Сьома річниця трагедії МН17: в очікуванні справедливості

Сьома річниця трагедії МН17: в очікуванні справедливості

Відео
Укрінформ
У Гаазі під стінами Палацу правосуддя закликали РФ визнати свою вину

Сім років тому пасажирський Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою частиною Донбасу. 17 липня 2014 року загинуло 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Більшість із них, 196 осіб – громадяни Нідерландів.

ЗАЛІЗНА ПТАШКА ТА ПОЛЕ СОНЯШНИКІВ

З 2014 року 17 липня у Нідерландах стало особливим днем. Щороку цього дня рідні загиблих оплакують своїх близьких та вкотре нагадують світові про жахливі наслідки російської агресії. Сьома річниця трагедії проходила без масових заходів через різке збільшення хворих на COVID-19 та новий антирекорд – понад 11 тисяч заражень коронавірусом за добу, що було зафіксовано 15 липня. Кількість присутніх біля національного меморіального комплексу була обмежена.

Меморіал пам'яті жертв катастрофи розташований неподалік від амстердамського аеропорту «Схіпхол», звідки сім років тому злетів Боїнг-777. Більшість родичів загиблих саме цього дня спілкуватися, особливо зі ЗМІ, не бажають. Таку нелегку місію на себе взяли Піт Плуг, який втратив брата, невістку й племінника, та Антон Котте, в якого трагедія МН17 забрала старшого сина, невістку та шестирічного онука. Обидва цих сивих чоловіки є також членами правління фонду «Авіакатастрофа» та беруть активну участь в організації поминальних заходів.

Антон Котте
Антон Котте

«Важко… батьки не мають хоронити своїх дітей», – сказав Антон Котте, торкаючись рукою викарбуваних імен.

Біля меморіального комплексу можна побачити вінки та букети соняхів, адже сім років тому МН17 впав у соняшникове поле. Довкола комплексу також висаджено поле живих соняшників. Квіти виростили з донбаського насіння, взятого з поля, на яке з неба падали тіла загиблих та уламки збитого літака. А ще на території меморіалу – 298 дерев, які символізують жертв трагедії. Біля кожного дерева табличка з іменем та залізна пташка, яка вже ніколи не полетить у небо.

Посол України у Нідерландах Всеволод Ченцов поклав квіти та висловив співчуття родичам жертв трагедії. Він зазначив, що 17 липня також відзначається Всесвітній день міжнародного правосуддя, що є вельми символічним, адже наразі основне завдання у справі МН17 – це досягти справедливості для жертв трагедії: встановити винних та притягнути їх до відповідальності.

Всеволод Ченцов
Всеволод Ченцов

«Спільна слідча група у своїй невтомній та злагодженій роботі неухильно рухається до з’ясування всіх обставин збиття літака. Величезна кількість перехоплених розмов, відео- та фотоматеріалів, технічних експертиз, показів свідків допомогли ідентифікувати знаряддя злочину, місце запуску ракети та причетних осіб. Усе це уможливило прийняття судом до розгляду єдиної вірогідної версії: літак був збитий за допомогою установки «Бук», яка належала 53-й бригаді військ протиповітряної оборони Збройних сил Росії, а запуск ракети здійснено в районі села Первомайське, що було під контролем проросійських бойовиків. Процес в окружному суді Гааги продовжиться у вересні цього року», – сказав пан посол в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

За його словами, в Європейському суді з прав людини у Страсбурзі Україна та Нідерланди домагаються притягнення РФ до відповідальності за її роль у збитті літака MH17.

«Паралельно у цьому ж суді триває ініційований родичами загиблих процес проти РФ. Крім того МН17 є одним із ключових епізодів у справі «Україна проти Росії» у Міжнародному суді ООН. Попри відчайдушні спроби РФ заплутати суди, скомпрометувати слідство чи маніпулювати громадською думкою, ми суттєво просунулися на шляху досягнення правосуддя. В усіх можливих юрисдикціях та у максимально стислі строки для процесів такої складності», – підкреслив Ченцов.

Всеволод Ченцов
Всеволод Ченцов

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ РФ ТА АКЦІЯ БІЛЯ ПАЛАЦУ ПРАВОСУДДЯ

Міжнародний суд ООН засідає у Палаці правосуддя у Гаазі. Саме під стіни його будівлі прийшли українці, які мешкають у Нідерландах, щоб вкотре закликати РФ визнати свою відповідальність за збиття МН17.

