Битва за Україну. День чотириста сімдесят перший

Битва за Україну. День чотириста сімдесят перший

Укрінформ
ЗСУ мають успіх на Бахмутському напрямку - просунулися на 1200 м. Ворогу завдають колосальних втрат на Запоріжжі. Пентагон оголосив про надання зброї Україні на понад $2 млрд

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Адміністрація Сполучених Штатів виділяє новий пакет оборонної підтримки Україні на загальну суму $2,1 мільярда, який фінансуватиметься в межах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), для закупівлі двох різних типів сучасних ракет ППО Patriot, а також пускових установок і ракет Hawk – Міноборони США.

-   Міністр Остін і голова Об’єднаного комітету очільників штабів генерал Міллі проведуть очну зустріч Контактної групи з питань оборони України 15 червня в Брюселі, після цього 16 червня відбудеться 13-та зустріч глав Міноборони країн-союзниць України у форматі Рамштайн, головною темою обговорення якої стане створення "коаліції винищувачів" -  речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер.

-   Президент Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС, ситуацію на фронті та ракетні обстріли росії - пресслужба Глави української держави. Кішіда висловив солідарність у зв’язку з катастрофічними наслідками знищення Каховської ГЕС і повідомив, що уряд Японії готує пакет гуманітарної допомоги з урахуванням переліку потреб, переданого українською стороною. Кішіда підтвердив готовність провести в Японії на початку наступного року конференцію з питань відновлення України.

-   Президент Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте – Телеграм-канал Глави українськї держави. Сторони обговорили рішення нідерландського Верховного суду про передачу Україні музейних експонатів із виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», а також подальшу співпрацю у сфері підготовки українських пілотів, а також «скоординували позиції» перед черговою зустріччю у форматі «Рамштайн».

-   У перші дні після теракту росіян на Каховській ГЕС понад 40 лідерів світу зробили чіткі заяви щодо того, яка країна винна, що це екоцид і що це терор, терористичний акт, чітко пояснюючи причини цього акту і його можливі наслідки - заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

-   Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення у справі про приналежність “скіфського золота” – Укрінформ.  Після майже 10 років судових баталій Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”.

***

Підрив Каховської ГЕС

Першочергові дії держави

-   Операція з евакуації населення з Херсонщини відбувається фактично на лінії фронту. Повідомляти про кількість людей, залучених до цієї операції, абсолютно недоцільно, так само як повідомляти про кількість техніки, що використовується на цьому напрямку - Наталія Гуменюк, начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України. Операція з евакуації і ліквідації наслідків триватиме ще кілька днів. Уже евакуйовано майже три тисячі людей.

-   Президент Зеленський заявив, що унаслідок російського теракту на Каховській ГЕС ускладнено доступ до питної води сотень тисяч людей. На всіх рівнях держави та місцевої влади триває робота, аби врятувати якнайбільше людей із затоплених районів – Телеграм-канал глави держави.

Економічні та екологічні наслідки

-   Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС вже витекло 6,5 кубокілометра води. Щосекунди з водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води. Потрібне чітке розуміння, як ми можемо відновити природу там, де це можливо - пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів

-   За добу рівень води у Каховському водосховищі знизився ще на метр. А від ранку 6 червня рівень води впав загалом вже на 4,7 метри. Під водою знаходиться більша половина будівлі станції - ПрАТ «Укргідроенерго». Гідроелектростанції Укргідроенерго продовжують максимально акумулювати воду у верхніх водосховищах Дніпра. Це необхідно для того, щоб мати літній запас для екологічних пропусків.

-   У водосховище Південне перестала надходити каховська вода, запасу вистачить на 1,5 місяці, але за умови економного споживання - Олександр Вілкул, начальник військової адміністрації Кривого Рогу.

-   За ніч рівень води на Херсонщині впав на 20 сантиметрів –  Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА. Підтоплено 3625 домівки у 34 населених пунктах. Вже евакуювали 2412 людей. За повідомленням ДСНС, вода піднімається нижче по руслу річки Інгулець. Зараз підтоплено 48 населених пунктів, в тому числі 14 - на окупованій території. Загалом по Херсонській області,  близько 600 кілометрів квадратних підтоплено, з них десь 30% - це правий берег і близько 70% - лівий берег Дніпра.

