Молдова в ОБСЄ закликала Росію вивести війська з Придністров’я

Молдова в ОБСЄ закликала Росію вивести війська з Придністров’я

Укрінформ
Молдова закликає Росію розпочати конструктивний діалог щодо виведення військ, озброєння та боєприпасів з території Придністровського регіону РМ.

Про це заявив міністр закордонних справ Молдови Ауреліу Чокой на Раді міністрів ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я б хотів підкреслити нашу давню позицію щодо необхідності завершення виведення іноземних військ, боєприпасів та озброєння з території Республіки Молдови", - сказав Чокой.

Читайте також: Лавров відреагував на вимоги Санду вивести «миротворців» з Придністров

У цьому контексті глава МЗС Молдови заявив про готовність "до конструктивного діалогу з російськими партнерами для того, щоб на практичному рівні розвинути ініціативу, запущену Російською Федерацією минулоріч, стосовно відновлення процесу ліквідації та виведення боєприпасів на складах у Колбасній".

На його переконання, ОБСЄ також "може зробити багато для забезпечення транспарентності цього процесу".

Окремо Чокой вказав на необхідність внесення коректив у мирну угоду, підписану 1992 року в Москві, яка визначала завдання миротворчої операції у Придністровському регіоні Республіки Молдова.

Читайте також: Санду вимагає вивести з Придністров'я російських військових

"Стабільність та безпека, які консолідувалися у регіоні, вимагають нових завдань для миротворчого механізму. Фокус його уваги має зміститися від розділення сторін на підтримання довіри, взаємодії та реінтеграції", - заявив він.

За словами міністра, Молдова готова до конструктивних консультацій та внесення коректив у мирну угоду для того, щоб вона "відповідала реаліям".

Як повідомлялося, Придністров'я проголосило незалежність від Молдови у 1990 році. Росія військово та економічно підтримує сепаратистський режим у регіоні, а присутність своїх військ називає "миротворчою операцією". Водночас міжнародне співтовариство визнає Придністров'я частиною Молдови.

Читайте також: Санду: Україні може бути корисно врахувати досвід Придністров’я у діях щодо Донбасу

На території невизнаного Придністров'я дислоковані частини 14-ї російської армії. На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ зобов'язалася вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я (Республіка Молдова) свою групу військ і боєприпаси (на складах в селі Колбасна Рибницького району зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів), що так і не було зроблено.

В травні 2017 року Конституційний суд Молдови ухвалив, що перебування російських збройних сил на території Придністров'я суперечить нейтралітету держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-