Венедіктова обговорила з послом Нідерландів справу МН17

Венедіктова обговорила з послом Нідерландів справу МН17

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова обговорила з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерланди в Україні Йоганнесом де Молом справу про збиття літака рейсу MH17 над окупованою територією нашої держави.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час зустрічі Венедіктової та посла Нідерландів, повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Зазначається, що під час зустрічі сторони обговорили питання взаємодії у сфері захисту довкілля, кібербезпеки, діджиталізації та захисту інвестицій.

“Окремо зупинилися на гострій для обох країн справі збиття літака рейсу MH17 в небі над Україною. Генпрокурор та керівник профільного «Департаменту війни» Офісу Генерального прокурора наголосили, що українські прокурори та слідчі роблять усе можливе для спільної мети – встановлення всіх, хто віддавав накази, осіб, причетних до транспортування ЗРК «БУК» та безпосередньо запуску ракет”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Сьома річниця трагедії МН17: в очікуванні справедливості

За словами генпрокурора, «справа малайзійського Боїнга болить усьому світові". Вона також повідомила, що в Офісі Генпрокурора уважно стежать за перебігом судового процесу в національному суді Нідерландів над чотирма обвинуваченими і надають все необхідне для сприяння нідерландським колегам.

Венедіктова повідомила, що в планах України є створення Міжнародної ради при Генпрокурору, щоб ефективно співпрацювати із міжнародними судами та використовувати правовий досвід інших країн, що пройшли через збройні конфлікти.

Посол Нідерландів заявив, що для напрацювання подальших кроків у справі МН17 до України готова приїхати група нідерландських прокурорів та слідчих. Також сторони обговорили можливість візиту до України генерального прокурора Нідерландів.

Читайте також: Зеленський - про збиття малайзійського Boeing-777: Відповідальність для винних неминуча

Гість повідомив, що нідерландські правоохоронці готові будуть взаємодіяти та обмінюватися досвідом із українськими колегами і в інших сферах.

Генпрокурор наголосила, що українська прокуратура наразі трансформується в інституцію світового рівня, тому вивчає найкращі практики.

Як повідомлялося, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Читайте також: Трагедія МН17 змінила ставлення світу до війни на сході України - заступник генпрокурора

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубінський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

У березні цього року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над окупованою частиною України..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-