-   На Миколаївщині внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплено 23 населених пунктів, евакуйовано майже 825 осіб одна людина загинула, немає електрики та води - Іван Кухта, голова Снігурівської міської військової адміністрації. В середньому за ніч вода щогодини підіймається по сантиметру. Затоплено сонячні електростанції та чотири мости.

-   Херсонська ОВА запустила «гарячу лінію» для допомоги постраждалим унаслідок підтоплення після підриву Каховської ГЕС. - Телеграм-канал Каховська «ГЕС | штаб info». Для ліквідації наслідків цієї катастрофи потрібні додаткові ресурси, а саме - бутильована вода, речі, меблі та одяг для людей, які залишились без житла. Також потрібна спецтехніка для ліквідації. Йдеться про екскаватори, всюдиходи, самоскиди, навантажувачі, автобуси, рятувальні жилети та усе, що можна використати для порятунку людини у воді.

-   Аграрії втратили 1-1,5 млн га сільськогосподарських земель внаслідок підриву Каховської ГЕС - міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. Треба відновлювати дамбу. Це проблема на багато років.

-   Прямі та непрямі втрати українського агросектору від підриву Каховської ГЕС можуть зрости до понад 10 млрд дол. США через неможливість повноцінного здійснення сільськогосподарської діяльності на затоплених територіях - Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики та продовольства України. Для відновлення сільськогосподарських земель в зоні підтоплення треба буде 5 років мінімум.

-   У МОЗ спростували епідемію холери на підтопленій Херсонщині і попросили не поширювати неперевірені дані. У постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд. Також збільшено запас всіх необхідних ліків – Укрінформ.

-   Попри підрив російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС, ситуація на ЗАЕС залишається контрольованою. Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС стабільний. Енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, а тому відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається - НАЕК «Енергоатом».

-   Президент Зеленський заявив під час звернення до світових екоактивістів, лідерів думок та міжнародних експертів, що під водою на півдні опинились могильники тварин, щонайменше два з них - із сибіркою – Укрінформ. Ситуація надзвичайно складна, адже російські війська не припиняють артилерійські удари по території, де здійснюється евакуація.

-   Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі - Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів. Затоплення земель призведе до деградації ґрунтового покриву, ерозії й змиє родючий шар ґрунту у воду, що спричинить забруднення водних ресурсів Дніпра. Підірвавши Каховську ГЕС, окупанти знищили можливість постачання дніпровської води у Крим.

-   Унаслідок підриву Каховської ГЕС завдані збитки культурним об’єктам на лівому березі Дніпра, в Олешках, Новій Каховці, безпосередньо самій Каховці - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

«Російський слід» теракту

-   СБУ оприлюднила перехоплення, яке доводить, що Каховську ГЕС підірвала диверсійна група рф - Василь Малюк, голова СБУ. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів.

-   Норвезькі ЗМІ опублікували попередній аналіз сейсмограм, знятих із максимально близьких до греблі Каховської ГЕС сейсмостанцій. Він дав перше незалежне підтвердження того, що руйнація греблі спричинена вибухом - jordskjelv.no

-   Супутники США, оснащені інфрачервоними датчиками, виявили на Каховській ГЕС перед її руйнуванням тепловий слід, характерний для потужного вибуху. Аналітики американської розвідки схиляються до того, що за руйнуванням стоїть росія – NYT.

Затоплення на оккупованій території

-   На загарбаній росіянами території Олешківської громади (Херсонська область) – ууманітарна катастрофа, росіяни імітують допомогу. У затоплених Олешках відсутній зв'язок, доля сотень людей невідома - Тетяна Гасаненко, керівниця Олешківської МВА.

-   У Херсонській області росіяни вимагають від людей, які хочуть евакуювати громадян із захоплених територій, кошти - Михайло Гриб, т.в.о. директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України.

Міжнародна реакція

-   Своєю брехнею російські ЗМІ визнали, що саме РФ підірвала Каховську ГЕС, вважає американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер. Він пояснив: якби російські ЗМІ справді вважали, що це зробила Україна, то перебільшували б наслідки, а не применшували їх – Укрінформ.

