#FreeSushchenko: Москва кинула за грати власкора «Укрінформу»  у Франції

#FreeSushchenko: Москва кинула за грати власкора «Укрінформу» у Франції

Оновлюється
Укрінформ
Власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка у порушення всіх міжнародних правил затримали у Москві у п'ятницю, 30 вересня.

Лише ввечорі у неділю, 2 жовтня від російської правозахисниці в пресу просочилася інформація, що  журналіст знаходиться у СІЗО "Лефортово" і його начебто звинувачують у шпигунстві. 

ФСБ Росії називає журналіста Укрінформу кадровим співробітником ГУР Міноборони України і порушила кримінальну справу за статтею "Шпигунство".

Наразі жодного зв’язку з Сущенком немає: з його російських родичів взяли підписку про нерозголошення, консула до нього не допускають, адвокат Марк Фейгін при спробі потрапити до українського журналіста, раптово «загруз» в «адвокатській черзі» на побачення з ув’язненими СІЗО Лефортово…

Про початок розвитку подій читайте тут.

Польські журналісти виступили на захист колеги

04.10.2016 15:24

Затриманий в Росії журналіст Укрінформу Роман Сущенко може бути звільнений лише в результаті активної реакції міжнародної спільноти. Про це йдеться в заяві Центру моніторингу свободи преси Товариства польських журналістів.

"Центр моніторингу свободи преси Товариства польських журналістів висловлює занепокоєння з приводу затримання й арешту у Москві журналіста українського агентства Укрінформ Романа Сущенка в підозрі у "шпигунстві"…Звертаємо увагу, що лише голосно виражений протест міжнародної спільноти може призвести до ретельного з’ясування обставин затримання Сущенка і його можливого звільнення",- йдеться в заяві.

Росія досі не пустила консула до Сущенка, МЗС продовжує тиск - Беца

04.10.2016 14:21

Українське консульство в РФ виконало всі необхідні процедурні вимоги щодо надання дозволу на зустріч із затриманим у Росії журналістом Укрінформу Романом Сущенком, однак досі не отримало жодної реакції на це від ФСБ РФ. Про це Укрінформу повідомила речник Міністерства закордонних прав Мар'яна Беца.

"У неділю, 2 жовтня, як тільки нам стало відомо про затримання Сущенка, наш консульський відділ надіслав листа щодо надання зустрічі консулу з Сущенком. 3 жовтня вранці наш консул особисто відніс оригінал звернення у слідче управління ФСБ Росії і  цілий день чекав  дозволу. Ми виконали всі процедурні  вимоги, але станом на зараз поки що немає взагалі ніякої реакції, і дозволу немає", - сказала вона.

Беца заявила, що МЗС вимагає надати українському консулу негайний доступ до Романа Сущенка і буде продовжувати тиск у консульській площині, а також домагатися цього політико-дипломатичним шляхом із залученням міжнародних партнерів і консолідацією міжнародної підтримки.

"Ми будемо тиснути максимально, тому що захист українських громадян для нас є пріоритетом", - резюмувала речник МЗС.

Рада у четвер звернеться до парламентів ЄС стосовно Сущенка — Бригинець

04.10.2016 13:40

Верховна Рада має цього тижня ухвалити рішення щодо звернення до парламентів країн Європейського Союзу з приводу незаконного затримання у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це народний депутат України, радник міністра інформаційної політики Олександр Бригинець заявив перед початком пленарного засідання Верховної Ради.

«Безумовно, повинна бути відповідна заява Верховної Ради та відповідне звернення Верховної Ради України до інших парламентів. Я думаю, що це рішення обов’язково буде проголосоване», - сказав Бригинець.

Справа Сущенка: порушено все, починаючи з права на перший дзвінок - правозахисник

04.10.2016 13:15

У справі заарештованого у Москві за звинуваченням у шпигунстві власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка порушено все, що можна.

Так сказав кореспондентові Укрінформу відомий харківський правозахисник, свого часу - кандидат на посаду Омбудсмена в Україні Євген Захаров.

