Донецький краєзнавчий музей запускає аудіогід

Донецький краєзнавчий музей запускає аудіогід "Геном непокори"

Укрінформ
У Донецькому обласному краєзнавчому музеї почав діяти аудіогід, який познайомить з виставкою-дослідженням "Ген непокори: хроніки українського спротиву на Донеччині від першої половини ХХ століття до 1991 року".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба закладу у Фейсбуці

"Відтепер ми на Izi Travel (безкоштовний додаток – ред.). Це понад 1500 аудіогідів, серед яких і гід по нашому музею (поки виставкою "Ген непокори", але екскурсія археологічним залом вже теж на підході). Можна слухати через додаток, можна просто так. А краще прийти в наш музей і закачати екскурсію у свій телефон вже там", – йдеться в повідомленні.

Донецький обласний краєзнавчий музей у Краматорську має чотири зали, у двох з яких розташовані виставки "Людина в просторі степу. Доба каменю, доба бронзи" та  "Ген непокори: хроніки українського спротиву на Донеччині від першої половини ХХ століття до 1991 року".

За інформацією пресслужби Донецької ОДА, серед експонатів виставки "Ген непокори" – документи та інші речі, пов'язані із спротивом радянському й нацистському режимам, особисті речі, документи і фото учасників спротиву – Василя Стуса, Олекси Тихого, Алли Горської, Віктора Зарецького та інших. Загалом музейники назбирали близько 400 експонатів, але через обмежений виставковий простір на експозиції представлена лише їхня десята частина.

"Родзинка" виставки – побутові речі з часів, коли відбувався спротив: керосинка 1930-х років, старий радіоприймач, холодильник, що виготовлявся на Донеччині, та інше.

Крім того, виставка інтерактивна, тож є експонати, з якими можна взаємодіяти – наприклад, послухати в навушниках радіопрограми, які підпільно слухали в радянські часи.

Читайте також: Музей історії Полтавської битви запросив туристів на штурм царських редутів

Як відомо, Донецький обласний краєзнавчий музей був створений 1924 року. Станом на 2014 рік фонди музею налічували близько 150 тис. одиниць зберігання. Експозиційні площі становили понад 7 тис. кв. м. Через бойові дії у Донецькій області та російську окупацію майже всі фонди ДОКМу наразі втрачені для нашої держави.

На території, підконтрольній Україні, працюють три відділи музею: Меморіальний музей-садиба В. І. Немировича-Данченка та М. О. Корфа, Музей С. Прокоф’єва, Великоанадольський музей лісу – на основі яких наприкінці серпня 2016 року було перереєстровано Донецький обласний краєзнавчий музей у м. Краматорськ. Зараз він розташований на вулиці Академічна, 84 (біля першого корпусу та гуртожитку Донбаської державної машинобудівної академії).

Новий Донецький обласний краєзнавчий музей  – це  лабораторія пошуків ідентичностей, притаманних регіону; критичного погляду на домінуючі уявлення; досліджень, що відбуваються не лише за лаштунками експонування, але й під час виставки.

Фото: Донецька ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-