Нацпарк Полтавщини пустить туристів на орнітологічну вежу

Нацпарк Полтавщини пустить туристів на орнітологічну вежу

Укрінформ
На території Національного природного парку "Пирятинський", що в Полтавській області, встановили орнітологічну вежу, з якої мандрівники зможуть спостерігати за птахами й милуватися навколишніми мальовничими пейзажами.

Про це повідомляється на офіційній сторінці парку в Facebook.

"Уже навесні 2018 року бердвотчери, саме так називають любителів орнітології (від англ. bird + watch) (англ. birdwatching, синонім — birding), зможуть займатися своїм хобі на території Національного природного парку "Пирятинський". Бо тепер на природно-заповідній території за селом Дейманівка є орнітологічна вежа, з висоти якої відкривається мальовничий пейзаж на заплаву річки Удай та заплавні луки ландшафтного заказника державного значення "Дейманівський", - йдеться в публікації.

У нацпарку переконані, що з вежі туристам-природолюбам, науковцям буде зручно візуально або за допомогою бінокля спостерігати за птахами, вивчати міграції пернатих, їхню гніздову поведінку.

Читайте також: Галицький нацпарк показав своїх невловимих мешканців

Зазначається, що орнітофауна заплави Удаю та його приток представлена переважно видами, характерними для водно-болотних угідь, а різноманітні природні умови плавнів річки зумовлюють значне видове багатство птахів. Крім того, заплава – екологічний коридор, з нею так чи інакше пов’язані майже всі 174 види птахів, що поширені на території НПП "Пирятинський". Тут відбуваються сезонні міграції багатьох видів перелітних та пролітних птахів. Тож конструкція вежі дає змогу використовувати її і з еколого-освітньою метою.

Будівництво орнітологічної вежі профінансував британський фонд The Rufford Foundation в межах проекту "Впровадження планів дій з відновлення та менеджменту природних оселищ у національному природному парку "Пирятинський". Проект вежі на волонтерських засадах виконав київський архітектор Михайло Хитрук.

Читайте також: У Полтаві "розріжуть" місцеві пам'ятки

Варто зауважити, що бердвочерінг – один із видів туристично-рекреаційної активності любителів орнітології, які не просто спостерігають за птахами, а й збирають корисну наукову інформацію щодо поширення видів птахів, зальотів рідкісних видів, строків їхнього прильоту, беруть участь у моніторингу за популяціями птахів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-