Київ висловив протест через звинувачення у шпигунстві власкора «Укрінформу» у Франції

Київ висловив протест через звинувачення у шпигунстві власкора «Укрінформу» у Франції

Укрінформ
Власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка у порушення всіх міжнародних правил затримали у Москві у п'ятницю, 30 вересня.

Лише у другій половині дня 4 жовтня адвокат українського журналіста Марк Фейгін зміг потрапити до Лефортового, де тримають Сущенка. На побачення йому дали лише 15 хвилин. 

Оцінюючи суть висунутих звинувачень, адвокат висловився доволі різко: "це ж фуфел!".

Втім попри очевидну абсурдність ситуації, попри численні протести міжнародних організацій, Москва продовжує утримувати за гратами незаконно ув'язненого журналіста. 

Про початок розвитку подій навколо незаконного арешту Романа Сущенка читайте тут.

Розвиток подій (продовження) - тут і тут.

"Новая газета" опублікувала репортаж з камери Романа Сущенка

 09.10.2016 11:38

Членам Громадської спостережної комісії Олені Масюк та Лідії Дубіковій вдалося поспілкуватися в слідчому ізоляторі "Лефортово" з власним кореспондентом Укрінформу Романом Сущенком.

"Новая газета" опублікувала невеликий репортаж з карантинної камери, в якій перебуває незаконно заарештований журналіст.

"Затриманий 30 вересня український журналіст Роман Сущенко, як і раніше, перебуває в карантинній камері. У приміщенні - повний аскетизм. З посуду: металева тарілка, ложка, кружка. Три книги: Булгаков, Пікуль та російсько-французький словник. Кілька аркушів паперу та ручка. "Ручку мені видають вранці, а ввечері забирають. Вночі приходять якісь думки, хочеться записати, але немає чим", - каже Роман.

Члени ГСК: Давайте ми залишимо вам свою ручку.

Іванов, заступник начальника по режиму СІЗО-2 "Лефортово": Ні, не можна. Через бюро передач.

Члени ГСК: Що вам потрібно передати з особистих речей?

Сущенко: Ось список речей, які у мене тут забрали (простягає папірець з описом).

Іванов: Ні, не можна. Ви не можете це читати. Це вважається листуванням між ув'язненими та членами ГСК.

Члени ГСК: Тобто я не можу прочитати опис речей, які забрали в ізоляторі?

Іванов: Ні, не можете. Ми розцінюємо це як листування. А листування тільки через цензуру.

Після "прожарювання", як тут називають санобробку, Сущенку нарешті повернули особисті речі. Але забрали казенні. Тобто змінного одягу у в'язня немає. Просимо повернути тюремний одяг, щоб було в що перевдягнутися. "Не можна", - відповідають співробітники.

Роман диктує короткий список найбільш потрібних речей. Просить цей список передати родичам. Але співробітники ізолятора забороняють ув'язненим казати номер телефону родичів, тому список ми відправили адвокату Романа Марку Фейгіну. Сподіваюся, адвокат вже зробив передачу і поклав гроші на рахунок, щоб Сущенко через інтернет-магазин міг купити собі найнеобхідніше, наприклад, воду (Роману вже доставлена передача – Укрінформ).

Сущенко: Воду з-під крану я не п'ю. Два рази на день, коли тут розносять їжу, то питають: "Чай? Окріп?" Я беру чай. Чай солодкий. Все-таки для роботи мозку потрібна глюкоза. Тому обираю чай.

Члени ГСК: А воду вам не дають?

Сущенко: Ні. Я ж чай беру.

Члени ГСК: Крім чаю, ви маєте право на воду, притому стільки, скільки ви хочете.

Іванов: Не воду, а окріп.

Сущенко: Добре, що ви прийшли. Я хоч тепер знаю, що маю право на воду. Адже мені цього ніхто не пояснив.

Члени ГСК: А консул до вас приходив?

Шкарін, заступник начальника СІЗО-2 "Лефортово": Це не стосується умов утримання.

Члени ГСК: Це стосується прав людини.

