Подальша ескалація в Україні не відповідає інтересам самої Росії – представник НАТО

Подальша ескалація в Україні не відповідає інтересам самої Росії – представник НАТО

Укрінформ
Будь-яка подальша агресія Росії проти України може призвести лише до консолідації міжнародної спільноти у реагуванні на порушення міжнародного права, тож такі дії не відповідають інтересам самої Росії.

Про це сьогодні під час віртуальної дискусії під егідою брюссельського Центру Європейської Політики (ЕРС), яку було присвячено сьомій річниці з дня незаконної анексії Росією Криму, заявив Джеймс Апатурай, заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, спеціальний представник Генерального Секретаря НАТО по Кавказу й Центральній Азії.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, наскільки ймовірною Альянс вважає нову агресію Росії проти України вже цієї весни, і що саме НАТО планує робити, щоб захистити країни-союзниці, що межують з Україною.

«З моєї точки зору, те, що трапилося в Криму, і те, що продовжує відбуватися там і на Донбасі, як і події в Грузії, є показовими щодо вчинків Росії. Будь-яка подальша агресія Росії в Україні призведе до консолідації цього розчарування, до усвідомлення, що Росія свідомо дестабілізує сусідство, і що дуже важко переконати її повернутися до міжнародного права. Це може означати більше санкцій та подальших дій (міжнародного співтовариства – ред.). Переконаний, що такі кроки не в інтересах Росії. В її інтересах – шукати рішення на основі визнання міжнародного законодавства й територіальної цілісності України», - сказав Апатурай.

Читайте також: Росія не загрожує країнам НАТО, але зловживає силою проти сусідів – Столтенберг

Він утримався від припущень щодо можливості нової агресії Росії проти України та зазначив, що знаходиться не в тому положенні, щоб оцінювати, які саме рішення може приймати Кремль. Водночас, він зауважив, що такі припущення було важко робити і раніше стосовно того, що Росія зробила у минулому, наприклад, стосовно Криму.

При цьому представник НАТО нагадав, що головною і принциповою причиною для різкого розриву співпраці між Альянсом і Росією стали саме події в Криму. Ці ж події спричинили санкції з боку ЄС, які тривають дотепер.

«В тому, що стосується безпеки країн НАТО – не має бути жодних сумнівів. Ми маємо широкі зобов’язання захищати наших союзників, Ми маємо сили на місцях, та маємо відповідні плани на місцях. Це абсолютно чітка позиція з боку Альянсу», - наголосив Апатурай.

Читайте також: Україна готова реагувати на військові провокації РФ з різних напрямків – Міноборони

Як повідомляв Укрінформ, в аналітичній доповіді «НАТО 2030», що оприлюднена у грудні минулого року, Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Ця країна продовжує агресію проти України та Грузії, нарощує військову присутність в інших регіонах світу.

Стосовно Росії НАТО проводить двоєдину політику: з одного боку – стримування та оборони, а з іншого, - підтримує відкритими канали зв’язку для уникнення непорозумінь або нещасних випадків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-