У Нікополі відкрили найбільшу в Україні інсталяцію у формі скіфської пекторалі

У Нікополі відкрили найбільшу в Україні інсталяцію у формі скіфської пекторалі

Укрінформ
У Нікополі на Дніпропетровщині відкрили гранітний пам'ятник скіфській пекторалі, який став найбільшою в Україні інсталяцією цієї історичної пам'ятки.

Про це повідомила у Фейсбуці експертка Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова, передає Укрінформ. 

"24 вересня 2021 року напередодні Дня міста у Нікополі (Дніпропетровська обл.) був відкритий гранітний пам’ятник скіфській пекторалі. Національний реєстр рекордів України зафіксував артоб’єкт як "Найбільшу в Україні інсталяцію Скіфської пекторалі". Її розмір: 3,87 м х 3,86 м. Як відомо, гіпсова копія скіфської пекторалі є ще в Миколаєві, але вона значно менша за розміром", – йдеться у повідомленні.

У Нікопольській міськраді поінформували, що автором пам’ятного знака став скульптор Віктор Сараєв. Тут нагадали, що рівно 50 років тому, в червні 1971 року, досліджуючи курган Товста могила поблизу Нікополя, експедиція під керівництвом українського археолога і літератора Бориса Мозолевського знайшла унікальний артефакт – золоту скіфську пектораль, яка датується приблизно 4 ст. до н.е.

Водночас у Спілці археологів України зауважили, що метою створення такого артоб'єкта має бути не привернення швидкоплинної уваги громадськості, а пробудження глибшого інтересу до історії.

"Цей артоб’єкт організатори бачать як перспективну точку в туристичних маршрутах скіфськими місцями. Адже саме в Нікопольському районі розташована Товста Могила, де 50 років тому знайдено пектораль. Туристичний маршрут має охопити Нікопольський державний краєзнавчий музей з його скіфським лапідарієм, парк Бориса Мозолевського у м. Покров, місцевий музей і самі кургани", – наголосили у Спілці.

Читайте також: У Мелітополі у краєзнавчому музеї покажуть скіфське золото

Фахівці підкреслили, що археологічна знахідка – це не так про сенсацію і успіх, як про гарне наукове підґрунтя. Бо лише завдяки тому, що пектораль знайдено внаслідок наукових досліджень (а не пошуків скарбів), вона і весь курган, де її виявлено, – надійне джерело знань. Лише завдяки тому, що всі інші знахідки перед тим докладно фіксували і вводили в науковий обіг цілі покоління вчених, пектораль показує частину нашої історії, а не просто має гарний вигляд.

Фото: Лана Вєтрова і Спілка археологів України, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-