Шкарін: Це не стосується прав ув'язненого.

Члени ГСК: А що, цей ув'язнений обмежений в правах?

Шкарин: Ні, не обмежений.

Сущенко: Ні, консул не приходив.

Запитуємо у Романа, чи чинився на нього фізичний тиск. Сущенко каже, що ні. Але у першу добу був психологічний тиск. І ще в цю першу добу йому не давали ні їжі, ні води. А перший раз після затримання його погодували в "Лефортово".

Сущенко: Коли мене везли на суд, хлопці, які мене затримували, були голодні, злі, невиспані. Вони заїхали по дорозі в Макдональдс, купили їжі.

Члени ГСК: Вам не запропонували?

Сущенко: Ні, мені не запропонували. Та я не ображаюсь. За всі ці дні я схуд вже кілограмів на шість, але це неважливо.

Члени ГСК: Роман, вам видали гігієнічний набір?

Сущенко: Так. Сказали, що рулон туалетного паперу на місяць. Економлю.

Іванов: На місяць видається 25 метрів туалетного паперу (тобто 0,8 метра в день - О. М.).

Члени ГСК: А якщо туалетний папір закінчиться раніше, то що робити?

Іванов: Він може написати заяву. Ми її розглянемо (мабуть, протягом 30 днів, як розглядаються письмові заяви в СІЗО "Лефортово" - О. М.).

Шкарін: І зауважте, жодної дискримінації: ми надаємо всім однакову кількість туалетного паперу - і громадянам Росії, і громадянам інших держав.

Члени ГСК: Роман, а зубну пасту вам видали?

Сущенко: Зубний порошок дали.

Шкарін: Ось він - порошок (бере з полиці невелику пластикову коробочку з зеленою етикеткою "М'ятний")! 140 грамів тут.

Іванов: Порошку видається 30 грамів на місяць.

Члени ГСК: Тобто ця коробочка на п'ять місяців? А якщо раніше закінчиться?

Іванов: Не закінчиться. Головне, щоб не просипав.

Члени ГСК: А якщо просипле?

Іванов: Збере..."

У центрі Парижа вимагають від Росії звільнити Сущенка

08.10.2016 18:30

Українська діаспора у Парижі проводить маніфестацію за звільнення незаконно затриманого у Москві власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка.

В акції, що проходить на центральній площі Трокадеро, беруть участь близько ста осіб. Активісти тримають українську символіку, портрети журналіста та плакати з надписами "Путін винен у війні".

Відкрито валютний рахунок для допомоги Роману Сущенку

08.10.2016 16:31

В ОТП банку відкрито валютний рахунок для допомоги незаконно ув'язненому в РФ власкору Укрінформу у Франції Роману Сущенку.

Наводимо реквізити валютного рахунку (долари, євро) рахунку в ОТП Банку:

Beneficiary: Yuliia Sushchenko

Account# 26203455203251

Beneficiary's bank: OTP Bank 43 Zhylyanska Str., Kyiv 01003

SWIFT code: OTPVUAUK

Світовий Конгрес Українців закликає світ захистити Сущенка

08.10.2016 10:08

Світовий Конгрес Українців (СКУ) закликає міжнародну спільноту, зокрема й правозахисні організації, допомогти звільненню українських журналістів і всіх політичних в'язнів, незаконно затриманих російськими владними структурами.

Про це заявив президент СКУ Євген Чолій, висловлюючи позицію комітету.

"Світовий конрес українців закликає українські громади у всьому світі та міжнародну спільноту активно захищати права затриманих журналістів, Романа Сущенка і Миколи Семени, і всіх незаконно арештованих Російською Федерацією українських політичних в'язнів та здійснювати тиск на російські владні структури для їхнього негайного звільнення", - заявив Чолій.

Він підкреслив, що Роман Сущенко та Микола Семена є жертвами гібридної війни Російської Федерації проти України, а їхні арешти за політично вмотивованими звинуваченнями є ще двома прикладами продовження грубого порушення російськими владними структурами фундаментальних прав і свобод людини, зокрема свободи слова.

