Євросоюз продовжив дію директиви про захист українських біженців до березня 2024 року

Євросоюз продовжив дію директиви про захист українських біженців до березня 2024 року

Укрінформ
Європейська комісія оголосила рішення продовжити дію директиви про тимчасовий захист біженців з України у ЄС принаймні до березня 2024 року.

Про це 10 жовтня на брифінгу заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Директива тимчасового захисту буде продовжувати діяти щонайменше до березня 2024 року. Я думаю, що те, що ми бачили сьогодні зранку (масовані обстріли росією міст України – ред.), зробило це дуже зрозумілим: важливо продовжувати приймати тих, хто має необхідність рятуватися в Європейському Союзі», – сказала єврокомісар.

Вона повідомила, що з початку російського вторгнення в Україну Європейський Союз вперше в історії та у рекордні терміни активував Директиву тимчасового захисту, під «парасолькою» якої нині перебувають 4,2 млн українців. Це надає їм допомогу у пошуку приміщень для проживання, у медичному обслуговуванні, в доступі до освіти та надає право входження на трудовий ринок ЄС.

Друге оголошення Йоганссон зробила для українців, які повертаються назад в Україну на тривалий час, але можуть знову бути змушені шукати притулку на території ЄС. Зазвичай, такий виїзд на тривалий час позбавляє людину статусу біженця в ЄС та відповідного захисту. З огляду на останній розвиток подій, для українців буде зроблено виняток з цього правила.

«Ми вирішили, що вам не потрібно перереєструватися, коли ви повертаєтеся назад. Ви можете зберігати ваш тимчасовий захист, який ви отримали в країні-члені. Єдина річ, яку ви маєте зробити, – це повідомити національним та місцевим органам влади в приймаючій країні, що ви повертаєтеся до України. Але при цьому вам не потрібно повертати вашу (реєстраційну) картку. Ви можете зберігати вашу реєстрацію. Вам потрібно лише повідомити, що ви повертаєтеся. Тож це спрощує рух, якщо вам буде необхідно рятуватися знову», – наголосила єврокомісар.

Як повідомлялося, від початку російського військового вторгнення Україну ЄС надає Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Вперше в історії ЄС активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надала біженцям з України право на проживання та на соціальний захист на території країн ЄС. Крім того, вперше в історії ЄС виділив для України (країни, що перебуває в стадії активних бойових дій) більше 2,6 млрд євро для закупівлі зброї та військового обладнання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-