"У момент затримання 47-річного Романа Сущенка у Москві і далі, аж до обрання йому запобіжного заходу, порушено все що можна за міжнародним і російським законодавством, починаючи з права на перший дзвінок: після затримання йому не дали повідомити дружині про те, що сталося. На суді, де він був заарештований на два місяці, йому примусово надали державного адвоката не за його вибором. Підозру в скоєнні злочину не було обгрунтовано. Після суду адвокат Сущенка Роман Фейгін не був допущений до заарештованого у Лефортово (ред. - СІЗО), як і генконсул України у Москві", - відзначив Захаров.

За його словами, відома російська правозахисниця Зоя Свєтова повідомила у мережі, що їй вдалося переговорити з Сущенком, випадково зустрівшись з ним у карантинному відділенні Лефортова, де він "поскаржився на психологічний тиск".

"Наразі вся інформація у справі Романа Сущенка, наскільки мені відомо, стікається до юридичного відділу міністерства інформаційної політики України, юристи знають, що їм робити. Що можуть зробити журналісти? Апелювати до міжнародної громадськості, а також своїми публікаціями створити правдиву картину події, на фоні якої будь-яке порушення закону стане відомим", - додав Захаров.

Справа Сущенко: Адвокат подав ще одне клопотання до ФСБ і вимогу в СІЗО

04.10.2016 10:19

Адвокат Марк Фейгін у вівторок подав ще одне клопотання до ФСБ про негайний допуск до справи журналіста Укрінформу Романа Сущенка і вимогу в СІЗО.

Про це він написав у Facebook.

"Щойно я подав ще одне клопотання до слідчого органу ФСБ про негайний мій допуск до справи Сущенка і вимогу в СІЗО. Ну, подивимося ...", - написав Фейгін.

Сущенка в РФ позбавляють права на захист - Фейгін

04.10.2016 10:10

Власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенко, який був затриманий і заарештований на два місяці в Москві, позбавляють права на захист.

Про це заявив адвокат журналіста Марк Фейгін в ефірі «112 Україна».

«Я особисто приніс у слідче управління свою заяву про вступ у справу і відповідний ордер в СІЗО, то перешкод не повинно бути. Оскільки я маю розпочати негайно забезпечувати захист свого підзахисного. Зокрема, йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту, я ж повинен його негайно оскаржити. Значить його позбавляють права на захист», - сказав Фейгін.

Він пояснив, що слідчий не передав допуск до Сущенка в СІЗО, як того вимагає Кримінальний процесуальний кодекс. "Оскільки справа містить державну таємницю, то тут вимога КПК передбачає, що він повинен цей допуск передати в СІЗО. Проблема полягає в тому, що вони в одному будинку сидять. СІЗО "Лефортово" та слідче управління ФСБ – це одна будівля. І вони зазвичай це роблять протягом кількох годин максимум. По суті, КПК дає йому право давати триденну письмову відповідь», - зазначив адвокат.

Водночас, за його словами, законних перешкод для того, щоб забезпечити право журналіста на захист немає. «Тому ця справа, що не дали команду, не прийнято рішення, допускати не допускати... Він у заморозці, тому що з ним, мабуть, проблеми. Якщо б він від мене негайно відмовився, то мене б одразу ж пустили. В даному випадку, мабуть, домовленостей не досягнуто. Вони розуміють, що якщо я прийду до свого підзахисного, то ситуація може кардинально змінитися, і ми дізнаємося багато чого такого, чого не хочуть, щоб було оприлюднено", - розповів Фейгін.

Врятувати Сущенка  з РФ може лише міжнародний тиск – адвокат

04.10.2016 09:26

Врятувати українського журналіста Романа Сущенка з РФ може лише міжнародний тиск.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив адвокат Микола Полозов.

«Для початку необхідно зрозуміти стан самого Сущенка. По-друге, нюанси, які стосуються його справи, після цього можна буде вибудовувати якусь подальшу тактику. Міжнародний тиск – це єдиний шлях, завдяки якому можна врятувати хоч когось з рук РФ. Іншого шляху немає», – заявив адвокат.

За його словами, ФСБ намагається виграти час, щоб психологічно зламати Сущенка.

Українці Австралії мобілізуються на захист Сущенка

04.10.2016 06:25

Союз українських організацій Австралії повідомить про кричуще порушення прав щодо українського журналіста міністра закордоних справ Джулі Бішоп та звернеться із закликом до уряду Австралії вимагати його звільнення.