Роман Сущенко, паризький кореспондент Укрінформу, був затриманий у Москві 30 вересня за звинуваченням у шпигунстві під час перебування в РФ з приватним візитом. Після закритих слухань 1 жовтня суд прийняв рішення про його арешт на два місяці. Всупереч міжнародним нормам та двостороннім домовленостям між Україною і Росією, Сущенку було відмовлено в основному праві побачитись з адвокатом та українським консулом.

Микола Семена, проукраїнський журналіст і один з дописувачів веб-сайту кримських новин "Крим. Реалії", що є проектом "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода", був арештований у квітні і звинувачений в "сепаратизмі" за статтю про деокупацію Криму. Судове слухання щодо Семени призначено на жовтень, а його самого позбавлено права на виїзд з Кримського півострова для лікування.

ФСБ могло використати родичів Сущенка, щоб заманити його до Москви

08.10.2016 07:26

Для звільнення викраденого у Москві українського журналіста потрібні всі можливі засоби - дипломатичні, інформаційні, юридичні.

Про це в інтерв'ю газеті "День" заявив генеральний директор Національного інформаційного агентства "Укрінформ" Олександр Харченко.

"У нас немає, зрозуміло, відповіді, це планова або, так би мовити, вимушена спецоперація... Якщо планова, то все, зрозуміло, було прораховано. Зокрема, візит Сущенка до Москви", - сказав генеральний директор.

За кілька днів до московських подій Роман Сущенко, який працює власним кореспондентом Укрінформу у Франції (і там, відповідно, живе), взяв відпустку на один день, п'ятницю 30 вересня, щоб присвятити вікенд особистих справам. Він прилетів до родичів у Москву і відразу був заарештований.

"Тепер можна допустити, що російськими спецами, як це вони вміють, були використані рідні Романа, вміло «згенерований» привід візиту (необхідність допомоги або щось на зразок цього, не будемо говорити про методи «переконання» людей в нинішніх російських умовах).

Але ми не можемо виключати, що все було інакше. Скажімо, ФСБ просто хотіла показати «результати роботи», і Романа затримали, так би мовити, «ініціативно». У цьому випадку російським спецам, безсумнівно, доброю «базою» для справи здалося військове минуле Сущенка - закінчив військове училище, офіцер, служив у гарячих точках..."

Харченко наголосив, що для звільнення Сущенка потрібне використання всіх можливих засобів дипломатичних, інформаційних, юридичних.

"У цій роботі ми спираємося на широку підтримку професійних, громадських організацій по всьому світу. «Репортери без кордонів» та десятки інших впливових громадських організацій, як, наприклад, Комітет захисту журналістів зі штаб-квартирою в Нью-Йорку вже засудили арешт Сущенка. Ми відчуваємо величезну підтримку і журналістську солідарність. Акції на підтримку Романа щодня проходять в абсолютно різних географічних точках - в Києві, Римі, Таллінні, Варшаві...", - пояснив він.

Можливо, Кремль хоче обміняти Сущенка на когось свого - гендиректор Укрінформу

08.10.2016 02:14

Роман - добрий журналіст-аналітик, і його публікації з Франції - країни, яка принципово важлива для нормандського формату, - мають свій потужний вплив на інформаційне поле.

Про це в інтерв'ю газеті "День" заявив генеральний директор Національного інформаційного агентства "Укрінформ" Олександр Харченко.

"Це може бути чергова спецоперація в рамках тієї ж гібридної війни, коли потрібно постійно вести бойові дії на інформаційному фронті проти України": ось вам «шпигун», ось як вони зухвало нишпорять під стінами Кремля", - сказав генеральний директор.

"Але може бути й інше: це про ту гіпотетичну можливість обміну, яка так активно обговорюється. Дійсно, ми не можемо виключити, що українські спецслужби затримали серйозних людей, і Кремлю дуже важливо повернути їх до Москви. Щоб обмін здавався більш-менш адекватним, із Сущенка і ліплять «шпигуна».

