У Полтаві

У Полтаві "розріжуть" місцеві пам'ятки

Укрінформ
На будівлях та об’єктах Полтави, що мають архітектурну цінність, встановлять інформаційні таблички з QR-кодами, які знайомитимуть з історією споруд. 

Про це повідомляє прес-служба Полтавської ОДА. 

"На засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини в Полтавській ОДА розглянули пропозицію встановлення табличок. У проект "Історія полтавських вулиць" увійшли 22 історичні місця. Це місцеві й національні пам’ятки міста. Серед яких Біла Альтанка, Полтавський краєзнавчий музей, пам’ятники Тарасу Шевченку, коменданту Келіну, обласний архів, Полтавський музей авіації та космонавтики, будинок Бахмутського та інші", - йдеться в публікації.

Історичну інформацію писатимуть українською та англійською мовами. Також на табличках зроблять QR-коди, за допомогою яких можна буде отримати додаткові дані. Зокрема, побачити будівлю в розрізі й познайомитися з її початковим виглядом. Також на сайті розміщуватимуть відеопрезентацію 3D-моделі об’єкта.

Читайте також: Полем Полтавської битви прокладено туристичну QR-стежку

На чотирнадцяти об’єктах, які збереглися, таблички вішатимуть на стіну. У решті восьми випадках ставитимуть інформаційні стійки.

Такі таблички, досвід розміщення яких переймають у Львова, стануть не лише "приманкою" для гостей міста, а й можливістю зберегти будівлю від знищення, переконані в облдержадміністрації.

Дошки планують зробити антивандальними – з акрилу завтовшки 8 міліметрів. Текст про історичний об’єкт нанесуть з внутрішньої сторони таблички, щоб ніхто не зміг її подряпати чи пошкодити.

Для людей з обмеженими можливостями комісія розглянула варіант аудіосупроводу.

За підготовку тексту, який відповідатиме історичній дійсності, візьмуться фахівці Полтавського краєзнавчого музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-