путін навмисно провокує голод у світі – президентка Єврокомісії

путін навмисно провокує голод у світі – президентка Єврокомісії

Укрінформ
Блокуючи українські порти та не дозволяючи Україні експортувати зерно, президент рф навмисно провокує голод у світі, і ЄС робить усе можливе, щоб допомогти доправити це зерно на зовнішні ринки іншими шляхами.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на форумі GLOBSEC 2022 у Братиславі, передає Укрінформ.

«путін блокує експорт зерна через Чорне море. Жахливо бачити, що путін навмисно - навмисно! - блокує поставки зерна для світу. 50 відсотків Всесвітньої продовольчої програми припадає на українське зерно. Нам це зерно конче необхідне. Але він (путін - ред.) веде свою війну, не відчуваючи найменшої відповідальності за те, що одного дня він постане перед фактом, що з його вини люди помирають від голоду, що голод повертається і є знову рушійною силою у світі. Зараз він свідомо бомбардує та знищує українські сховища зерна», - заявила президент Єврокомісії.

Вона нагадала, що в Україні заблоковано понад 20 мільйонів тонн зерна, і Євросоюз встановив спеціальні «коридори солідарності», щоб допомогти вивезти збіжжя суходолом. Це непросте завдання, але, за словами фон дер Ляєн, всі зусилля себе виправдовують.

«Ми знаємо, що Україна може ... прогодувати світ. Близько двох третин території країни становить чорнозем, один із найродючіших ґрунтів у світі. Це є основою чудового українського прапора, що символізує жовте поле під блакитним небом. Саме це і є Україна. Ми хочемо, щоб ця Україна мала майбутнє», - зауважила президент Європейської комісії.

Читайте також: росія має зробити перший крок для розблокування українського експорту – МЗС

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-