Коронавірус, Росія і Китай: Столтенберг назвав ключові виклики НАТО у 2020 році

Коронавірус, Росія і Китай: Столтенберг назвав ключові виклики НАТО у 2020 році

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав ключові виклики, які поставали перед союзниками по Альянсу протягом 2020 року, включаючи пандемію коронавірусу, більш агресивну поведінку Росії, тероризм, кібернетичні загрози та підйом Китаю.

Про це керівник Альянсу розповів сьогодні у Брюсселі під час прес-конференції, на якій представив річну доповідь щодо діяльності НАТО у 2020 році, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У 2020 році домінуючим фактором була пандемія, яка змінила наше життя, принесла нові загрози нашим економікам та суспільствам. Але здатність НАТО захистити наші держави і населення залишалися незмінними… Виклики, що постають перед нами, нікуди не зникли. Дестабілізуюча поведінка Росії, триваюча загроза тероризму, вдосконалені кібернетичні атаки, нові руйнівні технології, підйом Китаю та безпековий вимір кліматичних змін. Жодна країна не може подолати їх самотужки, і жоден континент не може подолати їх наодинці. Саме тому Європа і Північна Америка повинні навіть більш тісно працювати одне з одним в дусі стратегічної солідарності», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Подальша ескалація в Україні не відповідає інтересам самої Росії – представник НАТО

Він зауважив, що союзники по НАТО докладали всіх зусиль, щоб криза у сфері здоров’я, пов’язана з пандемією COVID-19, не перетворилася на безпекову кризу. 2020 рік став шостим роком поспіль, коли країни-члени, європейські союзники й Канада збільшували власні оборонні бюджети – таке збільшення сягнуло 3,9 відсотки. Столтенберг висловив переконання, що ця тенденція, яка розпочалася з 2014 року, продовжиться і в поточному році, щоб підготувати Альянс до майбутнього та зробити його навіть потужнішим.

«Ми бачимо більш агресивну Росію, яка відповідає за агресію проти сусідів, зокрема, проти України і Грузії, а також за гібридні і кібернетичні атаки проти союзників по НАТО, за спроби втрутитися у наші внутрішні політичні процеси. Це поєднується із зміщенням глобального балансу сили, який спричинений підйомом Китаю, а також тим, що Китай і Росія співпрацюють більш тісно, в тому числі - проводять разом військові навчання. Все це разом визначає виклики, які постануть перед НАТО у майбутньому. Важливо, щоб Альянс продовжував адаптуватися та відповідати на ці зростаючі виклики у сфері безпеки», - сказав генсек НАТО.

Він зауважив, що багато з цих питань відображені в концепції розвитку НАТО 2030, яка передбачає зміцнення системи стримування й оборони НАТО, вдосконалення кібернетичного захисту, підвищення стійкості суспільств, критичної інфраструктури та телекомунікацій, забезпечення лідерства НАТО у технологічному розвитку тощо.

Читайте також: Росія не загрожує країнам НАТО, але зловживає силою проти сусідів – Столтенберг

Це завдання, за словами Столтенберга, потребує також вдосконалення шляхів координації та взаємодії між всіма 30-ма союзниками по Альянсу з обох сторін Атлантики, які консолідовано виступають на захист базових цінностей та світового устрою, що оснований на законах.

Він додав, що ці теми будуть обговорені під час зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу вже наступного тижня, а також будуть серед головних питань порядку денного саміту НАТО, що має відбутися в Брюсселі наприкінці поточного року.

Як повідомляв Укрінформ, за рішенням лідерів країн-союзниць під час саміту у Вельсі у 2019 році була розроблена Стратегія розвитку НАТО до 2030 року. Важливе місце у ній посідає адаптація Альянсу до сучасних викликів і загроз, що передбачає технологічне та інноваційне оновлення, вдосконалення систем командування та контролю, продовження міжнародних операцій НАТО та посилення політичної складової діяльності Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-