Літак Ryanair сіл в Мінську через загрозу бути збитим - білоруська опозиція

Літак Ryanair сіл в Мінську через загрозу бути збитим - білоруська опозиція

Укрінформ
За даними білоруської опозиції, пасажирський літак Ryanair був змушений розвернутися та сісти в Мінську через загрозу бути збитим з боку винищувача ВПС Білорусі.

Як повідомляє Укрінформ, про це написав у своєму Telegram-каналі керівник білоруського опозиційного органу "Народний антикризове управління" (НАУ) Павло Латушко.

"За нашими відомостями, білоруська сторона через диспетчерів загрожувала збити літак, якщо він не виконає екстрену посадку в Мінську", - написав Латушко.

Читайте також: Ryanair прокоментувала посадку літака у Мінську: ні слова про винищувач та Протасевича

Пізніше він додав, що винищувач-перехоплювач ВВС Білорусі подав маневром умовний сигнал пілотам лайнера авіакомпанії Ryanair: "Йди за мною".

"Капітан цивільного повітряного судна зобов'язаний був підкоритися. Капітан міг не підкоритися команді диспетчера, але при загрозі з боку військового літака - зобов'язаний", - написав Латушко.

Опозиціонер назвав примус до посадки цивільного літака ірландської авіакомпанії Ryanair "актом державного тероризму". За його словами, фактично, мав місце захоплення цивільного авіасудна.

"Наявні в розпорядженні факти говорять про примус екіпажу цивільного літака до посадки на території Білорусі з використанням військово-повітряних сил. Диктатор підтвердив, що є міжнародним терористом, його діям повинні бути надані відповідні правові оцінки світовою спільнотою", - написав Латушко.

Читайте также: Ryanair прокомментировала посадку самолета в Минске: ни слова об истребителе и Протасевиче

Він заявив, що НАУ вимагає негайного звільнення затриманого після посадки журналіста Романа Протасевича, а також наполягає на "негайному введенні четвертого пакета санкцій щодо нелегітимної влади Білорусі".

"Також ми закликаємо європейські країни, США та інших міжнародних партнерів прискорити визнання Лукашенко міжнародним терористом", — написав Латушко.

Читайте також: Мінськ серйозно посягає на свободу цивільної авіації в Європі – Маас

Як вже повідомляв Укрінформ, у Національному аеропорту Мінська учора позапланово приземлився літак компанії Ryanair, що летів рейсом Афіни-Вільнюс. Пілоти подали сигнал тривоги, оскільки отримали повідомлення про вибухівку на борту.

За наказом Лукашенка пасажирський літак супроводжував білоруський військовий винищувач. На момент отримання повідомлення цивільний літак знаходився поблизу кордону з Литвою, однак для екстреної посадки він попрямував до Мінська. При цьому екіпаж літака нічого не пояснив пасажирам.

Читайте також: Протасевича вистежували ще перед вильотом з Афін - Nexta

У Мінську після екстреної посадки літака затримали засновника каналу Nexta, що висвітлював протести в країні після сфальшованих президентських виборів президента Білорусі у серпні минулого року.

Очільниця білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спеціальних спецслужб Білорусі з використанням примусового захоплення літака, що піддало ризику життя екіпажу та всіх пасажирів, які знаходилися на борту цього рейсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-