МЗС: тимчасові обмеження ЄС не є скасуванням безвізу – це лише для туристів

МЗС: тимчасові обмеження ЄС не є скасуванням безвізу – це лише для туристів

Укрінформ
Тимчасові обмеження Європейського Союзу не означають скасування безвізу і стосуються лише туристичних подорожей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України

Зазначається, що сьогодні посли держав-членів ЄС підготували рішення Ради ЄС виключити Україну із переліку третіх держав, громадяни яких можуть здійснювати несуттєві (туристичні) поїздки до ЄС.

Це рішення було ухвалене з огляду на поточну епідемічну ситуацію в Україні та загальне погіршення ситуації в Європі.

«Очікується, що Рада ЄС офіційно надасть відповідну рекомендацію наступного тижня. Водночас остаточне рішення щодо умов здійснення несуттєвих (туристичних) поїздок громадян України ухвалюють держави-члени ЄС на національному рівні», – ідеться в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві заявляють, що, враховуючи прогрес у кампаніях з вакцинації у всьому світі, ЄС нещодавно змінив підхід до тимчасових обмежень на туристичні подорожі і рекомендував державам-членам ЄС відкривати кордони для повністю вакцинованих мандрівників за умови проходження тестів при перетині кордонів.

Читайте також: Кулеба: Якщо Україну виключать із «зеленого» списку ЄС - тотального закриття кордонів не буде

Питання відкритих («зелених») кордонів з ЄС регулюється Рекомендаціями Ради ЄС щодо тимчасових обмежень на необов’язкові поїздки. ЄС регулярно оновлює «зелений перелік» і, в разі поліпшення епідситуації, ухвалює рішення про повернення тієї чи іншої країни до такого переліку.

"Під час ухвалення рішення про збереження країни в «зеленому переліку», Рада ЄС керується такими критеріями: не більш ніж 75 нових випадків COVID-19 на 100 000 жителів за останні 14 днів, стабільна ситуація або тенденція до зменшення кількості нових випадків; не менш ніж 300 тестів на 100 000 жителів, проведених за попередні 7 днів; не більш як 4% позитивних результатів серед усіх проведених тестів за попередні 7 днів", - зазначили в МЗС.

До уваги також береться прогрес з вакцинації населення та наявність особливо небезпечних штамів вірусу.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість нових випадків в країнах Євросоюзу за останній тиждень зросла на 6% (майже 1,8 млн нових випадків), а смертність – на 12%.

МЗС закликає українських громадян активно вакцинуватися та продовжувати сумлінно дотримуватися протиепідемічних вимог, щоб надалі запобігти погіршенню епідемічної ситуації, яка впливає і на свободу пересування.

У відомстві також рекомендують перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту за кордоном на інтерактивній онлайн-мапі МЗС

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби, 4 листопада, в Україні зареєстровано 26 488 випадків COVID-19

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-