Генеральний директор підкреслив, що Сущенко діючий, активний журналіст, який щодня «закривав» для інформаційного агентства французький напрямок — оперативно передавав новини, брав інтерв'ю, готував аналітику.

Причому однаково класно працює у всіх жанрах, він брав інтерв'ю у політиків, писав про чемпіонат Європи з футболу, Каннський кінофестиваль, військову виставку в Парижі. Будь-хто може зайти на сайт Укрінформу та переконатися, що це робота талановитого, працьовитого і професійного журналіста.

І це теж могло послужити причиною його викрадення. Роман - хороший журналіст-аналітик, і його публікації з Франції - країни, яка принципово важлива для нормандського формату, - мають свій потужний вплив на інформаційне поле, в тому числі зі знанням французьких реалій викривають місцевих кремлівських провокаторів.

Фейгін: ФСБ доведеться переконливо доводити, що Сущенко – шпигун

07.10.2016 21:16

ФСБ доведеться переконливо доводити пред'явлені журналістові Національного інформаційного агентства "Укрінформ" Роману Сущенко звинувачення у шпигунстві.

Про це повідомив власному кореспонденту УНІАН в РФ Роману Цимбалюку адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Фабула звинувачення кочує туди-сюди, проте цей документ не додав нічого нового, і ФСБ, незважаючи на наявність держтаємниці, доведеться переконливо публіці доводити, що під цим всім є підстави. У ФСБ така можливість є, нехай вони під міжнародним тиском доводять, що журналіст Роман Сущенко займався шпигунством", - сказав він.

Київ висловив протест через ФСБшне обвинувачення журналісту Сущенку

07.10.2016 19:46

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з оголошенням ФСБ РФ офіційного обвинувачення журналісту, власному кореспонденту Національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Роману Сущенку.

Про це йдеться у коментарі МЗС.

"Безпідставне затримання та надумане, необгрунтоване звинувачення українського журналіста у шпигунстві є черговим підтвердженням політики РФ щодо посилення тиску на Україну та незаконного переслідування громадян України. Свідоме ігнорування закликів української сторони негайно допустити до Романа Сущенка українського консула є продовженням цілеспрямованої політики Кремля щодо цинічного використання громадян України у політичних цілях та порушення прав людини", - зазначається у повідомленні.

У МЗС вимагають від Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка та всіх інших утримуваних нею політичних в’язнів - громадян України та закликають міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ з метою якнайшвидшого припинення порушень прав людини та переслідувань незалежних журналістів.

Сущенко сам переодягнувся в тюремну робу - адвокат

07.10.2016 19:21

Адвокат журналіста Укрінформу, незаконно затриманого в Росії, Марк Фейгін заявив, що Роман Сущенко сам переодягнувся у тюремну робу.

"Коли я з ним зустрічався у вівторок, він був у своєму одязі, сьогодні він був у робі - це такий формений одяг, який видають у в'язниці. Він сказав, що просто переодягнувся. Під цим нічого такого не передбачалося", - розповів він в ефірі телеканалу "112-Україна".

Фейгін нагадав, що Сущенку вже принесли першу посилку. Заніс її український журналіст Роман Цимбалюк. Крім того, адвокат зазначив, що зараз процесом передачі посилок вже займається ціла група людей.

"У нього вже речі та гроші на рахунку є, тому я думаю, навряд чи якось можна використовувати його одяг для всіляких провокацій. Це вже зовсім якесь конспірологічне. Я думаю, навряд чи", - підкреслив адвокат.

Фейгін розповів деталі годинної розмови з Сущенком

07.10.2016 18:50

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії, Марк Фейгін розповів деталі сьогоднішньої більш як годинної зустрічі з Романом в СІЗО ФСБ РФ "Лефортово". Про це він по телефону розповів в п'ятницю в ефірі телеканалу "112-Україна".

