Посадка літака Ryanair в Мінську була повітряним піратством - авіаексперт

Посадка літака Ryanair в Мінську була повітряним піратством - авіаексперт

Укрінформ
Примусова посадка пасажирського літака Ryanair в Мінську під загрозою з боку винищувача ВПС Білорусі є актом повітряного піратства.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише на своїй сторінці в Facebook російський незалежний авіаційний експерт Вадим Лукашевич.

"Візьмуся стверджувати, що у винищувача (білоруських ВПС - ред.) був дозвіл на застосування зброї, і абсолютно впевнений, що екіпаж пасажирського лайнера (авіакомпанії Ryanair - ред.) розвернувся тільки після отримання від білоруського винищувача повідомлення, що в разі непокори той відкриє вогонь до виходу пасажирського літака з повітряного простору Білорусі", - написав експерт.

Читайте також: НАТО хоче міжнародного розслідування примусового приземлення рейсу Ryanair в Мінську

Він вказав на те, що пілоти літака Ryanair "до останнього тягнули до Вільнюсу".

"Їм довелося повернути назад під загрозою винищувача, коли до Вільнюського аеропорту залишалося всього 10 хвилин льоту (73 км), а до литовського кордону всього 30 км", - зазначив Лукашевич.

Читайте також: У Латвії та Естонії відреагували на вимушену посадку літака у Мінську

Експерт звернув увагу на дані сервісу FlightRadar за попередніми рейсами.

"Пілоти завжди починали зниження з крейсерського ешелону за 177 кілометрів до Вільнюса, але в цей раз (синя траєкторія сьогоднішнього рейсу ATH-VNO Ryanair) пілоти йшли в сторону Литви без зниження і скидання швидкості, на крейсерському ешелоні FL 390 і крейсерській швидкості, тобто фактично йшли від винищувача, який переслідував їх, і повернули назад всього за дві хвилини до перетину литовського кордону", - прокоментував він опублікований скріншот.

На думку експерта, екіпаж Ryanair, після отримання повідомлення про загрозу вибуху на борту, міг все одно намагатися посадити літак у Вільнюсі, проте саме військовий винищувач змусив його розвернутися і приземлиться в Мінську.

Читайте також: Протасевича вистежували ще перед вильотом з Афін - Nexta

В опублікованому на сторінці Лукашевича коментарі телеканалу "Дождь" він також заявив, що подібна примусова посадка пасажирського літака Ryanair під загрозою винищувача є "повітряним піратством".

"Тут йдеться про примус до посадки. І це настільки погано пахне. Це - злам деяких десятиліттями усталених правил... Я, взагалі-то, не бачу ніякої різниці між сомалійськими піратами та урядом Білорусі і його спецслужбами. Там - гроші, а тут - потрібно захопити людину. Але методи, в принципі, не сильно відрізняються", - заявив він.

Читайте також: Мінськ серйозно посягає на свободу цивільної авіації в Європі – Маас

Як вже повідомляв Укрінформ, у Національному аеропорту Мінська учора позапланово приземлився літак компанії Ryanair, що летів рейсом Афіни-Вільнюс. Пілоти подали сигнал тривоги, оскільки отримали повідомлення про вибухівку на борту.

За наказом Лукашенка пасажирський літак супроводжував білоруський військовий винищувач. На момент отримання повідомлення цивільний літак знаходився поблизу кордону з Литвою, однак для екстреної посадки він попрямував до Мінська. При цьому екіпаж літака нічого не пояснив пасажирам.

Читайте також: Голова ОБСЄ закликала Мінськ звільнити Протасевича

У Мінську після екстреної посадки літака затримали засновника каналу Nexta, що висвітлював протести в країні після сфальшованих президентських виборів президента Білорусі у серпні минулого року.

Очільниця білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спеціальних спецслужб Білорусі з використанням примусового захоплення літака, що піддало ризику життя екіпажу та всіх пасажирів, які знаходилися на борту цього рейсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-