Каховська ГЕС і ситуація на фронті: Зеленський провів розмову з прем'єром Японії

Каховська ГЕС і ситуація на фронті: Зеленський провів розмову з прем'єром Японії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський обговорив з Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС, ситуацію на фронті та ракетні обстріли Росії.

Про це йшлося під час телефонної розмови лідерів, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Президент поінформував Прем’єр-міністра Японії про наслідки підриву Росією Каховської гідроелектростанції та свій візит у південні регіони України, які опинилися в зоні лиха.

«Агресор спричинив масштабну техногенну, екологічну та гуманітарну катастрофу. Це – свідомий терористичний акт і черговий воєнний злочин Росії», – наголосив Зеленський.

Було також зазначено, що руйнування ГЕС створило загрози для безпеки Запорізької АЕС внаслідок зниження рівня води у Каховському водосховищі.

За даними ОП, Кішіда висловив солідарність з українським народом у зв’язку з катастрофічними наслідками знищення Каховської гідроелектростанції і повідомив, що уряд Японії готує пакет гуманітарної допомоги для України з урахуванням переліку першочергових потреб, переданого українською стороною.

Президент також поінформував про ситуацію на лінії фронту та чергову активізацію Росією ракетного терору проти України, наголосивши, що об’єктами російських атак є цивільна інфраструктура й мирні міста.

Читайте також: Японія знайшла спосіб продавати США вибухівку для виробництва снарядів для України — Reuters

Співрозмовники обговорили подальше залучення безпекової підтримки з боку Японії, зокрема щодо практичної співпраці у сфері гуманітарного розмінування.

Відбувся обмін думками стосовно шляхів реалізації української формули миру та підготовки до Глобального саміту миру.

«Останні злочини агресора підтвердили, що українська формула миру актуальна як ніколи. Маємо зупинити терор Росії», – підкреслив Президент.

Лідери також торкнулися питань двосторонньої співпраці й відбудови України. Кішіда підтвердив готовність провести в Японії на початку наступного року конференцію з питань відновлення України.

Як повідомлялося, у ніч на 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. У зоні небезпеки на Херсонщині продовжуються рятувальні роботи та заходи з евакуації населення з місць затоплення. Особливо драматичною ситуація залишається на тимчасово окупованих територіях, де російські загарбники залишили мирне населення без жодної допомоги, в той час як доступ рятувальних служб України до цих людей є вкрай ускладненим або неможливим.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид". В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Україна звернулася до міжнародних організацій та Міжнародного кримінального суду.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-