США та Канада ввели санкції проти Китаю через переслідування й тортури уйгурів

США та Канада ввели санкції проти Китаю через переслідування й тортури уйгурів

Укрінформ
Мінфін США оголосив про введення санкцій проти двох високопоставлених керівників Сінцзянського автономного округу Китаю, причетних до переслідування й тортур проти етнічних уйгурів.

Про це йдеться в офіційному повідомленні американського відомства, передає Укрінформ.

«До списку санкцій включені Ван Цзюньчень, секретар Партійного комітету Сіньцзянського виробничо-будівельного корпусу (XPCC), а також Чень Мінгуо, директор Бюро громадської безпеки Сіньцзяня (XPSB)», - зазначається в повідомленні.

Читайте також: Китай дзеркально відповів на нові санкції Євросоюзу

При цьому уточнюється, що обидва високопоставлені посадовці покарані на підставі Глобального акту Магнітського про притягнення до відповідальності через серйозні порушення прав людини та корупцію.

У цьому зв’язку в Мінфіні США підкреслили, що влада Китаю переслідуватиметься й надалі, допоки в Сіньцзяні триватимуть свавільні затримання, тортури й порушення прав уйгурів та представників інших етнічних меншин.

У міністерстві також зауважили, що санкції США проти китайських посадовців вводяться слідом за рішенням Європейського Союзу та Великої Британії щодо рестрикцій проти цих та інших осіб.

Читайте також: Порушення прав людини: посли ЄС погодили нові санкції проти Росії та Північної Кореї

Окрім того, персональні санкції щодо кількох китайських посадовців через порушення владою КНР прав мусульманських меншин, запровадила також Канада, повідомили у МЗС цієї країни.

“Канада оголошує про запровадження нових санкцій щодо чотирьох посадовців та юридичної особи через участь у серйозних та систематичних порушеннях прав людини в Сіньцзян-Уйгурському автономному окрузі. Ці заходи вживаються за погодженням із США та Великою Британією й у солідарності з ЄС”, - наголосили у МЗС.

У канадському відомстві зазначили, що дедалі більше доказів вказують на систематичні порушення прав людини, які чинять органи влади Китаю. “Йдеться про масові свавільні затримання понад 1 млн уйгурів та членів інших мусульманських меншин через їхню релігію та етнічну приналежність, а також про політичне "перевиховання", примусову працю, тортури й насильницьку стерилізацію”, - зауважили у міністерстві.

Читайте також: У США обмежили ввезення бавовни з Китаю через утиски уйгурів

XPCC вважається воєнізованою організацією, створеною в Сінцзянському автономному окрузі Китаю, яка підпорядковується Комуністичній партії Китаю. Вона забезпечує внутрішній контроль над регіоном та переслідування інакомислення.

Бюро громадської безпеки (XPSB) причетне до серйозних порушень прав людини в Сінцзяні. Репресивна тактика XPSB застосовується проти уйгурів та представників інших етнічних меншин у регіоні, включно з масовими затриманнями й стеженнями.

Фото: Peter Parks/AFP/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-