Про це повідомив голова СУОА Стефан Романів власному кореспонденту Укрінформу.

«Протиправне затримання українського журналіста у Москві – це черговий напад на українців з метою шантажу. Керівництво Російської Федерації не вперше порушує права людини. Це просто ще один епізод у великому списку порушень», - заявив голова СУОА.

СУОА також закликав всю українську громаду Австралії до активного протесту проти чергового порушення прав людини Москвою.

ОБСЄ звернулася до Росії з вимогою звільнити Сущенка

04.10.2016 00:31

Представник ОБСЄ з питань ЗМІ Дуня Міятович звернулася до російської влади по інформацію щодо затримання українського журналіста Романа Сущенка.

Про це вона написала у своєму Twiiter.

"Я працюю над цією справою, сьогодні вранці я звернулася до російської влади по більш детальну інформацію і з вимогою звільнення", - зазначила Міятович.

Лутковська звернулася до омбудсмена РФ з приводу затримання Сущенка

03.10.2016 23:11

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з проханням взяти на контроль справу затриманого кореспондента агентства «Укрінформ» Романа Сущенка.

У своєму листі Лутковська закликала перевірити стан дотримання його прав і свобод, зокрема на консульсько-правову допомогу, а також умови його утримання під вартою і стан здоров’я.

Також вона звернула увагу російської колеги на те, що про затримання Сущенка не були повідомлені ані його родина, яка перебуває у Франції, ані консул України в Росії, що позбавило його можливості отримати консульсько-правову допомогу, як це передбачено Віденською конвенцією про консульські зносини і Консульською конвенцією між Україною і Росією.

Європейський альянс інформагентств висунув вимоги до РФ

03.10.2016 22:14

Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies - EANA) виступила з вимогою до російської влади у наданні доказів вини заарештованого у Москві Романа Сущенка та у разі їх відсутності негайного його звільнення.

"Російська влада повинна надати більше деталей, що пояснюють арешт Романа Сущенка, йому мають бути гарантовані кваліфікована, швидка і справедлива правова допомога та право зв'язатися з його родиною. Якщо переконливі докази проти нього не можуть бути негайно представлені, він повинен бути звільнений і мати змогу повернутися на батьківщину", - йдеться у заяві.

Фейгін: Ми подали скаргу на арешт Сущенка

03.10.2016 20:38

Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, неправомірно затриманого у Москві, повідомив, що сьогодні вдалося подати скаргу на арешт його підзахисного.

"Ми подали апеляційну скаргу, але з матеріалами справи нам ознайомитися поки не дали", - сказав Фейгін РІА Новости.

До журналіста Сущенка не пускають консула - дипломат

03.10.2016 17:35

Працівникам українського консульства в Росії поки не вдалося добитися зустрічі із заарештованим у Росії кореспондентом інформаційного агентства Укрінформ Романом Сущенком. Про це повідомив тимчасовий повірений у справах України в РФ Руслан Німчинський, передає Інтерфакс.

"Наш консул добивається зустрічі із затриманим, але поки безуспішно. Усі формальні процедури були дотримані, тобто всі необхідні звернення були відправлені ще вчора. Ми активно зараз працюємо над тим, щоб домогтися зустрічі консула. Сьогодні консул в Лефортово, він безпосередньо там добивався зустрічі, але поки йому цю зустріч не забезпечили. Наше письмове звернення розглядається", - сказав він.

IJF вимагає від Москви негайного звільнення журналіста Укрінформу

03.10.2016 17:29

В Міжнародній федерації журналістів (IJF) вважають, що арешт журналіста Романа Сущенка у Москві є порушенням Росією міжнародного права. Про це власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив заступник генерального секретаря організації Джеремі Діа.

"Від імені Міжнародної федерації журналістів я висловлюю глибоке занепокоєння арештом українського журналіста, що сталося у п’ятницю. Йдеться не лише про затримання, але й посягання на свободу ЗМІ, порушення Росією міжнародного права", - заявили у найвпливовішій журналістській організації світу.

