У Кременці підсвітять замок на горі Бона

У Кременці підсвітять замок на горі Бона

Укрінформ
Масштабний проєкт освітлення давнього замку на горі Бона реалізують у місті Кременець на Тернопільщини.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник міського голови Кременця Микола Матвіюк.

«На горі Бона, що піднімається над околицями міста на майже 400-метрову висоту, розташований замок XIV століття, збудований за часів волинського князя Любарта. Це – один із наших туристичних «магнітів», який приваблює велику кількість мандрівників, екскурсійних груп. Щоб надати певного загадкового шарму цій фортифікаційній споруді – улюбленому туристами місцю для селфі, – вирішили освітити замок щонайменше дев’ятьма потужними джерелами світла», – розповів Матвіюк.

За його словами, кошторисно-технічну документацію виготовлено на замовлення Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, якому підпорядкований замок на горі Бона. Для реалізації проєкту вже виділили 316 тис. грн, почали протягувати кабелі для облаштування світильників, які б підкреслили архітектурні особливості Кременецького замку. Як каже Матвіюк, проєкт реалізують до кінця осені.

Читайте також: На Тернопільщині почали реставрацію Чортківського замку

У перспективі, за його словами, у межах програми збереження культурної спадщини Кременця, тут планують освітити низку інших архітектурних пам’яток – туристичних локацій.

Зокрема, йдеться про Францисканський монастир XVII століття, збудований в стилі пізнього ренесансу, Миколаївський собор, Єзуїтський колегіум, Богоявленський монастир, будинки «Близнята» кінця XVIII ст.

Читайте також: Тернопілля: перетворити мальовничі руїни на «туристичну Мекку»

Кременецький замок – одна із небагатьох оборонних споруд, які у 1241 і 1255 роках вистояли перед навалою Золотої Орди на галицько-волинські землі. Опинившись наприкінці XIV століття під владою Великого князя литовського Вітовта, замок у Кременці розбудовувався. Згодом відновлений Кременецький замок із прилеглими до нього селами король Сигізмунд І подарував своїй дружині Боні Сфорца, на честь якої названа замкова гора. Упродовж кількох століть ніхто не міг здобути кам’яну твердиню у Кременці. Тільки восени 1648 року це вдалося козакам Максима Кривоноса. Нині туристи, гості міста піднімаються на Бону, щоб серед замкових мурів насолодитися прекрасним у будь-яку пору року краєвидом Кременця та його околиць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-