Українські біженці зможуть отримувати документи у Чехії, ФРН і Туреччині - МВС

Українські біженці зможуть отримувати документи у Чехії, ФРН і Туреччині - МВС

Укрінформ
Мережа закордонних представництв Державної міграційної служби має перспективу розширення у Чехії, Німеччині та Туреччині.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МВС.

«Розширення мережі є нагальною потребою, оскільки лише у перші дні широкомасштабної агресії рф за кордон виїхало близько 7 млн українських громадян», - зазначив посадовець.

За словами Єніна, тоді багато людей завдяки підтримці партнерів України змогли перетнути кордон за фотокопіями чи ксерокопіями документів. Але згодом вони стикнулися з неможливістю отримати соціальні гарантії, користуватися освітніми чи медичними сервісами держав-членів ЄС. Тож МВС спільно з МЗС ініціювали розширення можливостей документування громадян за межами держави.

«Уряд підтримав ініціативу – і ось уже понад три місяці закордонні представництва ДП «Документ» працюють у Варшаві. А наразі ми у Кракові спостерігаємо роботу одночасно восьми мобільних пунктів», – зазначив перший заступник міністра.

Читайте також: Не лише Варшава: МВС розширить надання послуг для водіїв на інші міста ЄС

За його словами, така кількість мобільних паспортних центрів може обслугувати до 300-350 осіб на добу. Черга формується як онлайн, так і наживо. Триває робота над розширенням переліку послуг, які надають закордонні представництва ДП «Документ», покращенням логістики, спрощенням процедур та їхньої тривалості.

Єнін поінформував, що ведуться перемовини щодо розширення мережі закордонних підрозділів українського міграційного відомства не лише у Польщі, а й у низці інших країн. За його словами, йдеться як про мобільні, так і про стаціонарні центри.

«Перебуваючи з головою ДМСУ Наталією Науменко в Чехії, ми домовилися про це з чеською владою. Так само нас чекає Німеччина, Туреччина. Справа за малим – маємо збільшувати кількість спеціалізованих бусів, які можуть працювати в такий дистанційний спосіб. А надалі – плануємо наймати офіси, як це сьогодні у Варшаві, де одночасно працюють 28 робочих станцій», - сказав він.

Читайте також: Євросоюз продовжив дію директиви про захист українських біженців до березня 2024 року

Своєю чергою Науменко додала, що процес домовленостей проходить легко, бо партнери зацікавлені, аби українці мали паспортні документи.

Як повідомлялося, 22 вересня Науменко заявила, що ДМСУ розширяє мережу підрозділів у Польщі, аби допомогти українським переселенцям відновити документи. Окрім відділу у Варшаві, вони діятимуть у Вроцлаві, Гданську та Кракові.

Фото: minre.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-