Лавров відреагував на вимоги Санду вивести «миротворців» з Придністров'я

Лавров відреагував на вимоги Санду вивести «миротворців» з Придністров'я

Укрінформ
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва вважає безвідповідальними заяви обраної президентки Молдови Маї Санду про необхідність вивести російських миротворців з Придністров’я.

Про це очільник зовнішньополітичного відомства сказав в ефірі одного з російських телеканалів, передає Укрінформ із посиланням на РБК.

За словами Лаврова, Росія не планує виконувати таку вимогу, адже на їх думкою вивід "миротворців" не допоможе врегулювати ситуацію в Придністров'ї.

«Мені важко судити, що саме мала на увазі пані Санду, коли заявляла про необхідність вивести російських миротворців, але те, що це навряд чи допоможе врегулюванню і навряд чи ми зможемо прийняти таку вимогу, досить безвідповідальну, прямо скажемо, це факт», – заявив Лавров.

Читайте також: Санду вимагає вивести з Придністров'я російських військових

Нагадаємо: обраний президент Республіки Молдова Мая Санду в понеділок заявила, що з Придністров'я потрібно вивести російських військових.

Як відомо, Придністров'я, де російськомовне населення становить більшість, проголосило незалежність від Молдови у 1990 році. Росія військово та економічно підтримує сепаратистський режим у регіоні, а присутність своїх військ називає "миротворчою операцією". Водночас міжнародна спільнота визнає Придністров'я частиною Молдови.

На території невизнаного Придністров'я дислоковані частини 14-ї російської армії. Як відомо, на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ зобов'язалася вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я (Республіка Молдова) свою групу військ і боєприпаси (на складах в селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів), що, втім, так і не було зроблено.

Читайте також: Санду: Україні може бути корисно врахувати досвід Придністров’я у діях щодо Донбасу

В травні 2017 року Конституційний суд Молдови ухвалив, що перебування російських збройних сил на території Придністров'я суперечить нейтралітету держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-