-   Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що за підривом Каховської ГЕС стоять російські загарбники. Все вказує на те, що якщо це сталося на підконтрольній рф території, важко повірити, що хтось інший причетний - The Guardian.

ЦИТАТИ ДНЯ

Вальдемар Скшипчак, польський генерал, екскомандувач сухопутних військ Польщі:  «Ніхто з західних військових не має сумніву, що це зробили росіяни (підрив дамби Каховської ГЕС) ...Вони ще торік розмістили там вибухівку, коли українська армія вела активну операцію на херсонському напрямку. Вони чекали на відповідний момент, оскільки бояться українського контрнаступу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На деяких ділянках бахмутського напрямку Сили оборони України за останню добу посунули ворога на 1,2 кілометра. загарбники 368 разів завдали ударів ствольною та реактивною артилерією по позиціях ЗСУ, було 15 боєзіткнень і 5 авіанальотів. Водночас, там було вбито 120 окупантів, 163 поранено, 11 потрапили в полон - Сергій Череватий, речник східного угруповання Збройних сил України.

-   Силами протиповітряної оборони в зонах відповідальності повітряних командувань "Схід", "Захід" та "Південь", у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони України, знищено 4 крилаті ракети Х-101/Х-55, 10 ударних дронів Shahed-136/131, "Ланцет" та чотири БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", Supercam, загалом було запущено до 16 дронів та шість ракет - Повітряні сили ЗСУ.

-   ЗСУ ракетою Storm Shadow “накрили” штаб окупантів на Арабатській стрілці, який раніше відвідував путін - Telegram-канал “Інформаційний Спротив”.

***

За добу росіяни обстріляли 11 областей України:

-   Під час нічної атаки на Житомирщині українські військові збили одну ракету, через падіння уламків загинула людина, ще троє поранено, пошкоджено 12 житлових будинків - голова обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

-   За минулу добу противник здійснив - 44 обстріли Херсонської області, випустивши 188 снарядів з мінометів, артилерії, «Градів», БПЛА та авіації. По місту Херсон ворог випустив 25 снарядів, загинули двоє людей, 17-  дістали поранення, серед яких двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер з Німеччини - Олександр Прокудін, начальник Херсонської обласної військової адміністрації.

-   російські війська минулої доби ударів дронами типу Shahed по об'єктах інфраструктури та по цивільному населенню Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів Харківської області - Олег Синєгубов, голова Харківської обласної військової адміністрації. У Краснокутській громаді стався викид шкідливих речовин у повітря, людей закликають обмежити перебування на вулиці.

-   У Донецькій області за добу від обстрілів зазнали поранень 7 людей, ще одна людина — загинула. - Павло Кириленко, Донецька ОДА.

-   У Дніпропетровській області росіяни били по Нікопольщині. Обстрілювали з важкої артилерії Марганецьку громаду та Нікополь. - ОВА.

-   Минулої доби російські війська 97 разів обстріляли населені пункти Запорізької області, зруйновано 24 будинки, - начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко. За повідомленням Офісу президента, росіяни обстріляли лікарню в місті Гуляйполе на Запоріжжі, відомо про двох загиблих. Ще двоє людей зазнали поранень.

-   Внаслідок ракетного удару по Уманщині минулої доби зафіксовано два прильоти: по промисловому об'єкту та автомийці. Пошкоджені сусідні приміщення. Зазнали поранень 10 осіб – ОВА.

***

-   У Чернігівській області на міні підірвалися двоє поліцейських, один із них загинув - поліція Чернігівської області.

-   Станом на 9 червня 2023 року в Україні вважається зниклою – 391 дитина, депортованою – 19501 дитина, знайденими – 13395 дітей, повернутими – 373 - пресслужба Офісу Омбудсмена України.

-   Станом на ранок 9 червня 2023 року більш як 1496 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф - 487 дітей загинули та понад 1009 отримали поранення різного ступеня тяжкості - Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський звільнив очільника Гостомельської селищної військової адміністрації Сергія Борисюка, 9 червня уже представили нового голову СВА Сергія Смаля (розпорядження Президента України №100/2023-рп) – Українська правда.

