росія має зробити перший крок для розблокування українського експорту – МЗС

росія має зробити перший крок для розблокування українського експорту – МЗС

Укрінформ
росія має зробити перший крок для розблокування експорту українського продовольства - відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад на порти та комерційні конвої.

Таку позицію України оприлюднив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заяву російського міністра сергія лаврова, що росіяни пропустять судна з зерном, якщо Україна розмінує порти, передає Укрінформ.

Ніколенко зазначив, що Україна опрацьовує разом з партнерами можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції.

«Ми вітаємо попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки в Чорному морі. Як перший крок росія має відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад на порти та комерційні конвої», - зазначив речник МЗС.

Він зауважив, що, напавши на Україну, росія взяла в облогу українські морські порти. «російська армія замінувала частину морської акваторії, постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст», - акцентував він.

Ніколенко констатував, що в результаті російської блокади Україна наразі втратила можливість експортувати сільськогосподарську продукцію морським шляхом. Альтернативні наземні маршрути повністю не розв'яжуть проблему, оскільки мають низьку пропускну спроможність. Окрім того, росія краде українське збіжжя на тимчасово захоплених територіях, аби незаконно його продати в треті країни.

«Дії росії можуть призвести до світової продовольчої кризи, а в деяких регіонах - навіть до ситуації голоду. росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, та не створювати перешкод для міжнародної навігації», - заявив речник МЗС.

Він запевнив, що Україна залишається відданою пошуку шляхів деблокування маршрутів у Чорному та Азовському морях, аби запобігти світовій продовольчій кризі.

«Закликаємо країни, продовольча безпека яких може найбільше постраждати від агресії рф проти України, використати їхні контакти з москвою, аби змусити її зняти блокаду з українських морських портів та припинити війну», - зазначив Ніколенко.

Читайте також: Штати разом із союзниками шукають рішення для вивезення зерна з України – CNN

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Президент росії путін заявив, що рф готова експортувати зерно та добрива за умови зняття «політично мотивованих обмежень з боку Заходу», тобто санкцій.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-