Ryanair прокоментувала інцидент у Мінську: ні слова про винищувач та Протасевича

Ryanair прокоментувала інцидент у Мінську: ні слова про винищувач та Протасевича

Укрінформ
Ірландська авіакомпанія Ryanair в коментарі про екстрену посадку свого літака у Мінську повідомила, що це сталося через "потенційну загрозу безпеці на борту", але при цьому не згадала білоруський винищувач поруч з лайнером та затримання після посадки опозиціонера Романа Протасевича.

Як передає Укрінформ, відповідна заява Ryanair опублікована у неділю вночі на сторінці авіакомпанії у Twitter.

"Екіпаж рейсу Ryanair з Афін до Вільнюса сьогодні (23 травня - ред.) був поінформований білоруським управлінням повітряного руху про потенційну загрозу безпеці на борту та отримав вказівку змінити курс на найближчий аеропорт, Мінськ", - йдеться у заяві.

Зазначається, що літак безпечно приземлився, відбулася висадка пасажирів і білоруські служби розпочали безпекову перевірку на борту. Після того, як "нічого підозрілого" не було знайдено, "органи влади залишили літак з тим, щоб він зміг відлетіти разом з пасажирами та екіпажем, після близько 7-годинного перебування на землі у Мінську". Лайнер вилетів до Вільнюса, де безпечно приземлився о 21.25 за місцевим часом.

Читайте також: Літак Ryanair приземлився у Вільнюсі без шести пасажирів - ЗМІ

У своєму повідомленні Ryanair вибачилися перед пасажирами за цю "прикру затримку, яка сталася не з вини авіакомпанії".

Водночас, як відомо з даних сервісу FlightRadar, літак в момент розвороту та зміни курсу на Мінськ насправді знаходився ближче до Вільнюса, ніж до Мінська, і вже фактично міг заходити на посадку в аеропорт місця призначення. Таким чином, аеропорт Мінська не був "найближчим", як це випливає із заяви Ryanair. Також авіакомпанія не згадала про білоруський винищувач-перехоплювач, який супроводжував літак.

Читайте також: Посадка літака Ryanair в Мінську була повітряним піратством - авіаексперт

Авіаексперт Вадим Лукашевич, аналізуючи дані сервісу FlightRadar, припустив, що пілоти лайнера "до останнього тягнули до Вільнюсу", однак їм довелося "повернути назад під загрозою винищувача, коли до Вільнюського аеропорту залишалося всього 10 хвилин льоту (73 км), а до литовського кордону всього 30 км". За його словами, пілоти йшли в сторону Литви без зниження і скидання швидкості, на крейсерському ешелоні FL 390 і крейсерській швидкості, тобто, "фактично тікали від винищувача, що їх переслідував, і повернули назад всього за дві хвилини до перетину литовського кордону".

Також представники білоруської опозиції заявляли про те, що екіпаж літака Ryanair розвернувся та взяв курс на Мінськ через загрозу бути збитим з боку білоруського винищувача.

Читайте також: Протасевича вистежували ще перед вильотом з Афін - Nexta

Поруч з цим, в офіційній заяві Ryanair не згадується і про головну мету цієї спецоперації білоруського КГБ, яку багато хто вже назвав "повітряним піратством" – затримання білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту літака. Після екстреного приземлення у Мінську його затримали силовиками. Також ЗМІ повідомляють про затримання дівчини Романа, яка перебувала разом з ним на борту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-