "демонструє кричуще нехтування нею міжнародного права".

Острієн нагадала, що у збитті лайнера обвинувачуються чотири особи, які були членами керованих Росією сил, "хоча Росія досі не визнала ці факти".

Читайте також: Венедіктова обговорила з послом Нідерландів справу МН17

Як повідомляв Укрінформ, під час засідання Постійної ради у четвер Європейський Союз закликає Росію повною мірою співпрацювати в зусиллях з притягнення винних у збитті рейсу MH17 до відповідальності, у тому числі шляхом тристоронніх переговорів між Австралією, Нідерландами та РФ.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк також заявив, що Росія має визнати своє відповідальність за збиття рейсу МН17 у небі над Донеччиною у липні 2014 року.

Читайте також: Сьома річниця трагедії МН17: в очікуванні справедливості

Як відомо, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Читайте також: Сім років після збиття МН17: Венедіктова розповіла про розслідування

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубінський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

У березні цього року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над окупованою частиною України. Водночас, Росія продовжує заперечувати свою причетність до збиття лайнера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-