Андрій Шевченко, Посол України в Канаді
Відносини України з Канадою виходять на «крейсерську висоту»
28.09.2017 12:07

Візит Прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо до України минулого року привернув до себе увагу багатьох українців. Новообраний на той момент лідер дружньої нам держави не розчарував громадськість, засвідчивши стійку прихильність Канади до України та засудження нею російської агресії проти України. Візиту у відповідь довелося чекати більше року, але друга подорож Петра Порошенка до Канади принесла значний «врожай»: миротворці, візи, вільна торгівля, зброя та навіть нова дипломатична установа – це неповний перелік тем, порушених під час візиту.

Укрінформ попросив посла України в Канаді Андрія Шевченка підбити підсумок 35-годинного перебування Петра Порошенка у Торонто. 

МИ ПОЯСНИЛИ ТРЮДО ПОЗИЦІЮ УКРАЇНИ СТОСОВНО МИРОТВОРЦІВ

- Пане Посол, наскільки успішним ви вважаєте нещодавній візит Президента України Петра Порошенка до Канади?

- У нас є всі причини вважати його дуже успішним. По-перше, за практичними результатами, досягнутими домовленостями. По-друге, за емоційним фоном, який панував весь час. І по-третє, за кількістю подій, які вдалося відвідати та організувати за ці півтори доби, протягом яких Президент був у Торонто.

- Спільна заява Прем'єр-міністра Канади й Президента України, оприлюднена після їхньої зустрічі, ділиться на три основні розділи: співпраця у оборонній та торговельно-економічній сферах, а також розбудова міжособистісних зв'язків. Зважаючи на ситуацію в Україні, головною, вірогідно, була перша частина. Тож, до чого вдалося домовитися у безпековому напрямі? 

- Ключовою, звичайно, була тема миротворців. Ми мали достатньо часу і можливостей, аби дуже детально донести до прем'єр-міністра Трюдо, глави оборонного відомства Саджана і міністра закордонних справ Фріланд наше розуміння того, яка миротворча місія може принести мир на Донбас. Ми дуже детально описали її й відповіли на всі запитання, «озброївши» команду прем'єра усією необхідною інформацією, аби Канада у майбутньому змогла зрозуміти свою роль і можливості у цьому процесі. Вважаю це завдання виконаним. Тепер наш найближчий партнер у міжнародній коаліції підтримки України з перших вуст – від Президента та його делегації – детально поінформований про нашу позицію із цього питання.

- Джастін Трюдо оголосив, що Канада працює над унесенням України до Автоматичного контрольного списку країн по вогнепальній зброї. Чи означає це, що найближчим часом у нас нарешті з'явиться можливість купляти зброю у Канади?

- Ми справді просуваємося вперед у процедурі внесення України до цього Списку, але на нинішній стадії цей процес є винятково внутрішньоканадським і закритим від наших очей. Канадський уряд повинен мати достатньо часу для ухвалення якісного рішення, і ми очікуємо, що це трапиться протягом найближчих місяців. Слід наголосити, що важливість цього полягає і в тому, що включення України до цього Списку дозволить канадським оборонним компаніям працювати із нашими підприємствами. Тож це питання не лише української безпеки, а й створення робочих місць та достатку для українських і канадських компаній. Тут є дуже важлива економічна складова, яка дає нам ще одну причину очікувати на позитивне рішення канадського уряду.

УГОДУ ПРО ВІЛЬНУ ТОРГІВЛЮ БУДЕ РОЗШИРЕНО

- Якими здобутками у торговельно-економічній сфері ми вже можемо пишатися?

- Є домовленість про розширення дії Угоди про вільну торгівлю на сфери послуг й інвестицій. Згідно з текстом Угоди, через два роки після набуття нею чинності запланований її перегляд. Розширення її дії на сфери послуг та інвестування визнане нашими країнами наступним логічним кроком. На практиці це означає необхідність обом сторонам засукувати рукави, сідати за стіл перемовин і домовлятися, як максимально спростити життя бізнесу, що працює у цих галузях. 

