У Будапешті десятки тисяч людей протестували проти закриття університету Сороса

У Будапешті десятки тисяч людей протестували проти закриття університету Сороса

Відео
Укрінформ
В Угорщині пройшла найбільша після 2014 року акція протесту: десятки тисяч людей висловилися проти можливого закриття приватного Центрально-Європейського університету (ЦЄУ), заснованого американським мільярдером Джорджем Соросом.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Кількість демонстрантів фотограф агентства AFP оцінив у 60 тисяч, організатори заявляють про 80 тисяч учасників - у тому числі колишніх і нинішніх студентів та викладачів - які влаштували ходу від набережної Дунаю до будівлі парламенту. Ця акція стала наймасовішою з 2014 року, коли народ протестував проти планів уряду ввести збір за мережевий трафік", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, 11 квітня право-консервативний уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні вузи повинні мати відділення у своїй країні, окрім відділення в Угорщині. ЦЄУ, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вузу з акредитацією в США, але у нього єдине відділення у Будапешті.

Ухвалення нового закону призвело до розладу у відносинах між Угорщиною та Сполученими Штатами. Найближчими днями до угорської столиці прибуде уповноважений Держдепартаменту США з питань Європи Хойт Йі. Проти загрози закриття Центрально-Європейського університету виступали сотні видатних учених по всьому світу, у тому числі десятки нобелівських лауреатів.

Фото: I stand with CEU / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-