Росія не загрожує країнам НАТО, але зловживає силою проти сусідів – Столтенберг

Росія не загрожує країнам НАТО, але зловживає силою проти сусідів – Столтенберг

Укрінформ
Російська Федерація не несе негайної загрози для країн-членів НАТО саме тому, що Альянс створений для колективного протистояння таким загрозам. Водночас Росія застосовує військову силу проти сусідів, чим створює загрози для безпеки.

Про це на засіданні підкомітету Європарламенту з безпеки й оборони сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так він відповів на запитання європейських депутатів, чи відчуває Альянс негайну загрозу військової атаки з боку Росії проти країн-членів НАТО.

«Я не бачу негайної небезпеки військової атаки проти будь-якого союзника по НАТО. Саме для цього ми маємо НАТО, основою якого залишається ідея, що у випадку атаки на одного союзника, це викличе відповідь від усього Альянсу за принципом один за всіх і всі за одного. Це одна з головних причин, чому нам вдавалося зберігати мир в Європі понад 70 років. Це безпрецедентний період (мирного) часу», - підкреслив керівник Альянсу.

Читайте також: Столтенберг не виключає участі у саміті Кримської платформи

Він наголосив, що створення НАТО стало важливою подією після завершення Другої світової війни, і по сьогодні Альянс залишається ключовою організацією, яка зберігає мир у цій частині світу. «При цьому ми бачили, що Росія зловживає силою і застосовує військову силу проти сусідів. Не проти тих сусідів, які є членами НАТО, не проти Норвегії або Балтійських країн, не проти Польщі або будь-якої іншої країни-союзниці в Європі. Але був прецедент з Україною - незаконна анексія Криму, Росія продовжує дестабілізувати Східну Україну, ми бачимо це в Грузії, Росія має також війська в Молдові без згоди уряду Молдови. Ми бачимо більше російської військової присутності у багатьох частинах світу», - зауважив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, в аналітичній доповіді «НАТО 2030», оприлюдненій у грудні, Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Ця країна продовжує агресію проти України та у Грузії, нарощує військову присутність у високих широтах Півночі та у Північній Атлантиці, а також військово-повітряні та військово-морські спроможності у Баренцевому морі, на Балтиці, у Чорному та Середземному морях.

Стосовно Росії НАТО проводить двоєдину політику: з одного боку – стримування та оборони, а з іншого, - підтримує відкритими канали зв’язку для уникнення непорозумінь або нещасних випадків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-