В ООН стурбовані ситуацією в Киргизстані

В ООН стурбовані ситуацією в Киргизстані

Укрінформ
ООН закликає киргизів підтримувати верховенство закону в країні, продовжувати виявляти стриманість та утримуватися від насильства.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні ООН у Твіттері.

Також стало відомо, що у п'ятницю Генеральний секретар Організації Об`єднаних Націй Антоніу Гуттереш обговорив ситуацію в Киргизстані з колишньою президенткою Киргизької Республіки Розою Отунбаєвою.

Читайте також: МЗС радить українцям не їхати у Киргизстан

В інтерв’ю киргизькій службі Радіо Свобода вона підтвердила цю інформацію і пояснила, що «пан Гуттереш сказав, що хотів отримати інформацію про те, що відбувається в Киргизстані, з перших рук і висловити свою підтримку громадянам країни». Раніше генеральний секретар ООН заявляв про готовність виступити посередником у врегулюванні ситуації.

Читайте також: США закликають мирно вирішити виборчу суперечку у Киргизстані

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня в Киргизстані відбулися парламентські вибори. За попередніми даними, виборчий поріг подолали чотири політичні сили.

При цьому 10 з 12 опозиційних партій, які програли, відмовилися визнавати попередні результати голосування. Лідер партії "Бір Бол" Алтинбек Сулайманов закликав провести нові вибори без участі партій, пов'язаних з владою.

Читайте також: Президент Киргизстану вводить у столиці надзвичайний стан

5 жовтня в столиці Киргизстану та інших містах почалися акції протесту проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування і проведення перевиборів.

Читайте також: На центральній площі Бішкека почалися масові заворушення

При цьому силовики гранатами та водометами розігнали незадоволених результатами парламентських виборів.

За даними Міністерства охорони здоров'я Киргизстану, в результаті заворушень на тлі протестів проти результатів парламентських виборів постраждали більше тисячі людей, одна людина загинула.

Читайте також: Президент Киргизстану заявив про готовність подати у відставку

У п'ятницю президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков відправив у відставку уряд країни та прем'єр-міністра Кубатбека Боронова. Також глава країни запровадив на території Бішкека режим надзвичайного стану.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-