"Ми разом з Романом були, більше того, нас навіть залишали на конфіденційне спілкування хвилини на 15, тобто ми з ним обговорили ряд питань... Ми з ним, звичайно, обговорювали різні речі, що стосуються, насамперед, його справи. Але окрім іншого він передавав привіт мамі, тому що він говорить, що мати за нього постійно переживає. Якщо у вас буде можливість там, ви, будь ласка, скажіть, що у нього з вагою все гаразд. Передавав, звичайно, привіт дружині своїй і доньці. Крім того він дякував всім, хто включився у боротьбу за нього, до нього доходять такі відомості. Тим паче благо зараз його працедавець, агентство, випустило дайджест для нього і я йому в понеділок повезу його з усіма матеріалами про те, що відбувається, його це дуже цікавить — він журналіст. Щось для нього несподівано абсолютно, щось передбачено. Він дуже радий, що його не кидають і за нього все-таки якось борються, це дуже важливо", - сказав він.

Як повідомив Фейгін, його сьогоднішня зустріч з Сущенком тривала трохи більше як годину. При цьому адвокат зазначив, що збирається на зустріч до Сущенка у понеділок, 10 жовтня, і провести з ним весь день і докладно все обговорити.

ФСБ обвинувачує Сущенка у "шпигунстві" за трьома епізодами - Фейгін

07.10.2016 18:33

Федеральна служба безпеки РФ пред'явила офіційне обвинувачення  журналісту Укрінформу Роману Сущенку, незаконно затриманому в Росії, у "шпигунстві" за трьома епізодами. Про це у п'ятницю в ефірі телеканалу "112 Україна" телефоном заявив адвокат українського журналіста Марк Фейгін.

"Справді, пред'явили обвинувачення за статтею 276 "шпигунство" Кримінального кодексу. У постанові буквально півтори сторінки, там три епізоди перераховані. Чесно кажучи, мене вони абсолютно не переконали, як і мого підзахисного, тому вину ми не визнаємо, про що було зазначено в протоколі", - сказав він.

За словами Фейгіна, Сущенко відмовився давати свідчення відповідно до статті 51 Конституції РФ. Фейгін наголосив, що має намір надалі письмово викласти позицію сторони захисту і, передусім, самого Романа, і представити через клопотання в матеріали слідства.

"Я можу сказати так, ФСБ нехай сама знайде можливість, оскільки я, звичайно, обмежений у можливостях того, щоб в деталі вдаватися щодо фабули обвинувачення, нехай ФСБ сама розповість, чому вона вважає ці докази переконливими. Я вважаю, що м'яч на їхньому боці", - наголосив він.

У Стеця кажуть, що ситуація з Сущенком - на контролі в ЄС

07.10.2016 16:40

У Європейському Союзі поінформовані про незаконне затримання у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це заявила у п’ятницю у Брюсселі перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова за результатами зустрічі з представниками керівних інституцій ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми також порушили питання журналіста Сущенка. Ми наголосили, що його було незаконно затримано у Москві, що до нього немає доступу консула, що було заборонено зателефонувати захиснику або дружині", - сказала Джапарова.

Читайте також: Прокуратура має розслідувати захоплення Сущенка в заручники - Парубій

За словами заступника міністра, європейська сторона запевнила, що також відслідковує цю ситуацію.

Прокуратура має розслідувати захоплення Сущенка в заручники - Парубій

07.10.2016 16:38

Голова Верховної Ради Андрій Парубій переконаний, що прокуратура України має розглянути можливість відкриття провадження щодо факту взяття в заручники Російською Федерацією журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це Парубій заявив в інтерв'ю телеканалу "Рада".

"Це повне дикунство... РФ переходить будь-які межі - тепер вони починають брати в заручники не просто журналістів, а закордонних журналістів. Це треба розглядати як факт взяття в заручники, і я думаю, що прокуратурі слід розглянути можливість провадження за Кримінальним кодексом, за статтею про взяття в заручники, щоб ми змогли виявити, хто саме був ініціатором і хто був виконавцем цієї дії, щоб вони несли відповідальність перед правосуддям України", - сказав спікер.

