Старовинний Дрогобич на Львівщині відкрив новий туристичний сезон

Старовинний Дрогобич на Львівщині відкрив новий туристичний сезон

Фото
Укрінформ
Місто солеварів – старовинний Дрогобич на Львівщині – відкрив туристичний сезон. Прологом до нього став промотур для представників туристичних операторів з регіону.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Колиска багатьох знаменитих людей, місто багатих традицій Дрогобич відкриває свої скарби для численних гостей. У новому туристичному сезоні для них стануть доступними підземелля міської Ратуші, найстаріша в Європі солеварня, вуличний музей під відкритим небом, перший газовий ліхтар та багато інших родзинок, які формують туристичну мапу міста",- зазначив керівник Туристично-інформаційного центру Дрогобича Ігор Чава.

Найдорожча будівля міста – Дрогобицька ратуша. Її будівництво 1929 року обійшлося в 1 млн 200 тис. злотих. На сьогодні це не менше 6 млн американських доларів. Тут – найкрасивіша сесійна зала України – оздоблена мармуром, вітражі, у яких присутній колір сучасного плюс брендингу – цинамоновий. Автентичний механізм годинника на ратуші працює з 1928 року. Найдорожча картина в будівлі – "Ринок у Дрогобичі" пензля Петра Гейдика.

Фото: Альона Николаєвич / Укрінформ
Фото: Альона Николаєвич / Укрінформ

На вежу магістрату можуть піднятися всі охочі. З оглядового майданчика вдасться помилуватися не лише середмістям, а й навіть побачити сусідні міста – Трускавець і Стебник. На ратушу також проводять театралізовані факельні сходження.

Читайте також: Дрогобич дивуватиме туристів селфі-точками та ретротелефоном
Фото: Альона Николаєвич / Укрінформ
Фото: Альона Николаєвич / Укрінформ

А в підземеллі ратуші розмістився музей, де зібрано кілька сотень старовинних ваг. Найстаріший екземпляр датований Х століттям. Серед найцікавіших – аптекарські терези, ваги для зважування яєць та шоколаду, поштова вага. Та найбільш таємничою є "відьомська вага" – моторошний привіт з часів інквізиції. Адже у середньовіччі вірили: якщо жінка, яку запідозрили у нечистих справах, важить менш як три пуди (48 кг), вона є відьмою. Вважалося, що важчі панянки просто не зможуть літати на мітлі. Сьогодні ж усі охочі можуть зважитися на "відьомських вагах". Вхід у галерею безкоштовний. А ще в підземеллі відбуваються театралізовані розправи над відьмами.

Фото: Вадим Малишев / drohobych-rada.gov.ua
Фото: Вадим Малишев / drohobych-rada.gov.ua

Із сакральних святинь у місті виділяється дерев'яна церква святого Юра, датована XV століттям. Це справжній шедевр української сакральної архітектури, який охороняє ЮНЕСКО. Церква славиться неповторними внутрішніми розписами та іконостасом середини XVII ст.

Фото: Альона Николаєвич / Укрінформ
Фото: Альона Николаєвич / Укрінформ

Не менш цікавий – готичний костел святого Варфоломія. Його унікальність полягає в тому, що споруд доби готики в Україні збереглося не так вже й багато. У часи середньовіччя храм неодноразово руйнували, та згодом відбудовували. Костел був для містян не лише сакральною, а й оборонною спорудою. Тоді ж поряд звели сторожову вежу, яку потім перебудували на дзвіницю. Тут розмістилась експозиція старовинних ікон, серед яких є й такі, де Ісус Христос вбраний у вишиванку.

Фото: Ігор Гвоздецький / photographers.ua
Фото: Ігор Гвоздецький / photographers.ua

Поряд із костелом – пам'ятник видатному земляку – Юрію Дрогобичу. Синові солевара судилось стати ректором знаменитого Болоньського університету, професором Ягеллонського університету у Кракові, а серед його учнів – знаменитий астроном Микола Коперник.

Фото: Альона Николаєвич /Укрінформ
Фото: Альона Николаєвич /Укрінформ

Окремий туристичний маршрут у Дрогобичі присвячений місцям, пов'язаним з іменем ще однієї світової зірки – українського Кафки – Бруно Шульца.

Читайте також: Львів запропонує туристам два нові маршрути
Фото: mandria.ua
Фото: mandria.ua

Окремий виду туризму – гастромандри – пов'язаний у Дрогобичі із соляним брендом. Тут у ресторанах подають солону каву, запечений у соляному панцирі струг (річкову форель) та інші фірмові страви, що мають спільне з цією спецією. Можна скуштувати й улюблені страви місцевих знаменитостей, зокрема, паприкаш, який обожнював Іван Франко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-