Новий екопарк на Одещині дивуватиме водяними буйволами

Новий екопарк на Одещині дивуватиме водяними буйволами

Фото
Укрінформ
У суботу, 1 липня, в селі Орлівка Ренійського району Одещини відкрився екологічний парк "Картал" із рідкісними тваринами.

Про це повідомляє "Траса Е-95".

"Родзинкою екопарку стали водяні буйволи. На сьогоднішній день в Україні їх залишилося близько сотні особин, 12 з них живуть в екопарку "Картал". Ці тварини, які харчуються грубою рослинністю, є природними меліораторами і гарно впливають на екосистему", - підкреслив фахівець Центру регіональних досліджень Михайло Нестеренко.

Зазначається, що парк створено для оздоровлення екологічної системи, розвитку енергетичних плантацій, відродження традиційних промислів, зокрема рибальства, а також популяризації зеленого туризму. Туристи, які відвідають "Картал", мають можливість пройти стежками крізь водно-болотні угіддя і на власні очі побачити багату флору і фауну Придунав'я. Для них побудовано оглядову вишку.

Крім того, найближчим часом планується створити велосипедні стежки, човнову станцію для охочих порибалити або ж покататися на байдарках.

Експериментальне стадо водяних буйволів переселили в заплаву Дунаю в жовтні минулого року. Відтоді вони встигли перетворитися на головну живу пам’ятку місцевого ландшафту.

У межах створення екологічного парку берега озера Картал було обсаджено додатковими плантаціями верби, яку місцеве населення обрізає через рік, отримуючи дрова для опалення своїх будинків. Відновлювані енергетичні ресурси використовуються і для опалення соціальних об'єктів.

Екопарк «Картал» створено в результаті реалізації в Орлівці пілотного міні-проекту з адаптації місцевої територіальної громади до глобальних кліматичних змін. Роботи здійснювалися в рамках міжнародного проекту Climate Forum East II (CFE II) за підтримки Національного екологічного центру України. Фінансування ініціативи взяли на себе Євросоюз, Австрійське агентство з розвитку та Австрійський Червоний Хрест.

Читайте також: Аккерманська фортеця: подорож у часі

Проект має не тільки екологічне, але й історичне значення. Адже в околицях села Орлівка розміщено унікальні пам'ятки археології. Серед них Кам'яна гора - багатошарове поселення римського періоду 7-6 століть до н.е.

Відомо, що озеро Картал (з тюркської – орел) – це мілководна придунайський водойма площею 16 квадратних кілометрів, яка пов'язана протоками з іншими Придунайськими озерами – Кагул, Кугурлуй та Ялпуг.

Фото: Сергій Ляшонок/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-