Крім того, Парубій нагадав, що цього тижня парламент схвалив Заяву "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени", у якій депутати закликають міжнародну спільноту консолідувати зусилля щодо звільнення журналістів.

Українські дипломати добилися зустрічі з Сущенком - Порошенко

07.10.2016 16:12

Українські дипломати добилися зустрічі з журналістом Укрінформу Романом Сущенком, яка має відбутися наступного тижня. Про це повідомив у своєму Twitter Президент Петро Порошенко.

"Павло Клімкін щойно доповів мені, що українські дипломати добилися доступу до нашого журналіста Романа Сущенка - на наступному тижні", - зазначив він.

У Росії Сущенку пред'явили обвинувачення в шпигунстві. Журналіст провину не визнає

07.10.2016 15:51

Російське слідство пред'явило в п'ятницю офіційне обвинувачення в шпигунстві журналісту Укрінформу Роману Сущенку, незаконно затриманому в Росії. 

Про це ТАСС повідомив адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Йому пред'явлено обвинувачення. Слідчий продовжує викладати фабулу", - сказав адвокат. За словами Фейгіна, його підзахисний не має наміру в п'ятницю давати свідчення слідчому в як обвинувачений, оскільки у нього не було можливості поспілкуватися з адвокатом і погодити позицію.

У той же час, відзначає адвокат, Сущенко не визнає вину.

Фейгін чекає, що росЗМІ поливатимуть Сущенка брудом

07.10.2016 14:08

Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, неправомірно затриманого в Москві, заявив, що чекає появи негативних публікацій про Сущенка в російських ЗМІ. Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Активно готуюся до засідання о 14.30. До того потрібно об'їхати багато місць у Москві. Вже знаю прізвища деяких "підгодованих" журналістів і журналісток, заряджених на матеріал про Романа Сущенка. Потрібно бути готовим, що у цей час будуть негативні публікації про нього", - розповідає Фейгін.

Стець обговорив із послами затримання в РФ журналіста Сущенка

07.10.2016 13:56

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець провів зустріч з послами в Україні Великої Британії, Естонії, Латвії, Литви. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інформаційої політики.

"Звільнення українського журналіста є важливим не тільки для української влади, а й для всього цивілізованого світу", - заявив Стець.

Під час зустрічі міністр розповів про порушення прав з боку РФ українських громадян, зокрема журналістів, навівши приклад нещодавно затриманого та ув'язненого Романа Сущенка. Стець також додав, що максимальний дипломатичний тиск допоможе хоч якимось чином виправити подібні ситуації.

Глави місій країн Балтії і Великої Британії заявили про готовність підтримувати Україну в розвитку інформаційної сфери.

"Ми сьогодні тут, тому що готові обмінятися думками, знайти шляхи співпраці в напрямку розвитку інформаційної сфери. Ми готові підтримати санкції проти РФ, якщо не буде прогресу в реалізації Мінських угод. Необхідно зупинити кровопролиття на Сході України", - зазначив посол Латвії Юріс Пойканс.

Гості висловили готовність співпрацювати з Міністерством інформаційної політики України за виділеними ключовими пріоритетами.

Сторони домовилися про оперативний взаємообмін інформаційними ресурсами країн.

Зустріч відбулася за ініціативи делегації балтійсько-північних країн і Великої Британії.

Роману Сущенку передали першу передачу в Лефортово

07.10.2016 13:37

Власному кореспонденту Укрінформу Роману Сущенко передали першу передачу в СІЗО "Лефортово", де він утримується після незаконного затримання ФСБ РФ.

Передати речі першої необхідності та продукти вдалося завдяки кореспонденту УНІАН Роману Цимбалюку. Про подробиці він написав у Фейсбуці.

"А ви знали, що громадяни РФ бояться носити передачки в СІЗО "Лефортово", заарештованим за статтею "шпигунство". Я громадянин України, мені боятися нічого", - написав Цимбалюк.

Він також поділився деталями процедури: "Дуже цікава процедура - заповнювати треба таку форму під копірку, щоб було два примірники. Виявляється, передавати заборонено вологі серветки, а туалетний папір, шампунь повернули, так як вона є "у нас в кіоску".

