Дуда і Павел обговорили повоєнну відбудову України

Дуда і Павел обговорили повоєнну відбудову України

Укрінформ
Варшава та Прага бачать своєю метою допомогу Україні як у повоєнному відновленні, так і в її просуванні до членства в євроатлантичних структурах.

Про це заявили президенти Чеської Республіки Петр Павел і Польщі Анджей Дуда на пресконференції за результатами переговорів у Варшаві 16 березня, передає кореспондент Укрінформу.

Павел торкнувся теми співпраці країн щодо подальшої відбудови України.

«Ми розуміємо, наскільки важливим буде швидко поставити Україну на ноги після завершення конфлікту… Це буде не лише відновлення держави, знищеної війною, але також величезною нагодою для всіх країн», - зазначив він. Павел назвав це «викликом», адже європейські країни повинні будуть визначити спільні цілі, так, аби «власні інтереси не конкурували там, де є потенціал досягнути разом набагато більше».

Читайте також: Для фінансування проєктів відбудови цьогоріч треба $17 мільярдів - Шмигаль

Павел сказав, що на тлі російської війни в Україні всі чітко зрозуміли, якими є справжні цінності та якою є ціна співробітництва між союзниками та партнерами, якою є потенціал самої Європи.

Дуда своєю чергою зауважив, що відбудова буде не лише фізичною, але й інфраструктурною розбудовою України, яка, як сподіваються обидва лідери, буде членом Європейського Союзу та НАТО.

«Не маємо жодних сумнівів, що набуття Україною членства в ЄС є нашою метою і великим завданням. Україна має величезний потенціал, це держава з величезними можливостями…. У наших інтересах підтримати Україну», - підкреслив Дуда.

Він зазначив, що Польща та Чехія є «адвокатами» України, які підтримують її на шляху до ЄС, а наразі - «авангардом» у підтримці України, адже надають не лише гуманітарну допомогу, але й військову.

Читайте також: Відбудова інфраструктури: Україна підписала меморандум з Енергетичним співтовариством

Два президенти також обговорили питання енергетичної безпеки. Обидві країни змогли «звести до нуля», за словами Павела, залежність від російського газу, багато в чому завдяки створенню Польщею альтернативних шляхів транспортування енергоносіїв. «Війна нам чітко довела, що 100-відсоткова залежність від росії є стратегічним ризиком для країн, які таку залежність для себе створили», - зазначив він.

Для нового чеського президента візит у Варшаву став другим закордонним після схвалення присяги тиждень тому. До цього він, за традицією, відвідав Словаччину.

Як повідомляв Укрінформ, Президенти Чехії Петр Павел і Словаччини Зузана Чапутова підтвердили плани здійснити спільний візит в Україну в квітні.

Фото: ČTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-