Дж.Діа наголосив, що Міжнародна федерація журналістів, як правозахисна організація, вимагає від російської влади негайного звільнення Романа Сущенка.

Фейгін: Схоже, сьогодні мені потрапити до Сущенка не вдасться

03.10.2016 17:23

Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, заявив, що Лефортовське СІЗО скоро закривається, а до підзахисного його сьогодні не пустили. Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Скоро Лефортовське СІЗО закривається. Схоже, сьогодні мені потрапити до Романа Сущенка не вдасться. Причини цього дивні. Я з ранку, як годиться, подав слідчому клопотання про мій допуск до підзахисного. Він повинен був підготувати текст для дозволу на допуск. Але цього досі не зроблено", - сказав Фейгін.

Як повідомляв Укрінформ, раніше він припустив, що "мабуть, Сущенко не визнав провину і його "ламають на відмову від адвоката Фейгіна". Також він уточнив, що його колезі в Лефортовському районному суді відмовили в ознайомленні з арештною справою Романа Сущенко і не дають подати скаргу на арешт.

Міністерство оборони України спростовує заяву ФСБ про "шпигуна" Сущенка

03.10.2016 17:14

У Міністерстві оборони спростували заяву ФСБ РФ про те, що журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого затримали 30 вересня у Москві, український шпигун.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони.

"Це вже не перші спроби російських спецслужб виправдати свої злочинні дії під час затримання українських громадян вигадками про неіснуючих диверсантів та шпигунів", - йдеться в повідомлені.

У Міністерстві наголосили: хоча Роман Сущенко не має жодного відношення до Міністерства оборони та Збройних сил України, оборонне відомство підтримує вимоги всього цивілізованого громадянського суспільства щодо негайного звільнення безпідставно затриманого українського громадянина.

Міжнародна та європейська федерації журналістів закликали звільнити Сущенка

03.10.2016 16:48

Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ-EFJ) підтримали заклики щодо звільнення українського журналіста Романа Сущенка, якого 30 вересня заарештували в Москві. Про це йдеться у прес-релізі організацій.

"Цей арешт не тільки порушує всі міжнародні норми, а й підриває свободу засобів масової інформації. Звідси випливає тривожна картина нападу на українських журналістів, тому ми закликаємо владу звільнити пана Сущенка", - заявив генеральний секретар IFJ Ентоні Белангер.

Поряд з цим, президент EFJ Монс Бліхер Б'єррегорд зазначив, що звинувачення проти Сущенка були сфабриковані.

"Ми вважаємо, що звинувачення проти Романа повністю сфабриковані, щоб змусити замовкнути його критичний голос. Влада повинна негайно звільнити його і безпечно пустити до сім'ї", - наголосив Б'єррегорд.

МІП тримає постійний зв’язок з адвокатом Сущенка

03.10.2016 16:30

У Міністерстві інформаційної політики заявляють, що тримають постійний зв’язок із російським адвокатом Марком Фейгіним стосовно затримання у РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це в коментарі журналістам заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні вночі було вирішено, що інтереси Сущенка представлятиме Марк Фейгін, з ним підписано відповідну угоду. Ми з ним зв’язуємось постійно. Він наразі 12 в черзі, тобто він не може зайти у СІЗО "Лефортово", для того щоб мати контакт зі своїм підзахисним", - сказала Джапарова.

За її словами, Міністерство інформаційної політики розглядає інцидент із затриманням Сущенка, як порушення прав людини "і черговий доказ того, що Російська Федерація сьогодні є по факту агресивною державою, що це напад на наших журналістів".

"Роман є кореспондентом Укрінформу з 2002 року і собкором в Парижі з 2010 року. Він перебував у відпустці, в той час коли його затримали, це відбулося в п’ятницю 30 вересня, коли він приїхав у своїх приватних справах до Москви. Йому не надали можливості зателефонувати ані дружині, ані адвокатам", - зазначила вона.

 Джапарова наголосила, що наразі готується звернення до ОБСЄ, до Ради Європи "із закликом до світової і української журналістської спільноти реагувати і давати цій справі максимальний розголос".

