Євросоюз може ввести санкції проти Угорщини

Євросоюз може ввести санкції проти Угорщини

Укрінформ
Євросоюз почав штрафну процедуру проти Угорщини через новий закон про вищу освіту, який може призвести до закриття Центрально-європейського університету, заснованого американським мільярдером Джорджем Соросом.

Про це повідомляє Reuters.

"Комісія ЄС направила до Будапешту офіційне повідомлення про те, що новий закон про вищу освіту в Угорщині порушує академічну свободу і демократичні цінності. ЄС очікує відповідь впродовж двох місяців", - наголошується в повідомленні.

Незабаром після цього прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив із заявою, в якій відкинув звинувачення щодо загрози закриття університету. Також він назвав Сороса "фінансовим спекулянтом".

У ЄС відзначають, що штрафна процедура щодо Угорщини може затягнутися на кілька років.

Як відомо, 11 квітня право-консервативний уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні вузи повинні мати відділення у своїй країні, окрім відділення в Угорщині. ЦЄУ, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вузу з акредитацією в США, але у нього єдине відділення у Будапешті.

Ухвалення нового закону призвело до розладу у відносинах між Угорщиною та Сполученими Штатами. Найближчими днями до угорської столиці прибуде уповноважений Держдепартаменту США з питань Європи Хойт Йі. Проти загрози закриття Центрально-Європейського університету виступали сотні видатних учених по всьому світу, у тому числі десятки нобелівських лауреатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-