-   Кабінет Міністрів вже виділив сумарно 2,4 млрд гривень для забезпечення водою жителів Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Працює штаб з ліквідації наслідків аварії на чолі з головою МВС - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. Відновлення ГЕС та інші супутні роботи коштуватиме орієнтовно 2 млрд євро.

-   У Міноборони України створено Акселератор інноваційного розвитку - постійно діючий консультативно-дорадчий орган, покликаний організовувати та реалізовувати проєкти за напрямом науково-технічної діяльності відомства - Міноборони України. Процес прийняття рішення, зокрема про допуск нового зразка до експлуатації, триватиме не більше 45 днів, раніше цей термін міг становити до 2-х років.

-   До МЗС України сьогодні запросили тимчасового повіреного у справах Угорщини і передали йому звернення з вимогою надати детальну інформацію про переданих росією Будапешту українських військовополонених - Олег Ніколенко, речник МЗС. Український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами, а про те, що росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, українська сторона дізналася з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини.

-   Велика Палата Верховного Суду перегляне рішення у справі компанії Ferrexpo, якщо Вищий антикорупційний суд визнає ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва винним в отриманні 2,7 млн дол. хабара і це рішення буде підтверджене у апеляційній інстанції - Станіслав Кравченко, голова Верховного Суду.

-   Венеційська комісія прийняла рішення рекомендувати Україні відтермінувати імплементацію Закону про олігархів через війну - Денис Малюська, міністр юстиції України.

-   За даними соцопитування, українці не готові поступатися своєю землею заради досягнення миру, лише 10% опитаних вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій – Київський міжнародний інститут соціології.

-   На Київщині зупинили священника УПЦ МП - Держприкордонслужба. У його телефоні знайшли російські номери, літературу російського походження та подяку від голови Тверської митрополії РФ від 2023 року. вона видана за "добросовісну працю" під час практики в Твері (РФ) у лютому 2023 року. Прикордонники передали церковника СБУ.

-   Київська облрада підтримала проєкт рішення щодо заборони діяльності Української православної церкви (Московського патріархату) - Роман Титикало, депутат Київської обласної ради.

-   Арештовано українські активи заступника голови бєлгородської обласної думи рф, власника групи компаній “Агро-Білогір’я” володимира зотова, який причетний до фінансування російської збройної агресії проти України – СБУ.

 ***                                          

-   Виробництво електроенергії забезпечує потреби споживачів, але 8 червня Україна для балансування енергосистеми знову використовувала аварійну допомогу з Румунії та Польщі. Загальний обсяг допомоги становив 1200 МВт-год – НЕК «Укренерго».

-   Реальний ВВП України у першому кварталі 2023 року порівняно з IV кварталом 2022-го зріс на 2,4%, це свідчить про поступову адаптацію економіки до війни. - Мінекономіки.

-   У травні 2023 року інфляція на споживчому ринку трохи прискорилася - до 0,5% проти 0,2% у квітні - Держслужба статистики. З початку року ціни зросли на 3,8%. Найбільше подорожчали фрукти та овочі (відповідно, +8,7% та +5,6%. Крім того, на 1,7 - 0,2% зросли ціни на м'ясо та м'ясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, сири, масло. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 1,2%. Ціни на транспорт знизилися на 1,1%, переважно через здешевлення палива та мастил на 2,5%.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) протягом трьох місяців надаватиме фінансову допомогу українцям, які постраждали внаслідок підриву Каховської. 22,50 млн грн (приблизно $608 000) грошової допомоги буде надано понад 1000 домогосподарствам, які постраждали від повені. Кожне домогосподарство отримає 2200 грн ($60) на людину.

-   Уряд Латвії вирішив виділити Україні з резервних фондів 200 тис. євро, щоб допомогти впоратися з екологічною та гуманітарною кризою після руйнування Росією греблі Каховської ГЕС - LSM. Запит української сторони про допомогу включає такі невідкладні потреби, як водовози, рятувальні шлюпки та транспортні засоби для пересування по затоплених районах, надпотужні насоси питної води, фільтри для води, продуктові набори та ін.