Ми близькі до підписання меморандуму про співпрацю між національними космічними агентствами України та Канади

Є ще кілька напрямків, по яких ми можемо розраховувати на прогрес вже найближчим часом. По-перше, ми маємо згоду канадського уряду на початок переговорів про Угоду про спільне аудіо-візуальне виробництво. По-друге, на кількох зустрічах порушувалася тема аерокосмічної галузі. Наразі ми близькі до підписання меморандуму про співпрацю між національними космічними агентствами України та Канади. Зараз дуже на часі знайти практичні проекти, у яких може бути залучений Антонов та інші наші аерокосмічні компанії.

- Канада – дуже важливий ринок для української ІТ-індустрії. Чи йшлося про це під час візиту? 

- Так, про цю галузь ішла мова. Зокрема, вона детально обговорювалася на зустрічі Петра Порошенка з прем'єр-міністром провінції Онтаріо Кеслін Уїн, адже саме в Онтаріо зосереджена велика частина канадських ІТ-компаній. Підводячи риску під торговельно-економічним блоком, можна сказати, що у нас є принципова домовленість про розширення Угоди про вільну торгівлю й три конкретні галузі економіки, які ми детально пропрацювали.

- Канада надає Україні величезну політичну підтримку на світовій арені. Як ви оцінюєте політичні контакти, що мали місце в Торонто? 

- Важливо, що відбулися зустрічі не лише із прем'єром Трюдо та членами його уряду, а й з групою депутатів федерального парламенту від різних партій. Це люди, голос яких надзвичайно важливий у всіх питаннях, що стосуються України. Серед інших тем ми обговорили і посилення тиску на Росію, у тому числі шляхом санкцій. Ця позиція відображена й у спільній заяві Президента України та Прем'єр-міністра Канади, де говориться, що сторони погоджуються із важливістю нарощувати тиск на Росію, аби примусити її поважати територіальну цілісність України.

ЕМОЦІЙНИЙ ФОН ВІЗИТУ БУВ НЕЙМОВІРНИМ

- Окрім зустрічей на високому рівні, Президент ушанував і Національну команду України на «Іграх нескорених», що цього року проходять у Торонто. Як минула ця частина візиту?

- Дійсно, на додачу до прагматичних аспектів, візит пройшов ще й на неймовірному емоційному фоні, пов'язаному з першим в історії виступом української команди на «Іграх нескорених». Президент Порошенко і Прем'єр-міністр Трюдо разом привітали українську команду й побажали їй успіху на змаганнях. Неймовірну емоційну хвилю створила українська громада, яка готувала приїзд спортсменів і буквально щохвилини супроводжувала їх. Загалом, весь візит ознаменувався потужною емоційною складовою, що по-справжньому заряджає відносини між Україною та Канадою. Згадаю ще, що цей візит установив персональний контакт між Петром Порошенком та Джастіном Трюдо. У майбутньому це дозволить нам блискавично обмінюватися інформацією й ухвалювати якісні рішення.

- Гала-вечерю, присвячену українській команді на «Іграх нескорених», відвідав не лише прем'єр-міністр Трюдо, а й глава оборонного відомства Канади й міністр у справах ветеранів. Про що свідчить така велика увага з боку канадських урядовців до нашої збірної? 

Українська збірна «Ігор нескорених» – люди, які повернулися з війни, що відбувається прямо зараз, у ХХІ столітті, у цей день і час

- Мені здається, це в першу чергу пов'язано саме з емоційним фактором. «Ігри нескорених» – це неймовірна подія, що збирає людей, які у різних ситуаціях ризикували життям і заплатили власним здоров'ям за службу народу. При цьому українська збірна перебуває в особливій ситуації, адже наші хлопці приїхали не із замороженого конфлікту, а з гарячої війни. Усюди, де вони з'являлися, це змушувало усіх навколо дивитися на них по-особливому. Це люди, які повернулися з війни, що відбувається прямо зараз, у ХХІ столітті, у цей день і час. Рубці та травми на їхніх тілах – це промовисте нагадування про ту драму, яка зараз відбувається в Україні. Тому таку увагу канадських урядовців та пересічних громадян до членів нашої збірної я пояснюю передусім цим емоційним фактором. Крім того, нас поважають як сильного суперника. Всі знають, наскільки потужна в Україні школа паралімпійського спорту, і наскільки добре ми завжди виступаємо на таких змаганнях. Те, що ми вже вибороли велику кількість медалей, підтверджує, що до України треба ставитися серйозно.

