У Бундестагу не визначились: бойкотувати ЧС в Росії чи використати для діалогу

У Бундестагу не визначились: бойкотувати ЧС в Росії чи використати для діалогу

Укрінформ
Німецький парламент у четвер, 14 червня, безпосередньо перед відкриттям в Росії Чемпіонату світу по футболу, обговорював ситуацію з правами людини в країні-господарці ЧС.

Серед інших проблем депутати говорили і про українців, кинутих в Росії за грати, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Український журналіст, кореспондент в Парижі, в 2016 році поїхав з приватним візитом в Москву, був схоплений і засуджений до 12 років!» - згадав  кореспондента Укрінформу Романа Сущенка у своїй промові Мануель Саррацин, представник фракції Зелених, яка виступила одним із ініціаторів дебатів.

На думку Саррацина, журналістам просто небезпечно вирушати до Росії. «Це не свято спорту!» - вважає він. Ігри проходитимуть в авторитарній державі, в якій, за даними організації «Меморіал», більше 150 (151 - ред.) журналістів перебувають у в'язниці, і яка в рейтингу «Репортерів без меж» значиться на 148 місці із 180 за рівнем свободи ЗМІ.

Політик підкреслив, що зовнішня політика Кремля сьогодні - це анексія Криму, інтервенція на схід України, збиття пасажирського літака. «Путін і його уряд зневажають наші цінності і права... У таких умовах не можна вести Business - as - usual», - заявив Саррацин і закликав постійно нагадувати російському керівництву про проблеми з правами людини, свободою ЗМІ, а не загравати і не умиротворяти Путіна.

Вільний демократ Франк Швабе вказав на «численні випадки, коли українські громадяни кинуті до в'язниць за абсурдними звинуваченнями», назвавши при цьому режисера з Криму Олега Сенцова. Він також підкреслив, що російська влада фактично відкидає співпрацю у рамках європейських структур, не пускає спостерігачів у Крим і Чечню. Одночасно депутат сказав, що потрібно не закликати до бойкоту або категорично забороняти їхати в Росію, а використати ці поїздки для діалогу, у тому числі і з громадянським суспільством.

Читайте також: У Берліні до відкриття "кривавого" ЧС- 2018 виставили труни

Родеріх Кізеветтер також згадав у своєму виступі анексію Криму, ситуацію на сході України, війну в Сирії і справу Скрипалів, висловив співчуття, що такі знамениті журналісти як Хайо Зеппельт (автор репортажів на ARD про систему допінгу в РФ) не можуть вести репортажі з матчів ЧС. Проблему експерт із зовнішньої політики із парламентської фракції Християнсько-демократичного союзу бачить в тому, що російський уряд не зацікавлений в налагодженні стосунків, відновленні співпраці, у будівництві у себе демократичної держави. «Ми повинні пам'ятати, що РФ неодноразово намагалася зіштовхнути нас (європейські країни і партії) між собою, нацькувати один на одного», - підкреслив депутат від ХДС. Водночас він вважає, що Німеччина повинна використати цю подію (чемпіонат - ред.) як шанс для налагодження мостів взаєморозуміння із народом Росії.

Практично усі, хто виступив в годинних дебатах говорили про анексію Криму, про роль Росії на сході України, про пасажирський літак МН17, про серйозні порушення прав людини у Росії. Декількома днями раніше парламентський комітет у справах спорту заслуховував думку правозахисних організацій.

Тим часом, досі точно відомо, чи поїде чемпіонат глава МВС Хорст Зеєхофер. Що стосується канцлера Ангели Меркель, вона заявила, що рішення ще не прийняла, але обмовилася, що не виключає такої можливості. Немає поки і  рішення інших членів уряду.

Як повідомляв Укрінформ, німецький журналіст Хайо Зеппельт, що розкрив допінг-систему в спорті вищих досягнень в Росії, не поїде на чемпіонат світу, що стартує в РФ, по футболу, оскільки спецслужби ФРН заявили про "занадто великий ризик" для його безпеки.

Сьогодні в Росії розпочався Чемпіонат світу по футболу.

За даними МЗС, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями в РФ, понад 40 - в окупованому Криму. Зокрема, український режисер Олег Сенцов був засуджений в Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії. 

У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за звинуваченням у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-