Фейгін: Мабуть, Сущенка "ламають на відмову від адвоката"

03.10.2016 16:25

Журналіст "Укрінформу" Роман Сущенко, якого незаконно тримають у СІЗО "Лефортово" та звинувачують у "шпигунстві", не визнає провину. Про це в Твіттері заявив його адвокат Марк Фейгін.

"Мабуть, Сущенко не визнав провину і його "ламають на відмову від адвоката Фейгіна!", - написав він.

Українські медійники протестують проти арешту журналіста Сущенка

03.10.2016 15:28

Українські медійні організації звертаються до українського уряду і міжнародної громадськості з проханням висловити свій протест проти арешту в Москві українського журналіста Романа Сущенка, якого звинувачують у шпигунстві.

Про це йдеться у заяві організацій.

"Роман є авторитетним професійним журналістом з достойною репутацією. Тому висунення йому абсурдних звинувачень, позбавлення можливості на належний юридичний захист – обурливі. Цей крок російського уряду продовжує політику залякування незалежних журналістів, є спробою примусити їх займатися самоцензурою, не говорити правди", - йдеться у заяві.

Українські медійні та правозахисні організації переконані, що продовження такої практики Російської Федерації "є продовженням інформаційної війни проти України, вона поглиблюватиме кризу в медійному середовищі не лише двох країн, але і негативно впливатиме на стан журналістики у цілому світі. Цьому треба покласти край".

Заяву підписали Національна спілка журналістів України, Центр інформації про права людини, громадська організація “Детектор Медіа”, Інститут масової інформації, Центр демократії та верховенства права.

Просто "занепокоєння" арештом Сущенка замало - Нищук

03.10.2016 15:24

Безпрецедентний, цинічний арешт ФСБ РФ українського журналіста Романа Сущенка вимагає негайної реакції не тільки України, а й міжнародної спільноти. На цьому наголосив міністр культури України Євген Нищук у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Новина про безпрецедентний арешт українського журналіста в Москві - це просто бомба. Будь-хто з політиків чи громадян України розцінює це як цинізм з боку спецслужб Російської Федерації. Просто взяти, арештувати і, на ходу придумуючи, що б йому "пришити", вже повідомити про затримання на два місяці!.. Це просто щось неймовірне, це не вкладається в жодні рамки. Це порушення будь-яких прав людини!" - наголосив  Нищук.

При цьому міністр зазначив, що просто висловлення тривоги і занепокоєння з боку відповідних українських відомств вкрай замало. На таке безчинство має дати відповідь цілий світ.

"Українська сторона відразу зреагувала і буде докладати активних зусиль до звільнення Сущенка. Але цього замало! Ми маємо просто волати по допомогу до світового співтовариства. І це не може бути тільки формальний осуд з його боку - просто якісь офіційні тези чи заяви тих чи інших міжнародних інституцій! Це дуже мало, тому що просто неможливо уявити, що за цих два місяці можуть зробити зі здоров'ям, із психікою нашого журналіста", - сказав Нищук.

Арешт Сущенка є спробою залякати українські ЗМІ - Тима

03.10.2016 15:19

Арешт власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в Москві є спробою залякати українських журналістів та суспільство в цілому, що є старою "кадебістською" школою боротьби з противником. Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив голова Об’єднання українців в Польщі (ОУП) Петро Тима.

"Це абсолютна скандальна і неприйнятна ситуація. Це є спробою залякати українське суспільство і медіа, які є важливим елементом протистояння в інформаційній складовій війни з Росією",- наголосив Тима.

За його словами, цю стратегію Кремль реалізовує вже тривалий час.

"З одного боку Кремль використовує активність провладних ЗМІ і свою присутність в Інтернеті і через організації прихильників, а з іншого боку, і це добре видно у Криму й інших регіонах, виключає своїх супротивників за допомогою арештів і залякувань",- наголосив голова ОУП.

Кремль свідомо затримав Сущенка, щоб організувати цинічний торг - Сюмар

03.10.2016 15:14

Росія свідомо взяла журналіста Укрінформу Романа Сущенка в заручники, щоб організувати цинічний торг, предметом якого можуть стати як затримані в Україні російські військові, так і питання санкцій.

