У Тернополі демонструють старовинні зображення замку у Скалі-Подільській

У Тернополі демонструють старовинні зображення замку у Скалі-Подільській

Фото
Укрінформ
Давні графічні кольорові зображення нині зруйнованого замку у Скалі-Подільській та його власників оприлюднили в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів старший науковий співробітник відділу стародавньої історії музею Андрій Лесіцький.

«В експозиції нашого музею туристи, інші відвідувачі можуть побачити мініатюру із портретами одних із власників замку у Скалі-Подільській Аґенора Голуховського та його дружини. Тут же – панорама, на якій – краєвид містечка; костел; руїни замку; обеліск Голуховських, що стояв навпроти замку; невелика замкова будівля, яка була, найімовірніше, приміщенням прикордонної застави», – розповів Лесіцький.

За його словами, замок у Скалі-Подільській – один із майже 30 замків Тернопільщини, який у наш час лежить у руїнах.

У фондах обласного краєзнавчого музею зберігаються десятки документів, старих гравюр, матеріалів, що стосуються історії Скала-Подільсього та інших замків краю.

Читайте також: У Кременці підсвітять замок на горі Бона

Довідково. Замок у Скалі-Подільській будували у період панування на Поділлі князів Коріатовичів у 60-70-х роках ХIV ст. Він розташований на високій горі, обмеженій з однієї сторони долиною річки Збруч, з іншої – долиною місцевого потічка. Перед муром був рів з підйомним мостом, а ворота прикривала порохова вежа, яка збереглася до наших днів.

Замок упродовж наступних трьох століть неодноразово руйнувався татарами, турками, волохами. Споруда сильно постраждала під час Хмельниччини та Руїни XVII ст. У XVIII ст. старостами міста стали представники роду Тарло. Замок був зруйнованим і закинутим. Нові господарі знову його відбудовують і будують новий палац. Через кілька років у палац потрапляє блискавка і його знищує пожежа. З того часу замок більше не відбудовувався, бо відпала потреба в обороні, а палац нові власники – представники родини Голуховських – збудували в іншому місці.

Фото: Тернопільський обласний краєзнавчий музей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-