Музей Потоцьких в Антонінах представить унікальні експонати

Музей Потоцьких в Антонінах представить унікальні експонати

Укрінформ
На початку осені в смт Антоніни Хмельницької області планують відкрити музей родини Потоцьких. 

Про це повідомляє видання "Є".

"Вже у вересні в селищі планують відкрити музей Потоцьких. Саме за правління цього шляхетного роду Антоніни стали унікальними. Намагаючись зберегти історичну спадщину, котра дійшла до наших днів, у селищі взялися за організацію музею Потоцького. Зараз його наповнюють експонатами та світлинами. Переважну більшість з них передали з Польщі", - йдеться в повідомленні.

За словами голови Антонінської об’єднаної територіальної громади Наталії Кондратюк, колекцію музею допомагають зібрати нащадки шляхетського роду.

"Вже досить давно ми співпрацюємо та підтримуємо зв’язки з нащадками Потоцьких, які збирають по крупинках історію свого славного роду і залюбки діляться нею з жителями Антонін, передають їм багато фотографій часів графа Потоцького. Особливо багато для дослідження роду робить Тереза Журавська, одна з представниць княжого роду. З власного музею вона передала вже другу партію світлин з архіву Потоцьких. Особлива вдячність Мареку Потоцькому, праправнуку графа Потоцького. Власне, цю колекцію він зібрав за свій кошт і дарує її нам", – розповіла Кондратюк.

Читайте також: До підземного музею трипільської культури на Тернопільщині облаштують дорогу

Варто зазначити, що найбільшого розквіту селище сягнуло на початку XX століття за господарювання останнього власника – Юзефа Миколая Потоцького. Саме він перетворив звичайне селище на розкішний маєток: добудував палац, звів десятки господарських приміщень, насадив сквер.

Антонінчани намагаються всіма силами популяризувати місцеве архітектурне та історичне багатство.

"Потроху вже приймаємо туристів, але до звання популярного туристичного осередку, звісно, нам ще далеко. Тож працюємо над цим, вивчаємо архіви, зараз ось створюємо музей. Іноземні туристи часом дивуються, скільки унікальної архітектури можна побачити тут, в глибинці, мовляв, ви не усвідомлюєте, в якій розкоші живете", - зізнається місцевий екскурсовод та за сумісництвом бібліотекар антонінської дитячої бібліотеки Наталя Шевчук.

Фото: ukrainaincognita.com, ye.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-