Литва намагається створити коаліцію для розблокування Одеського порту

Литва намагається створити коаліцію для розблокування Одеського порту

Укрінформ
Литовський міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс утворює коаліцію країн для безпечного вивезення українського зерна з Одеського порту, заблокованого російськими військами.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LRT

«Насамперед ми шукаємо дипломатичну підтримку, ми докладемо зусиль для формування певної групи держав, які могли б розблокувати Одесу», - сказав Ландсбергіс.

Цю заяву він зробив після відвідання Великої Британії, де обговорив блокаду Одеського порту з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Вона підтримує таку ініціативу Литви. «Ми маємо вирішувати цю глобальну проблему забезпечення продовольством. Сполучене Королівство шукає термінове рішення, як вивезти зерно з України», - сказала Трасс.

Читайте також: Без українського збіжжя в Африці розпочнеться голод, протести і нова міграційна криза – Дуда

За словами Ландсбергіса, Британія має військову інфраструктуру, яку можна відправити в Чорне море для супроводу зерновозів, але представники країн домовилися поки не обговорювати це питання в деталях. За словами голови литовської дипломатії, сформована ним коаліція не узгоджуватиметься на рівні НАТО, але "це не означає, що в цій операції не може брати участь окрема держава НАТО".

«Важливо, щоб про ідею знали не лише країни НАТО та Євросоюзу, а й ті країни, які сьогодні потребують зерна. Мета - поінформувати країни Північної Африки, Близького Сходу та Сахельського регіону про те, що їхній добробут та доступ до продовольства залежать від російської блокади та її зняття», - пояснив Ландсбергіс.

Читайте також: Україна може самостійно деблокувати Чорне море, якщо отримає системи MLRS – Подоляк

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок на зустрічі в Лондоні глави МЗС Великої Британії та Литви Елізабет Трасс та Габріелюс Ландсбергіс обговорили комплекс питань щодо підтримки України в умовах війни, зокрема – можливість розблокування Одеського порту.

Одеса – найбільший порт України, особливо важливий для експорту зерна. Його блокада загрожує серйозними проблемами на світовому ринку продовольства.

Фото: lrt.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-