Про це у Фейсбуці заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

"Москва добре знає, скільки галасу зробить затримання журналіста. Це значить, що Романа Сущенка кидали в "Лефортово" свідомо. Кремль бере заручників. Нахабно і цинічно. Аби потім міняти і шантажувати, бо добре знає, що Україна своїх не здає", - написала Сюмар.

Вона поінформувала, що на засідання комітету (чергове засідання відбудеться 5 жовтня о 14.30 - ред) запрошено представників МЗС та Мінінформу з інформацією щодо заходів зі звільнення журналіста Укрінформу.

"Проте очевидно: режим Путіна організовує черговий цинічний торг, і предметом торгу будуть як російські заручники, так і питання санкцій. Не розумію, чим така поведінка відрізняється від класичної терористичної держави...", - зауважила Сюмар.

На її переконання, світ не може закривати очі на такі речі, бо "надто вже подвійні стандарти і надто багато дозволено путінській Росіі..."

Фейгін: Оскаржити арешт Сущенка треба до вівторка, а я ще не бачив матеріалів

03.10.2016 15:13

Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, неправомірно затриманого в Москві, розповідає, які найближчі завдання захисту. Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

«Вівторок - останній день, коли можна подати скаргу на двомісячний арешт Сущенка, але я ще не знаю, чи подавав таку скаргу держадвокат за призначенням», - сказав Фейгін.

За його словами, він як і раніше, перебуває в «черзі адвокатів» у СІЗО "Лефортово". Проте адвокатське посвідчення вже здав адміністрації, тому не може нікуди відходити для ознайомлення зі справою.

«Друга проблема - я не знаю, що взагалі в арештних матеріалах. І чи підписував Роман якісь папери. Взагалі на даний момент ситуація є тривожною. Журналіст третій день перебуває в ізоляції. На нього чиниться тиск, як мінімум, психологічний. Але не виключаю, що й більший. Це звичайний метод російських спецслужб у таких справах, які оцінюю як фейкові», - пояснив адвокат.

У Кремлі прокоментували затримання ФСБ Сущенка

03.10.2016 14:53

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав незаконне затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка "звичайною роботою спецслужб". Про це повідомляє в понеділок РІА Новости.

"Це йде звичайна робота спеціальних служб. Якщо я правильно розумію, ця людина, яка називає себе журналістом, не мала акредитації, яку повинні мати зарубіжні журналісти, - акредитацію міністерства закордонних справ. Я не можу поки що сказати, чи отримував президент інформацію з цього приводу. Це звичайна робота спеціальних служб, це не питання порядку денного Кремля, тому краще звертатися безпосередньо в ці служби, щоб отримати якусь оцінку того, що сталося", - сказав Пєсков журналістам.

МІП вимагає від Росії неухильного дотримання прав людини

03.10.2016 14:45

Міністерство інформаційної політики України вважає незаконним затримання та арешт в Москві спеціального кореспондента Національного інформаційного агентства "Укрінформ" Романа Сущенка.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті міністерства.

"Роман є власним кореспондентом Національного інформаційного агентства "Укрінформ" в Парижі з 2010 року. Абсолютною нісенітницею є заява російських спецслужб про нібито належність Романа Сущенка до будь-яких військових підрозділів або структур Міністерства оборони України", - зазначили у МІП.

Міністерство розглядає цей інцидент як черговий приклад порушення Російською Федерацією базових прав і свобод людини. "Такі дії є неприйнятними в сучасному світі й потребують негайної реакції світової спільноти", - наголосили у МІП.

Міністерство також звернулося до урядів країн, ОБСЄ, неурядових та інших правозахисних організацій з проханням негайно втрутитися в ситуацію і домогтися від Російської Федерації звільнення Сущенка.

"Вимагаємо від Російської Федерації неухильного  дотримання Загальної декларації прав людини та Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод", - йдеться у заяві Міністерства інформаційної політики.

***

Як повідомлялося, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка неправомірно затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО "Лефортово" і звинувачують у "шпигунстві".

У ФСБ Росії підтвердили затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка і заявили, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

Московський суд заарештував журналіста Укрінформу Романа Сущенка до 30 листопада.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що заява ФСБ РФ про нібито причетність кореспондента Укрінформу Романа Сущенка до ГУР МО України абсолютно не відповідає дійсності.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом Укрінформу у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-