У заповіднику «Давній Пліснеськ» відтворили автентичне житло слов’ян Х століття

У заповіднику «Давній Пліснеськ» відтворили автентичне житло слов’ян Х століття

Фото
Укрінформ
У селі Підгірці, що у Золочівському районі, на території історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" збудували автентичне слов’янське житло Х ст., відтепер можна не лише відчути дух, але й побачити на власні очі побут давніх предків.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ. 

"Ми спробували створити тут той справжній Пліснеськ Х століття, відбудувавши цю хижу спільними зусиллями методами спроб та помилок. Цей проєкт – це досвід, який нам дає змогу в майбутньому розвивати заповідник, розвивати скансен і відтворювати, забудовувати більшу частину місцевості, щоб це була інтерактивна територія, щоб люди могли більше ознайомлюватися з нашою історією, з нашою культурою”, – розповів директор Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Володимир Шелеп.

Директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько зазначила, що зазвичай дуже важко донести до людей цінність таких об’єктів, важко медійно їх репрезентувати, навчити цінувати і берегти, бо в археології все найважливіше – в землі.

"Натомість, цей проєкт привертає увагу громадськості до такого виду пам’яток, і це – важливий крок для їхнього збереження", — додала Василько.

Читайте також: На Львівщині запрацює віртуальний музей «Древній Звенигород»

Щоб втілити проєкт у життя, організаторам довелося спершу довго досліджувати різноманітні наукові етнографічні й палеоархітектурні джерела, а потім перевіряти і вдосконалювати їх на практиці під час усіх етапів будівництва давнього слов’янського житла.

Будівництво провели на чолі з директором заповідника Володимиром Шелепом. А сім'я реконструкторів Марія та Ярема Іванціви зі своїми чотирма дітьми навіть спробували в ньому пожити. Вони запевнили, що це не просто можливо, але й доволі зручно.

За словами Яреми Іванціва, жити в цій хаті дивно, але там зручно та комфортно і в спеку, і в холод, дах не протікає. Навіть з чотирма дітьми усім вистачило місця.

Всередині хижі затишно та лаконічно: є справна піч-кам’янка й просторе ліжко. А на території біля самої хижі можна побачити копицю сіна, кілька вичинок зі шкур тварин, накриття, під яким можна поїсти, і різноманітне приладдя, стилізоване під старовину. Крім того, охочі мають нагоду постріляти з лука.

Фото: ЛОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-