У Звенигороді з'явиться унікальний історико-культурний парк

У Звенигороді з'явиться унікальний історико-культурний парк

Фото, відео
Укрінформ
На Львівщині створять історико-культурний парк "Древній Звенигород".

Про це під час брифінгу поінформували автори проекту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ідея виникла під час розгляду генерального плану Звенигорода на історико-містобудівній раді, але так як для села не розробляються історико-архітектурні опорні плани, ми вирішили створити цей проект щодо забудови парку, щоб зберегти цінну територію та археологічний ландшафт. Цей проект - один із трьох нашого департаменту - переміг на конкурсі проектів регіонального розвитку Мінрегіону і отримав секторальну підтримку. Ми проситимемо статус національного для заповідника і це є наша принципова позиція, щоб зберегти історичні витоки", – зазначила т.в.о. директора департаменту архітектури та містобудування ЛОДА Оксана Ткачук.

За її словами, спочатку буде впорядковано територію пам'ятки та центральної площі села. Наступний крок - консервація пам'яток княжої доби, паралельно створюватимуться туристичні маршрути. Відвідувачі парку зможуть побачити елементи археологічної пам’ятки – давнього Звенигорода. Зокрема, давні церкви, княжий дитинець, господарські будівлі й оборонні укріплення.

На реалізацію проекту виділили близько 12 млн грн у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно у Звенигороді відкрили оновлений музей давньоруського міста. Його експозицію склали артефакти, знайдені під час археологічних досліджень цього літописного поселення, оскільки перша згадка про нього датована 1087 (за іншими даними – 1086) роком. На початку IІ тис. н.е. Звенигород став укріпленим містом та важливим стратегічним пунктом західних руських земель.

Про Звенигород згадують у "Повісті временних літ" та в Іпатіївському літописі, коли розповідають про повернення Ярополка з Польщі 1087 року. Саме на підході до Звенигорода, згідно з літописом, Ярополка й убили.

Тут правив правнук Ярослава Мудрого Володимирко, який почав процес об'єднання галицьких князівств, приєднавши до Перемишля та Звенигорода території Галича й Теребовлі.

Читайте також: Житомирщина зробить ставку на сім напрямків туризму

На початку 1140-х років становлення міцного західно-руського князівства завершилося і після перенесення Володимирком столиці до Галича (1141 або 1144 рік) було створено єдине Галицьке князівство. Після цього роль Звенигорода зменшилася.

Візуалізація авторів проекту

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-