Євроінституції викликали посла Росії через санкції проти восьми осіб

Євроінституції викликали посла Росії через санкції проти восьми осіб

Укрінформ
Європейська Комісія та Служба зовнішніх дій ЄС викликали посла, представника Росії при Євросоюзі після оголошення персонами нон ґрата восьми офіційних осіб.

Про це під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми викликали посла Росії. Він буде прийнятий у другій половині дня Генеральним секретарем Європейської Комісії та Європейської Служби зовнішніх дій. Ми доведемо до нього рішуче засудження та неприйняття такого рішення Російської Федерації, яке є безпідставним та необґрунтованим. Ці дії Росії, так звані «контр-санкції», не мають жодного правового ґрунту та є очевидно політично мотивованими», - сказав Стано.

Він нагадав, що керівники трьох ключових Євроінституцій – Європейської Ради, Єврокомісії і Європарламенту, як і всі країни ЄС, рішуче засудили такі дії Росії, які чітко демонструють, що Росія має намір продовжувати ворожий шлях конфронтації.

Читайте також: Усі держави Євросоюзу засудили санкції Росії проти восьми громадян ЄС

«ЄС буде на це реагувати. Дискусії між країнами-членами тривають, і не лише з приводу рішення (РФ – ред.), що відбулося у п’ятницю, але також за наслідками того, що Росія робила по відношенню до окремих країн-членів до того, – останній такий випадок стався із Чеською Республікою. Це стосується й інших країн, коли йдеться про безпідставні та непропорційні висилання дипломатів", - додав Стано.

Він наголосив, що такі дії РФ мають зустріти об’єднану відповідь з боку Євросоюзу. Саме тому зараз обговорення тривають на рівні Високого представника ЄС, всіх Євроінституцій та національних урядів. Проблеми у відносинах між ЄС і, за словами речника, будуть обговорені під час наступного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ вже наступного понеділка, щоб визначити найкращий та найбільш ефективний шлях реагування Європи на недружні дії Російської Федерації, які вона здійснила протягом минули тижнів та місяців.

Читайте також: Україна заявила про солідарність із громадянами ЄС, яким заборонили в’їзд до Росії

Відповідаючи на запитання журналістів, Пітер Стано зауважив, що ЄС також виступає за обговорення агресивної поведінки Росії на міжнародному рівні, наприклад, у форматі Ради Європи, членом якої є Росія, і перед якою Російська Федерація несе договірні правові зобов’язання.

Як повідомлялося, 30 квітня МЗС Росії оголосив про рішення закрити в'їзд у країну для восьми громадян країн-членів ЄС та представників офіційних структур Євросоюзу, включно з Президентом Європейського парламенту, під приводом відповіді на санкції, що були введені Євросоюзом проти громадян РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-