У Мінську після екстреної посадки літака затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича

У Мінську після екстреної посадки літака затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича

Укрінформ
Білоруські силовики затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича після екстреної посадки літака у Мінську.

Як передає Укрінформ, про це інформує Радіо Свобода.

У Національному аеропорту Мінська сьогодні позапланово приземлився літак компанії Ryanair, що летів рейсом Афіни-Вільнюс. Пілоти подали сигнал тривоги, оскільки отримали повідомлення про вибухівку на борту.

Зазаначається, що за наказом Лукашенка білоруси підняли в небо військовий винищувач для супроводу літака. На момент отримання повідомлення цивільний літак знаходився поблизу кордону з Литвою, однак для екстренної посадки він попрямував до Мінська. При цьому, екіпаж літака нічого не пояснив пасажирам.

Читайте також: Telegram-канал NEXTA більше не координуватиме протести у Білорусі

У Мінську пасажирів рейсу компанії Ryanair перевірили, і заарештували відомого журналіста та блогера, засновника телеграм-каналу "Білорусь головного мозку" Романа Протасевича, який летів цим рейсом.

Очільниця білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на затримання Протасевича.

За її словами, абсолютно очевидно, що це була операція спеціальних служб з захоплення літака заради того, щоб затримати активіста та блогера Романа Протасевича.

"Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту та всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів. Тільки за це його визнали терористом, і тільки за це зараз у Білорусі Роману може загрожувати смертна кара", - йдеться у дописі опозиціонерки у її Телеграм-каналі.

Тихоновська додала, що вже повідомили офіс компанії Ryanair, а також Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) і зажадали почати розслідування за фактом події та вжити заходів аж до виключення Білорусі з лав організації.

"З сьогоднішнього дня жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевнена у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб затримувати незгодних", - написала вона.

Як повідомлялося, цього тижня було заблоковано сайт найбільшого незалежного ЗМІ Білорусі Tut.by, вдома у кількох його редакторів відбулися обшуки. 21 травня суд присудив 15-денний арешт репортеру, який висвітлював ці обшуки.

Білоруська асоціація журналістів заявила, що 27 працівників засобів масової інформації зараз перебувають за ґратами, де або чекають суду, або відбувають покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-