У сьому річницю трагедії МН17 вони тримали у своїх руках плакати із вимогою правосуддя для жертв МН17 та українські прапори.

Біля Палацу правосуддя та миру у 2004 році було встановлено пам'ятник, який символізує шлях до миру та закликає світ об’єднатися у його пошуку. Довкола пам'ятника з вічним вогнем було встановлено камені, що відображають прагнення країн до миру. Серед них й Україна.

«Сім років з моменту трагедії… Росія досі не визнає свою відповідальність, сподіваючись, що згодом усе мине та піде у забуття. Ми бачимо, яких зусиль докладає РФ, аби уникнути покарання. Тому сьогодні, у річницю трагедії, намагаємося вкотре нагадати про ту небезпеку, яку несе своїми діями Росія цивілізованому світові», – зазначив у коментарі Укрінформу аташе з питань оборони при Посольстві України у Нідерландах, полковник Володимир Денисов.

Володимир Денисов
Володимир Денисов

Під час акції у Гаазі українці в Нідерландах висловили свої співчуття родинам загиблих та закликали інші країни доєднатися до ініціативи, яку почала українська громада у Франції: пам’ятати жертв трагедії МН17 та виходити на вулиці своїх міст з вимогою правосуддя й миру.

Також у сьомі роковини трагедії MH17 пам'ять загиблих вшанували в Австрії. Акція відбулася на центральній площі Відня. Учасники заходу закликали Росію визнати свою відповідальність за знищення літака та співпрацювати зі слідством і судом.

На площі Гельденплац було встановлено стилізований макет літака з переліком держав і кількістю їхніх громадян, що загинули у катастрофі. Учасники акції вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та запалили на спомин душ загиблих свічки, виклавши їх символічною цифрою 17. Під час акції з колонки лунали записи про авіакатастрофу, розслідування й суд у цій справі.

СУД ТА НАДІЯ РОДИЧІВ

Окружний суд Гааги у березні минулого року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над Донбасом. У судовому комплексі «Схіпхол», що поруч із амстердамським аеропортом «Схіпхол», звідки сім років тому злетів МН17, 8 липня відбулося останнє цього літа засідання суду по суті у кримінальній справі про збитий літак рейсу MH17. У суді було представлено зібрані слідством фото, відео та карти транспортування російського «Бука».

«Підсумовуючи, до чого дійшла справа, якщо ви знаєте результати розслідування Міжнародної спільної слідчої групи (JIT), то на сьогодні досить мало озвучено нових доказів. Водночас є більше джерел, більше описів, аналізу та додаткової інформації. Ролі кожного відповідача також були представлені. Це дійсно вражає та додає контекст. Це була найбільш вражаюча частина судового процесу», – сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу американський адвокат, що представляє інтереси родичів загиблих рейсу МН17 у ЄСПЛ, Джеррі Скіннер.

Джеррі Скіннер та Ірина Драбок
Джеррі Скіннер та Ірина Драбок

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у листопаді має провести слухання щодо справи МН17. Засідання заплановане на 24 листопада 2021 року.

Слухання по суті у судовому комплексі «Схіпхол» продовжаться у вересні, тоді ж у суді виступатимуть рідні загиблих.

«У багатьох із нас перед очима досі стоїть картинка, як після того, як сюди прилетіли літаки з останками, їх перевозили чорні машини в інше місто на процес ідентифікації... Ми чекаємо на рішення суду та окрім чотирьох обвинувачених сподіваємося почути імена всіх причетних до трагедії й хочемо, щоб їх усіх було покарано», – наголосив Антон Котте, вже стоячи поруч із монументом МН17 біля військової авіабази у своєму рідному місті Ейндховені.

Антон Котте
Антон Котте

Традиційно до цього монументу, щоб висловити співчуття та покласти соняшники, приїхали й українці, які мешкають в Ейндховені.

Разом із сином та онуками хвилиною мовчання Антон Котте вшановує пам’ять свого старшого сина, якому було 43 роки, невістку та наймолодшого онука, якому було лише шість років.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-