В ЄС не виключають п’ятого пакета санкцій проти режиму Лукашенка

В ЄС не виключають п’ятого пакета санкцій проти режиму Лукашенка

Укрінформ
Євросоюз застосував четвертий раунд санкцій проти режиму Лукашенка, та не виключає й п’ятого раунду з метою змінити поведінку диктатора; при цьому ЄС готовий надати широку підтримку майбутній демократичній Білорусі для її економічного відродження та розвитку.

Про це у понеділок за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Люксембурзі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стосовно Білорусі ми ухвалили сьогодні найбільший пакет санкцій, який включає 86 осіб та установ, зокрема, тих, хто стоїть за викраденням літака із паном Протасевичем. Ці заходи скоординовані також з Канадою, Великою Британією та США… Це четвертий раунд санкцій, я не можу виключати, що ми будемо готувати й п’ятий раунд. Це шлях, щоб вплинути на поведінку тих, хто несе відповідальність за події у Білорусі», - зауважив Боррель.

Читайте також: Адміністрація Лукашенка, КДБ та слідком: США запровадили санкції проти десятків чиновників

Він розповів, що перед початком Ради ЄС міністри мали зустріч із лідеркою демократичної опозиції Білорусі Світланою Тихановською, та слухали її оцінку поточної ситуації в Білорусі. Європейські міністри почули від пані Тихановської заклик зберігати твердість позиції стосовно режиму Лукашенка, та задіяти дійсно ефективні обмежувальні заходи проти самого диктатора, а також проти економічних суб’єктів, на яких він спирається в країні.

«Санкції ЄС були розроблені та імплементовані, щоб змінити поведінку цих людей. Такою є їхня мета. Є особисті санкції, є й економічні санкції. Ми не застосовували економічні санкції на початку, тому що ми знаємо, що вони завдають шкоди не лише тим людям, яким призначені, але вражають всю економіку. Тож ми були дуже обережними, приймаючи таке рішення… Ми представили варіанти для економічних санкцій, які є цільовими та гостроспрямованими, і маємо намір застосувати їх після отримання політичних вказівок від Європейської Ради», - сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що ці обмежувальні заходи не є «магічним засобом» проти режиму, але ЄС сподівається, що санкції зможуть вплинути на людей, які відповідають за ситуацію, що склалася в Білорусі. Ці санкції будуть дійсно відчутними, тому що впливатимуть на всю економіку. Це той інструмент, який є у розпорядженні ЄС, тож міністри сподіваються на його ефективність.

Читайте також: Канада посилила санкції проти Білорусі

Водночас Боррель підтвердив, що ЄС твердо підтримує демократичні прагнення народу Білорусі та готовий надати критично важливу допомогу країні для її відновлення після цієї політичної кризи.

«Ми завірили пані Тихановську, що ЄС готовий допомогти майбутньому демократичної Білорусі. Ми маємо широкий план економічної підтримки в обсязі до 3 мільярдів євро для демократичної Білорусі, і будемо послідовними зараз у застосуванні санкцій, щоб продовжувати тиск на режим Лукашенка. Економічні санкції дозволяють вчинити багато такого тиску», - підкреслив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був примушений здійснити посадку у Мінську під приводом нібито імовірності скоєння теракту, після чого білоруська влада затримала колишнього редактора опозиційного каналу Nexta Романа Протасевича та його подругу, росіянку Софію Сапегу.

Згодом спецслужби Білорусі оприлюднили відео із «зізнанням» Романа Протасевича, при цьому на його обличчі та руках були помітні сліди тортур.

Читайте також: Євросоюз запровадив нові санкції проти Білорусі

Європейська Рада після цього інциденту вже 24 травня вирішила застосувати додаткові індивідуальних санкції проти осіб та установ у Білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни, та надала відповідні доручення Єврокомісії та Високому представнику ЄС.

Усім авіаперевізникам ЄС рекомендовано уникати польотів над Білоруссю, літакам білоруських авіакомпаній заборонено доступ до європейських аеропортів.

Як очікується, глави держав та урядів країн ЄС розглянуть пропозиції щодо застосування секторальних санкцій проти білоруського режиму під час зустрічі у Брюсселі 24-25 червня.

Фото: ДРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-