- Під час спільної із Джастіном Трюдо прес-конференції Петро Порошенко згадав домовленості стосовно зміни візової політики Канади, які дозволять знизити кількість відмов громадянам України. Яким чином цього вдасться досягти?

- Це питання обговорювалося на кількох зустрічах, які показали очевидне бажання обох сторін зменшити кількість відмов у візах. Однак, треба пам'ятати, що це дуже делікатна для канадців сфера, і нам треба уважно працювати із профільним міністерством, яке займається питаннями імміграції. 

ОДНОЧАСНІ ВІЗИТИ ДО КАНАДИ ТА США ФОРМУЮТЬ ДУЖЕ ЕФЕКТИВНУ ЗВ'ЯЗКУ

- Чи варто пов'язувати той факт, що Петро Порошенко прилетів до Канади із США, – з чимось більшим, ніж лише логістичними зручностями?

- Зв'язка візитів до США та Канади є дуже важливою. По-перше, тому, що Штати і Канада очевидно є дуже близькими союзниками й однодумцями у багатьох питаннях. Вони координують і будуть координувати свою політику по відношенню до України. Тому нам важливо було, аби як США, так і Канада повністю володіли нашою позицією та аргументацією. Ми створили усі умови, аби ці два наші стратегічні партнери могли ефективно співпрацювати по українській темі. На кожній зустрічі поставало питання про візит в Америку, про контакти із Адміністрацією Трампа та американськими військовими. Тому успішний візит до США та вдала поїздка до Канади допомагають одна одній, доповнюють і створюють хороший заділ із посилення наших позицій у світі.

- Не можливо говорити про Канаду і не згадати про нашу славнозвісну діаспору. Дуже важливою новиною для неї стало оголошення про відкриття Генерального консульства України в Едмонтоні

Відкриття повноцінного представництва України на заході країни є величезною історичною справедливістю

- Так, рішення про відкриття Генконсульства зробило цей візит по-справжньому історичним. Нині Україна має дипломатичну присутність у трьох містах Канади: посольство в Оттаві, Генконсульство в Торонто і Почесне консульство у Ванкувері. Поява повноцінного Генерального консульства у Західній Канаді є дуже важливою. Саме до цього регіону (провінцій Альберта, Манітоба та Саскачеван) приїздили перші українські іммігранти, звідти починалася українська Канада. З огляду на це, відкриття повноцінного представництва України на заході країни є величезною історичною справедливістю. Це корисно не лише для покращення контактів із громадою, але й з економічної точки зору, оскільки у Західній Канаді зосереджені великі можливості для співпраці з Україною. Тож це велика новина для Канади і цікавий напрямок роботи для Посольства, яким ми займатимемося ближчими місяцями. Додам, що в провінції Альберта, столицею якої є Едмонтон, проживає понад 300 тисяч українців, але ми розраховуємо, що нове Генконсульство стане зручною точкою для контактів із нашими співвітчизниками, які живуть і в інших провінціях Західної Канади.  

- Чи всі поставлені завдання були досягнуті під час цього візиту?

- Будучи самокритичним, я би оцінив виконання пріоритетів візиту твердими 90%. Звичайно, завжди хочеться більшого, але нам вдалося за дуже короткий термін закріпитися у всіх ключових напрямках.

Підсумовуючи, мені в голову приходить образ літака, який злітає, має вийти на крейсерську висоту, взяти необхідний напрям і рухатися вперед. Цей візит підвів риску під попереднім етапом, коли ми налагоджували й відпрацьовували контакти з урядом Трюдо та шукали ті сфери, у яких змогли б практично працювати з Канадою в сучасних реаліях світу: в умовах війни та все більших загроз. Нині ж ми встановили контакт, у нас є комунікація та чітке розуміння – куди можемо рухатися. Мені здається, нині цей літак рухається на крейсерській висоті у потрібному нам напрямі.

Максим Наливайко, Оттава

Фото: Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-