«Вагнерівці» причетні до тортур і масових страт у Центральній Африці - ООН

«Вагнерівці» причетні до тортур і масових страт у Центральній Африці - ООН

Укрінформ
Експерти Організації Об’єднаних Націй висловлюють стурбованість через порушення прав людини у Центральноафриканській Республіці, до яких причетні російські найманці з так званої ПВК Вагнера.

Відповідну заяву оприлюднено 31 березня, передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

За словами працівників ООН, вони «отримали і продовжують отримувати повідомлення про серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, винуватцем яких є приватний військовий персонал, який діє спільно зі збройними силами ЦАР, а в деяких випадках – із миротворцями ООН».

Як зазначається, серед імовірних злочинів – масові страти без належного судового розгляду, довільні затримання, тортури, викрадення, насильницьке переміщення цивільних осіб, напади на цивільні об’єкти й агресія проти представників гуманітарних організацій.

До цього, як стверджується, причетна так звана ПВК Вагнера, імовірно контрольована бізнесменом Євгеном Пригожиним, який, за повідомленнями ЗМІ, входить до найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна.

У доповіді фігурують іще дві російські структури: підсанкційна Lobaye Invest, що спеціалізується на золоті і діамантах, та Sewa Security Services, яка забезпечує охорону президента та інших високопосадовців ЦАР.

Читайте також: Брат сирійця, якого розчленували «вагнерівці», передав до Слідкому РФ докази їхньої провини

Як пише The Guardian, верховний комісар ООН з прав людини розслідує кілька інцидентів. Один із них стався в грудні, коли російські найманці і військовослужбовці армії ЦАР відкрили вогонь по автомобілю, який не зупинився на контрольно-пропускному пункті у префектурі Уака: тоді загинули троє людей і 15 були поранені. Крім того, росіяни взяли участь у нападі на мечеть у місті Бамбарі. Видання розглядає цю історію як спробу організувати в ЦАР стратегічний центр військ в інтересах Кремля. Російська сторона заперечує звинувачення.

У ЦАР з 2013 року – після повалення президента – триває збройна боротьба між повстанцями і центральною владою. Відтоді з країни втекли до 5 мільйонів людей. Загострення конфлікту відбулося наприкінці грудня, після президентських виборів, на яких формально переміг Фостен-Арканжи Туадера. 30 березня він склав присягу. Його опоненти не погодилися з результатами і посилили збройний тиск. За повідомленнями ЗМІ, з кінця 2020 року в ЦАР із Росії для допомоги президенту країни перекидаються військові консультанти і найманці з важкими озброєннями і бронетехнікою.

За наявними даними, у ЦАР також присутні миротворчий контингент ООН чисельністю 12 тисяч осіб і воєнізовані формування з Руанди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-