-   Бельгія оголосила про плани передати Україні 105-мм артилерійські снаряди на суму 32,4 млн євро – Reuters. Боєприпаси бельгійський уряд закупить у власних виробників і доставить їх якнайшвидше.

-   Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив у відеозверненні про запуск програми допомоги Україні у зв’язку з підривом військами РФ греблі на Каховській ГЕС - Укрінформ. Найближчими днями він очолить місію організації в Україну, під час якої відвідає Запорізьку АЕС. Також він має намір представити під час цієї поїздки новий план допомоги від МАГАТЕ Президенту Зеленському.

-   Шольц, Макрон, Дуда у Парижі обговорять гарантії безпеки для України – Politico. Зустріч буде присвячена прагненню України до членства в НАТО і гарантіям безпеки з боку союзників напередодні саміту Альянсу в липні.

-   Угорщина мала достатньо часу, аби визначитися, на чиєму вона боці – НАТО чи росії, якщо угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан вирішить і надалі шантажувати Альянс, то Угорщину треба виключити з НАТО - екскомандувач сухопутних військ Польщі Вальдемар Скшипчак. Альянс є монолітною структурою, відкритою для тих, хто захищає демократію, свободу і мир.

-   Відносини Польщі і росії перебувають у стані “абсолютного глибокого конфлікту”, а посол РФ залишається в Польщі тільки тому, що в іншому випадку з Москви видворили б посла Польщі. А диппредставництво допомагає полякам, що проживають у Росії - Матеуш Моравецький, глава польського уряду.

-   Рада ЄС ухвалила заходи, які мають підвищити стійкість європейських держав та суспільства до радіаційних, хімічних та біологічних (РХБ) загроз, оскільки ризик техногенних інцидентів значно зріс в контексті російського вторгнення в Україну -  сайт Європейської Ради.

-   У Туреччині DenizBank почав закривати валютні рахунки росіян, а також списувати комісію до $60 комісії за управління рахунком без пояснення – ЗМІ.

-   Польські фермери розпочали страйк перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин» з боку Польщі - Держприкордонслужба. Польською стороною оформлення вантажних автомобілів, які слідують з України, тимчасово здійснюватися не буде. На виїзд із Польщі (в'їзд в Україну) пропускатимуть лише транспорт, який перевозить гуманітарний вантаж. Акція триватиме до 01:00 13 червня.

-   Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна повторно схвалив санкції в рамках "списку Магнітського", заборонивши в'їзд до країни 58 людям, включаючи лідера російської православної церкви патріарха Кирила - Європейська правда.

ВОРОГ

-   росія продовжує перешкоджати експорту українського зерна, навмисно сповільнюючи перевірки та активно блокуючи деякі судна - Міністерство оборони Британії. РФ, ймовірно, намагається домогтися поступок у питанні відновлення роботи трубопроводу Тольятті-Одеса, який експортує аміак з Росії через Україну.

-   росія виділила 6 мільйонів доларів на кампанію з дезінформації стосовно підриву Каховської ГЕС - пресслужба ГУР Міноборони. Отримано інформацію, що російським агентством соціального проєктування підготовлено серію провокативних матеріалів, які, за задумом авторів, мають перекласти на Україну відповідальність за підрив дамби Каховської ГЕС.

-   Самопроголошений Лукашенко в черговий раз приїхав на зустріч з Путіним. Зустріч відбулась у Сочі, де було заявлено, що тактичну ядерну зброю до Білорусі доставлять після 7-8 липня - ЗМІ.

-   Губернатор Воронезької області РФ Олександр Гусєв заявив, що обласному центрі впав безпілотник -Українська правда.

Начебто поранено 2 людей, про тип БПЛА нічого не повідомляється.

-   У Курську в районі нафтобази упав безпілотник. За словами губернатора, ситуація "під контролем" – ЗМІ.

-   На Белгородщині під час чергового рейду РДК було ліквідовано російського полковника Володимира Кузнєцова - РосЗМІ. Він загинув під час стрілецького бою.

-   Іран поставляє в рф матеріали для будівництва заводу з виробництва БПЛА, який росія може запустити на початку 2024 року - Politico. Натомість Тегеран вимагає від Москви військової техніки на мільярди доларів, включаючи винищувачі Су-35, ударні вертольоти.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-