У EURONEST вимагають скликання Радбезу ООН у зв’язку із затриманням у Мінську рейсу Ryanair

У EURONEST вимагають скликання Радбезу ООН у зв’язку із затриманням у Мінську рейсу Ryanair

Укрінформ
Співголова Парламентської асамблеї Східного Партнерства EURONEST Андрюс Кубілюс звернувся із вимогою скликання надзвичайного засідання Ради Безпеки ООН та засідання Ради ЄС у зв’язку із примусовим приземленням в аеропорті Мінська рейсового літака компанії Ryanair.

Як повідомляє Укрінформ, текст його заяви оприлюднений на сайті литовської делегації в Європейському Парламенті.

«23 травня 2021 року, у другій половині дня, винищувач військово-повітряних сил Білорусі захопив рейс FR4978 компанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса зі 171 пасажиром на борті, включаючи журналіста Романа Протасевича, який був затриманий владою білорусі після того, як пасажирський літак був примусово приземлений в Білорусі за наказом О.Лукашенка. Це є прямим порушенням Чиказької Конвенції з міжнародної цивільної авіації. Диктатор Лукашенко здійснив акт державного тероризму та агресії проти громадян ЄС та проти приватної компанії ЄС», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Після 7-годинної затримки літак Ryanair вилетів з Мінська до Вільнюса

Як наголосив європейський політик, затриманий Роман Протасевич має бути звільнений негайно та отримати можливість продовжити власну подорож.

«Надзвичайна зустріч Ради Безпеки ООН та Європейська Рада в ЄС мають бути скликані негайно для започаткування міжнародного розслідування акту державного тероризму, що був здійснений Білоруссю», - додав Кубілюс.

Читайте також: Австрія вимагає проведення міжнародного розслідування посадки літака Ryanair у Мінську

Як вже повідомляв Укрінформ, У Національному аеропорту Мінська сьогодні позапланово приземлився літак компанії Ryanair, що летів рейсом Афіни-Вільнюс. Пілоти подали сигнал тривоги, оскільки отримали повідомлення про вибухівку на борту.

За наказом Лукашенка пасажирський літак супроводжував білоруський військовий винищувач. На момент отримання повідомлення цивільний літак знаходився поблизу кордону з Литвою, однак для екстреної посадки він попрямував до Мінська. При цьому, екіпаж літака нічого не пояснив пасажирам.

Читайте також: У Латвії та Естонії відреагували на вимушену посадку літака у Мінську

У Мінську після екстреної посадки літака затримали засновника каналу Nexta, що висвітлював протести в країні після сфальшованих президентських виборів президента Білорусі у серпні минулого року.

Очільниця білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спеціальних спецслужб Білорусі з використанням примусового захоплення літака, що піддало ризику життя екіпажу та всіх пасажирів, які знаходилися на борту цього рейсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-