NYT: В ООН знайшли докази військових злочинів російських найманців у ЦАР

NYT: В ООН знайшли докази військових злочинів російських найманців у ЦАР

Укрінформ
В Організації Об'єднаних Націй знайшли докази військових злочинів російських найманців у Центральноафриканській республіці - доповідь опублікують вже найближчим часом.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The New York Times

ООН провела розслідування та дійшла висновку, що росіяни та урядові війська ЦАР здійснювали військові злочини - грабували будинки, захоплювали школи, вбивали мирних жителів, в тому числі вірян у мечеті, де ховалися повстанці. 

Читайте також: Група «Вагнера» у Центральній Африці: тривога ООН та новий конвой

ООН заявила, що російські найманці, що діяли під виглядом неозброєних військових радників, вели урядові війська. За інформацією організації, в країні максимально діяло 2,1 тис. "військових інструкторів" з Росії.

За інформацією видання, доповідь буде опубліковано найближчим часом. Вона заснована на фотоматеріалах, свідченнях очевидців та інформації місцевих чиновників. 

Читайте також: До суду направили понад 1,5 тисячі обвинувальних актів за військові злочини - Венедіктова

Мова в доповіді йде про події січня-лютого 2021 року. У цей період урядові війська вели контрнаступ на позиції повстанців у кількох містах. За даними NYT, російські бойовики зайняли позиції в найбільших гірничодобувних центрах ЦАР з великими запасами алмазів.

Російська влада стверджувала, що в ЦАР ніколи було не більше 550 інструкторів. 

Читайте також: «Вагнерівці» причетні до тортур і масових страт у Центральній Африці - ООН

Нагадаємо: ситуація в ЦАР загострилася в грудні 2020 року, коли антиурядова "Коаліція патріотів за зміни" намагалася не допустити проведення в країні президентських виборів і почала наступ на столицю країни Банги.

Читайте також: В Україні спіймали росіянина, якого за тяжкі злочини розшукував Інтерпол

Урядові сили за підтримки зовнішніх сил, включаючи миротворців ООН, російських і руандійських військових зупинили просування загонів повстанців.

Фото: GettyImages

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-