Без українського збіжжя в Африці розпочнеться голод, протести і нова міграційна криза – Дуда

Без українського збіжжя в Африці розпочнеться голод, протести і нова міграційна криза – Дуда

Укрінформ
Якщо Україна через блокаду росією чорноморських портів не зможе експортувати збіжжя до Єгипту та інших країн Північної Африки, то в цьому регіоні розпочнуться голод і протести, а також може виникнути нова міграційна криза.

На цьому під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі наголосив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Криза буде потужною, адже Україна є значним експортером збіжжя і забезпечує ним 80% потреб Єгипту і кількох інших країн Північної Африки”, - підкреслив Дуда.

За його словами, забезпечення експорту українського зерна та насіння соняшника за кордон сьогодні має “ключове значення”.

Читайте також: Кулеба закликає всі держави не купувати зерно, яке росія краде в Україні

“Якщо виявиться, що в Північній Африці розпочнеться голод і немає експорту українського збіжжя, тоді вся південна Європа матиме величезну міграційну країну. Для нас очевидно, що буде величезний міграційний тиск, вже не кажучи про небезпеку масових протестів в Північній Африці на інших регіонах” ,- наголосив Дуда.

Він додав, що зараз з усіх сил треба зосередитися на тому, щоб Україна могла експортувати своє збіжжя за кордон.

Президент РП зауважив, що зараз росія блокує Одеський порт і постає питання, чи можна його розблокувати. Крім того, розглядається питання транспортування українського збіжжя через польські порти, порт у Клайпеді (Литва) та Констанці (Румунія).

Читайте також: Крадіжку видно з космосу: росія вантажить українське зерно на кораблі в Криму

“Ми маємо розв’язати цю проблему, оскільки це один із ключів до проблеми ймовірної напруги в Північній Африці”, - резюмував Дуда.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський нещодавно повідомив, що російська федерація заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн сільськогосподарських культур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-