Шмигаль закликає ООН до рішучих дій, аби уникнути глобальної продовольчої кризи

Шмигаль закликає ООН до рішучих дій, аби уникнути глобальної продовольчої кризи

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звинуватив росію у свідомому загостренні глобальної продовольчої кризи, засудив блокування українських портів і закликав ООН та міжнародних партнерів до рішучих спільних дій щодо реагування на ці виклики.

Про це він сказав у інтерв’ю The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Якщо ми не знайдемо рішення цим викликам, то світ матиме проблеми й продовольчі кризи в багатьох країнах», – зауважив глава уряду України.

Він підкреслив, що продовольча криза, яку спричинила російська війна, була свідомою метою москви. «Ми абсолютно чітко розуміємо, що вони роблять це навмисно», – зауважив Прем’єр.

За словами Шмигаля, варіантів, як розв’язати проблему, не так уже й багато. Адже більшість портів у країнах Євросоюзу поблизу України не мають спроможності обробляти поставки зерна в таких масштабах як Україна. Країни Балтії можуть забезпечити такий товарообіг, однак транспортування до них українського зерна означало б використання різних залізничних вагонів, оскільки колії в Україні і країнах ЄС мають різну ширину. До того ж, цей складний процес потрібно буде повторити при в’їзді до Литви, іншої колишньої радянської держави, яка також використовує широку колію.

Читайте також: путін навмисно провокує голод у світі – президентка Єврокомісії

Як зазначив Шмигаль, ООН запропонувала посередницьку угоду з транспортування українського зерна в країни Балтії через білорусь. Однак Київ відмовився від цієї пропозиції, оскільки цю республіку досі контролює авторитарний режим лукашенка, який залишається вірним союзником росії протягом усієї війни.

Існують інші рішення, однак вони пов'язані з ризиками. Наприклад, вантажні судна можуть мати супроводження військових кораблів з інших країн. Однак при цьому не виключається, що росія може вдатися до атаки.

Водночас, Прем’єр-міністр наголосив, що попри війну, а також складність досягнення домовленостей з росіянами, кризу все ж можна вирішити.

«Ми налаштовані оптимістично. Фізично й технічно ми цілком спроможні», - зауважив він, додавши, що Україні потрібна міжнародна підтримка.

Читайте також: росія має зробити перший крок для розблокування українського експорту – МЗС

За його словами, ця підтримка не повинна обмежуватися врегулюванням лише зернової кризи. Україна потребує значно більших поставок важкої зброї із Заходу, включно з протикорабельними ракетами, реактивними системами залпового вогню та сотнями артилерійських гаубиць, аби протистояти повзучому просуванню рф на сході України.

Прем’єр-міністр також припустив, що недавні напади на російську Бєлгородську область були провокаціями самих росіян, щоб звинуватити Україну й створити привід для ескалації та навіть можливого ядерного удару. За його словами, Україна розуміє ризики й не має планів обстрілювати росію зі зброї, яку їй надає Захід.

«Ми абсолютно не маємо наміру нападати на територію росії. Ми маємо мрію звільнити нашу територію й зупинити цю війну», - зауважив Прем’єр-міністр України.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Читайте також: В Україні відкрили справу про вивезення росіянами вкраденого зерна через Крим

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Фото: Serhii Korovayny for The Wall Street Journal

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-