Аккерманська фортеця: подорож у часі

Аккерманська фортеця: подорож у часі

Фото
Укрінформ
На початку липня на території Білгород-Дністровської фортеці, що в Одеській області, стартує археологічний сезон.

Про це заявив завідувач кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського Андрій Красножон, повідомляє інтернет-портал Інформ-UA.

"Спочатку ми вивчатимемо об'єкти чудової пам'ятки – фортеці, наприклад, Султанську мечеть і Християнський храм 15 століття. Але головна відмінність від попередніх років полягає в тому, що буде ретельно досліджено унікальні історичні об'єкти на території всього міста. Наприклад, це грецька та вірменська церква, старе кладовище й багато іншого. Таким чином, цього року експедиція відображає новий, більш широкий спектр інтересів з погляду науки археології", – підкреслив Красножон.

Він також додав, що Білгород-Дністровський – місто зі значним туристичним потенціалом. Тут є морські пляжі, лиман, фортеця, гарна архітектура.

У свою чергу Укрінформ вирішив запропонувати здійснити прогулянку наймасштабнішою пам'яткою Середньовіччя в Україні. Якщо туристу на те, щоб побувати у відреставрованих вежах, темниці, прогулятися по стінах Аккерманської фортеці знадобиться не одна година, то наша фотоподорож обіцяє бути більш лаконічною й водночас такою, що не менше запам'ятається. А головне – безкоштовною.

Білгород-Дністровська фортеця (до 1944 року – Аккерманська, що в перекладі з турецької означає "білий камінь") – історико-архітектурна пам'ятка 13-15 століть. Вона – одна з найбільш збережених на території України, а за своїми розмірами – найбільша в Східній Європі. Фортецю зведено на території колишнього античного міста Тіра, її загальна площа становить 9 га.

Із трьох сторін оперезана ровом шириною 14 метрів і глибиною майже 20 метрів, а з півночі захищена водами Дністровського лиману. Все фортечні споруди обнесено міцними стінами, протяжність яких сягає 2,5 км.

За високими стінами розміщено вежі й бастіони. Колись тут було 34 вежі, з яких збереглося лише 26, і цитадель – найбільш важлива й укріплена частина фортеці. Раніше в ній розміщувався комендант й офіцери гарнізону, зберігався арсенал і скарбниця, в темниці утримували в'язнів.

Фортеця складалася з чотирьох дворів, кожен з яких мав специфічне призначення й міг самостійно вести оборону. До сьогодні збереглися тільки три з них.

У наші дні на території фортеці функціонує музей-заповідник. Подивитися на пам'ятку архітектури середньовіччя приїжджають туристи зі всього світу. Вона непогано збереглася, а мальовнича природа навколо додає їй шарму. Якщо піднятися на найвищу точку споруди, можна насолодитися приголомшливими пейзажами.

Крім того, тут є нагода й зануритися у світ історії та містики. За довгі роки свого існування фортеця обзавелася чималою кількістю легенд. Чого тільки не приписували цій території: і те, що підземелля фортеці в різні століття використовували всілякі таємні Ордени, і що в них зберігаються окультні артефакти, і що деякі споруди зводили масони за давньоєгипетськими технологіями, і навіть те, що з підземель відкриваються ворота в паралельний світ.

Зазвичай туристів розважають переказом, що розповідає, як на тому місці, де зараз Дністровський лиман, раніше був квітучий острів, який створили тірагети. Однак римляни зробили спробу захопити його й знищити корінне населення. Тоді тирагети звернулися до річкового божества Тіраса, який сховав острів під водою. Коли ж прийде слушний час, розповідають мандрівникам гіди, острів підніметься з вод Дністровського лиману, відкриється підземний хід, тірагети оживуть і продовжуватимуть працювати й процвітати.

Також існує легенда, що античного поета Овідія заслали в Тіру, де він помер і був похований. Ось чому поруч, за переказами, виникло місто Овідіополь. І нібито Олександр Пушкін приїжджав на могилу давньогрецького поета. Але цю гарну історію спростовано - Овідія імператор Август заслав у місто Тома (сьогодні Констанца в Румунії). Там знайдено місце поховання Овідія з епітафією поетові.

Наймасштабніша легенда пов'язана з підземними ходами Аккерманської фортеці, які досі не досліджено. Жителі Білгород-Дністровського нібито чули шум з-під землі, а деякі також бачили "рогатих людей". Вивчення підземних ходів не допомогло розкрити цю таємницю.

Середньовічна фортеця зберігає в собі ще чимало цікавого й незвіданого. Познайомитися з ним ближче можна, відвідавши цю пам'ятку історії та містобудування, розташовану майже за 90 км від Одеси. З обласного центру сюди можна дістатися залізницею, автобусом або на маршрутному таксі.

Фото на обкладинці: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-