Джерело: У Сущенка в СІЗО забрали одяг. Готують провокацію?

07.10.2016 12:54

У журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого було незаконно затримано у Москві, під час перебування в тюрмі "Лефортово" забрали одяг. Не виключено, що це зроблено з метою підготовки фейкового відео про нібито "шпигунську" діяльність Романа на території РФ. Про це повідомляє "Інформаційний спротив" з посиланням на свої джерела. 

"Сьогодні Роману мають висунути обвинувачення. Звичайно, це топорна робота російських спецслужб і провокаторів. Але зараз треба пред’явити якісь докази", - розповів співрозмовник агентства.

За йог словами, у Романа у СІЗО "Лефортово" забрали одяг, щоб з використанням "акторів" зняти відео про якусь "шпигунську" діяльність кореспондента Укрінформу.

МЗС передало Росії ноту протесту у зв'язку з недопуском до Сущенка українського консула

07.10.2016 12:34

У департаменті консульської служби МЗС України відбулась зустріч з першим секретарем з консульських питань Посольства РФ в Україні, якому була вручена нота протесту.

Про це повідомила кореспондентові Укрінформу  речник МЗС Мар'яна Беца.

"У департаменті консульської служби МЗС України відбулась зустріч з першим секретарем з консульських питань Посольства РФ в Україні Заворіним. Російській стороні було вручено ноту протесту у зв'язку з незаконним затриманням на території Росії українського журналіста Романа Сущенка та недопуском до нього українського консула", - сказала Беца.

За її словами, представнику посольства РФ було висловлено занепокоєння у зв’язку з ненаданням всупереч положенням Віденської конвенції про консульські зносини та Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією дозволу на зустріч консульської посадової особи України з незаконно затриманим на території Росії українським журналістом Романом Сущенком та ігноруванням російською стороною численних звернень Посольства України в РФ з цього приводу.

Клімкін: Українського консула досі не пустили до Сущенка

07.10.2016 11:45

Росія досі не надала дозволу на доступ українського консула до незаконно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це під час виступу в парламенті заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє кореспондент агентства.

"Із самого моменту арешту Романа (Сущенка - ред.) ми разом, у першу чергу задіюючи наших друзів і партнерів, наших колег із Мінінформполітики, задіюючи, звичайно, світові медіа та неурядові організації, намагаємося отримати консульський доступ до Романа, який йому гарантований відповідними міжнародно-правовими документами. Уже вчерговий раз Росія не надає такого доступу", - зазначив він.

Водночас міністр наголосив, що дипломати продовжують намагатися отримати такий доступ і сподіваються, що консул потрапить до Сущенка "найближчим часом".

Крім того, урядовець розповів, що РФ не надає дозволу на відвідування консулом й іншого політв'язня Олександра Кольченка, стан здоров'я якого останнім часом погіршився.

"Нам дійсно потрібна подальша скоординована позиція в сенсі тиску (на РФ - ред.) міжнародного співтовариства, міжнародних медіа і міжнародних неурядових організацій для покращення ситуації", - додав Клімкін.

Фейгін обіцяє, що Сущенко сьогодні отримає передачу

07.10.2016 10:47

Журналістові Укрінформу Роману Сущенку, незаконно заарештованому у Москві, сьогодні внесуть у камеру передачу. З середи журналістові відправляють гроші на рахунок і замовляють книги. Про це повідомив у своєму Твітері адвокат Марк Фейгін.

"Щодо допомоги Роману Сущенку у в'язниці. З середи йому відправляють гроші на рахунок, книги замовляють, передачу внесуть у камеру сьогодні", - написав адвокат.

Гендиректор Укрінформу: Звинувачення проти Сущенка - надумані

07.10.2016 11:31

Звинувачення Романа Сущенка в шпигунстві виглядають, як мінімум, фантастичними.

Про це в ефірі "Голосу Америки" розповів генеральний директор інформаційного агентства "Укрінформ" Олександр Харченко.

