На Тернопільщині почали реставрацію Чортківського замку

На Тернопільщині почали реставрацію Чортківського замку

Укрінформ
Ремонтні роботи з реставрації одного із найстаріших в області замків – Чортківського - розпочали на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

«Замок у Чорткові тривалий час потребував зміцнення технічного стану, відновлення втрачених і пошкоджених елементів та консервації. Вже відбулись процедури закупівлі із встановлення консерваційного даху вартістю 14,4 млн грн. До кінця цього року тут планують завершити роботи. Після ремонту замок, безумовно, збільшить свій туристичний потенціал», – сказав Маціпура.

За його словами, кошти на реставрацію замку в Чорткові виділили в межах програми Президента Володимира Зеленського «Велика реставрація».

Проєкт відібрала експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики.

Читайте також: На Тернопільщині в межах «Великої реставрації» відновлять кілька замків та міську ратушу

Передбачено облаштувати мистецьку галерею, встановити музейні експозиції, присвячені історії самого замку, на замковій території діятиме туристичне арткафе, працюватимуть сувенірні магазини. Усі реставраційні роботи здійснюватимуть на основі збережених іконографічних матеріалів давньої споруди.

Чортківський замок тривалий час був резиденцією українських магнатських родів Гольських та Потоцьких, а тепер входить до Національного заповідника «Замки Тернопілля».

До складу заповідника, крім архітектурного комплексу Збаразького замку XVII століття, входять церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ще 10 замків у Тернопільській області.

Як відомо, 16 проєктів, які стосуються реставраційно-ремонтних робіт різних пам’яток архітектури Тернопільщини, увійшли до переліку «Великої реставрації».

Читайте також: Тернопілля: перетворити мальовничі руїни на «туристичну Мекку»

Цього року планують реалізувати два проєкти. Перший – ліквідувати аварійний стан Чортківського замку, пам’ятки архітектури національного значення і другий – капітальний ремонт та реставрація перехідного мосту та стін до замку у Збаражі.

Програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними «магнітами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-