За його словами, за весь час затримання адвокату кореспондента Марку Фейгіну вдалося вибити лише коротке 15-хвилинне побачення з Романом. "Ми знаємо, що він бадьоро тримається і не визнає своєї провини, але інформація обмежена", - підкреслив Харченко.

Він також додав, що звинувачення в шпигунстві виглядають надуманими. "Важко коментувати такі звинувачення, вони, як мінімум, виглядають фантастичними. За версією ФСБ, журналіст державного інформагентства, що працює у Франції, на вихідних приїжджає в Москву трошки пошпигувати і позбирати відомості про збройні сили і національну гвардію", - сказав керівник агентства.

Фейгін потрапить до Сущенка тільки у понеділок вранці

07.10.2016 09:57

Адвокат Марк Фейгін зможе відвідати незаконно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка в Лефортовській в'язниці у понеділок, 10 жовтня. Про це Фейгін пише в Твіттері.

"У результаті жеребкування адвокатів перед цією чортовою в'язницею, я потраплю до Сущенка у понеділок вранці. Сьогодні побачу його у ФСБ на обвинуваченні", - зазначає він.

Сьогодні в Москві кореспонденту Укрінформу буде пред'явлено звинувачення

07.10.2016 00:16

У п'ятницю, 7 жовтня, власному кореспондентові Укрінформу Роману Сущенку буде пред'явлено звинувачення, а всі суди щодо його справи відбудуться в закритому режимі.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін.

«Роману пред'являть звинувачення - постанова про притягнення в якості обвинуваченого, яку висуває слідчий. Все це відбуватиметься в його кабінеті в слідчому управлінні ФСБ, територіально воно знаходиться також на території СІЗО «Лефортово», - сказав Фейгін.

Крім цього адвокат зазначив, що він вже оскаржив арешт Сущенко і це питання буде розглядатися в Московському міському суді орієнтовно до кінця жовтня.

«Це буде, швидше за все, закрите засідання, і його ніхто не зможе побачити, тому що в справі є держтаємниця. Всі судові засідання щодо його будуть у закритому режимі, присутність журналістів не допускається», - сказав адвокат.

Для підтримки Романа Сущенка відкрили рахунок

06.10.2016 21:57

Для підтримки неправомірно затриманого ФСБ РФ власного кореспондента агентства "Укрінформ" Романа Сущенка відкрито гривневий рахунок. Кошти необхідні для забезпечення його потреб під час перебування у СІЗО "Лефортово" (придбання речей першої необхідності, теплого одягу, засобів особистої гігієни, книг, тощо).

Зазначимо, що пряме перерахування коштів за реквізитами, які надає Федеральна служба виконання покарань РФ, не передбачає міжнародного переказу коштів, тому в "Приват банку" було відкрито окремий гривневий рахунок на ім’я доньки Романа Сущенка – Юлії Романівни Сущенко. Усі кошти, які надходитимуть на цей рахунок, будуть конвертовані у російські рублі та перераховані на ім’я Романа Сущенка через банк на території РФ.

Реквізити гривневого рахунку в "Приват банку":

Код ЄДРПОУ 14360570

МФО банку 305299

Рахунок одержувача - 29244825509100

Номер картки - 5168 7555 2881 6495

Ім’я одержувача - Сущенко Юлія Романівна

Адреса для листів Роману Сущенку

Сущенко Роман Владимирович, 1969  ФКУ СИЗО №2 ФСИН России, г.Москва, Лефортовский вал, д.5 11020

Справу Сущенка обговорять у комітетах Генасамблеї ООН – Єльченко

06.10.2016 21:24

Українська делегація порушить питання щодо незаконного затримання та арешту в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка на засіданні комітетів Генеральної Асамблеї ООН, які в жовтні розпочали свою роботу в Нью-Йорку.

Про це повідомив в коментарі Укрінформу постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Зараз розпочинається робота комітетів Генасамблеї ООН, і делегація України має намір порушити там питання про незаконне затримання в Москві українського журналіста Романа Сущенка", – зауважив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-